Azbukovica: Dobri programi privlače goste

V. MITRIĆ

01. 11. 2017. u 06:10

Ovdašnja Turistička organizacija se opredelila za plansko razvijanje takozvanog manifestacionog turizma

Азбуковица: Добри програми привлаче госте

Detalj sa "Drinske regate" Foto TANJUG/M. Jelesijević

LJUBOVIJA - Ovdašnja Turistička organizacija se aktivno uključila u pripremu programa takozvanog manifestacionog turizma koji, pored zabave, druženja i dobrog provoda, privlači goste sa svih meridijana i omogućava im da osete čari i dožive lepotu Azbukovice.

Kako naglašava direktor TO u LJuboviji Slađana Grujičić, startovaće "Uskršnjim bazarom" koji organizuje udruženje žena "Vila", a zatim slede "Uskršnja olimpijada" u Donjoj Orovici za koju je zaslužna tamošnja mesna zajednica. "Gastro festival" - druge subote u maju - organizovaće lokalni turistički poslenici, dok "Gulašijadu" u istom mesecu priprema etno-selo "Vrhpolje". Maj će baš biti bogat događajima, pa će i Sportski savez LJubovije upriličiti "Đački planinski maraton".

Jun će, međutim, doneti istinske spektakle - nadaleko čuvene i van granica Srbije. Lokalna samouprava i TO u LJuboviji, druge subote u mesecu, organizovaće "Drinsku regatu" čiji plovni put od Rogačice iznosi čak 40 kilometara i smatra se najlepšim delom toka ove reke Drine. Regata za osobe sa invaliditetom, za koju je zaslužno udruženje građana pod nazivom "Sve je moguće", poslednjeg vikenda u julu će učesnike voditi od etno-sela "Vrhpolje" do Rajske plaže u Bratuncu.

Slede, potom, "Skobaljijada" koju tokom avgusta u Vrhpolju organizuju mesna zajednica i Udruženje ribolovaca, te "Lažijada" u Drlačama, pa "Skobaljijada" u Crnči, dok će septembar obeležiti "Biciklijada", a oktobar "Đački planinski maraton"...

- Svaka manifestacija ima svoju lepotu, značaj i takozvanu ciljnu grupu. "Drinska regata" u LJuboviji i "Gastro festival" već imaju međunarodni karakter i privlače više desetina hiljada gostiju, pa svojevrstan pečat daju i turističkoj karti Srbije - zaključuje Slađana Grujičić.


VERSKE ATRAKCIJE

VAŽAN adut TO u LJuboviji je i takozvani verski turizam, s obzirom na to da Azbukovicu krase čak 13 crkava u četiri manastira.

- Odlično je posećen hram posvećen Preobraženju Gospodnjem, u centru varošice, a

manastir posvećen Svetom vladici Nikolaju na Soko- gradu godišnje primi stotinak hiljada vernika iz čitavog sveta. Zadovoljavajuće je i interesovanje namernika za manastir Svete Trojice u Podnemiću, a tu su još manastir Svete Trojice u Čitluku, manastir Ognjene Marije u Rujevcu, te crkva-brvnara u Donjoj Orovici, kao i crkva u Selancu u slavu Svetih apostola Petra i Pavla iz 13 veka - kaže Slađana Grujičić.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije