Srpski akademik pronašao patent za sanaciju klizišta u Srbiji

Tanjug

01. 09. 2017. u 22:41

Српски академик пронашао патент за санацију клизишта у Србији

Ljubinko Ilić, Foto A.Stanković

Svetski poznati geolog, akademik Ljubinko Ilić, član Udruženja industijalaca i preduzetnika Srbije (UIPS), osmislio je patentnu metodu za stabilizaciju tla i sanaciju klizišta
BEOGRAD - Svetski poznati geolog, akademik Ljubinko Ilić, član Udruženja industijalaca i preduzetnika Srbije (UIPS), osmislio je patentnu metodu za stabilizaciju tla i sanaciju klizišta koja putem elektroda glinu pretvara u "ciglu" i na taj način trajno stabilizuje teren, saopštio je UIPS.

Prema navodima Udruženja, ovom metodom moguće je sanirati 36.000 klizišta u Srbiji, a kojih samo na području Beograda, kažu, ima oko 1.100.

Jedno od najvećih klizišta u Evropi nalazi se u mestu Umka, a metodom koju je osmislio akademik Ilić, moguće je sanirati ovo klizište, navodi se u saopštenju UIPS-a.

"Klizišta su veliki problem u Srbiji za čiju sanaciju su potrebna ogromna sredstva koja najčešće nedostaju. Zato ovaj problem treba preventivno rešavati, a UIPS nudi rešenje - metoda Kolubara", poručuju iz UIPS-a dodajući da je ova metoda efikasna, brza i jeftina koja, ističu, može Srbiju spasiti od klizišta.

U Udruženju objašnjavaju da zbog klimatskih promena, geografskog položaja, ali i neodgovornog postupanja ljudi, kao što je neplanska gradnja, seča šuma, rizici od elementarnih nepogoda su sve veći.

"Klizišta predstavljaju ogromnu pretnju za infrastrukturu, stambene i privredne objekte, kao i poljoprivredno zemljište", kažu u Udruženju industrijalaca.

Navode da su kritične tačke u Beogradu u opštini Mirijevo, Višnjici i Karaburmi, kao i u višim delovima Zemuna, a metoda akademika Ilića je, kažu, neuporedivo jeftinija od klasičnih metoda, kao što su potporni zidovi.

Prema nekim procenama, objašnjavaju u Udruženju, za sanaciju problema klizišta u Srbiji potrebno je oko 10 milijardi evra.

"Umesto toga, Udruženje industrijalaca i preduzetnika Srbije smatra da se primenom ove metode može rešiti 90 odsto klizišta u Srbiji i spremano je da demonstrira pilot projekat kojim bi bilo obuhvaćeno nekoliko najugroženijih domaćinstava", poručuju iz UIPS-a.

Udruženje u saopštenju dostavljenom medijima pozvalo jedinice lokalne samouprave da takva domaćinstva prijave, učestvuju u merenjima i, nakon uvida u rezultate, primene metodu na teritoriji svoje opštine.

PROČITAJTE JOŠ:

* Odoše nizbrdo kuća i imanje!

* EU sanira tri klizišta u Mionici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Meda

01.09.2017. 23:41

gospodin je član SAIN , nek odmah krene u akciju ako je siguran u priču, ima klizišta po svetu mnogo, ovih dana su mnogi stradali, a on priča priču, pokaži da znaš!!! napred....

Schaumburg Illinois

02.09.2017. 02:25

U zemlji Angele Merkel inzinjer ima obavezu da na svake 2-3 godine izbaci nov patent.

Миро

02.09.2017. 05:07

Продајем кућу у Мирјеву, иде 2 цм на дан!

Meda

02.09.2017. 08:53

zašto ne postavite komentare koje sam poslao??? Učlanjen sam u isto udruženje, nudim inovativne projekte, svi ćute , nemaju pojma o takvim stvarima ali se spominju njihova imena... čovek nek pokaže znanje i nek naplati ako zna!!!!

Meda

02.09.2017. 10:49

gospodinu iz nemačke, kod nas je isto tako što se ne traži znanje, a za četrdeset godina ni crtuda povuče u nekoj konstrukciji i odlično prolaze, bu f u i političari.....

mare care

18.03.2018. 19:36

On nije geolog vec rudarski inzenjer. Nije akademik, jer nije član ni jedne nacionalne akademije nauka. Nije svetski poznat, niti ima radove u medjunarodnim referisanim casopisima. Na osnovuu toga sve sto taj covek prica veoma je upitno.