Posao za 1.000 medicinara

M. NIĆIFOROVIĆ

08. 09. 2015. u 08:08

Novopazarsko udruženje "Reintegracija" pomaže mladima iz cele srbije da se zaposle u Nemačkoj. Besplatno do papira. Potreban B-2 nivo poznavanja jezika

Посао за 1.000 медицинара

Belma i Dražena iz Priboja otišle u pečalbu

Odlukom nemačke vlade, od pre tri godine, da se neke struke proglase deficitarnim (medicinsko osoblje, školovani građevinari, informatičari, vodoinstalateri, električari, mehaničari.. .) i da se dobijanje radne dovole omogući i žiteljima zemalja koje nisu članice Evropske unije, otvorilo je mogućnosti za lakše zapošljavanje u Nemačkoj velikog broja građana Srbije. U realizaciju projekta odmah se uključilo i Udruženje "Reintegracija" iz Novog Pazara, koje godinama ima dobru saradnju sa nemačkim poslodavcima i jednu od najboljih škola nemačkog jezika u Srbiji.

- Trenutno smo najviše angažovani na projektu "Posao za hiljadu medicinskih radnika" u Nemačkoj. Najtraženiji su medicinski tehničari i medicinske sestre-pedijatri. Nekoliko stotina medicinara iz Novog Pazara, Priboja, Niša, Prokuplja, Leskovca i drugih delova Srbije uz našu pomoć već se zaposlio u Minhenu, Štutgartu, Berlinu, Frankfurtu i drugim nemačkim gradovima, cilj nam je da za dve-tri godine u Nemačku pošaljemo hiljadu medicinara koji ne mogu da se zaposle u Srbiji ili žele veću platu i bolje uslove u Nemačkoj. Oni koji su već u Nemačkoj potvrđuju da iz Srbije dolazi odličan kadar, poslodavci cene naše stručnjake, a pacijenti često traže da o njima brine medicinsko osoblje iz Srbije i sa prostora bivše Jugoslavije. Osim iskusnih radnika, nemački poslodavci spremni su da zaposle i mlade koji su tek završili ili završavaju neku od medicinskih škola - kaže Kadrija Mehmedović, kordinator ovog projekta i direktor "Reintegracije".

U "Reintegraciji" napominju da je za odlazak u Nemačku i dobijanje posla dovoljan B-1 nivo poznavanja nemačkog jezika, ali da je najbolje da kandidat u Srbiji položi i B-2 nivo, u tom slučaju, ako prođe test poslodavca, lako nostrifikuje diplomu i odmah dobija stalni posao u svojoj struci. U većini slučajeva poslodavac iz Nemačke finansira da kandidat koji ga interesuje na nekoliko dana dođe u Nemačku, gde se sa njim obavlja razgovor i gde se upoznaje sa poslom koji će obavljati.

- Nažalost, mnogo mladih i nezaposlenih ljudi u Srbiji zainteresovanih za rad u Nemačkoj, ili nema novca da plati kurs nemačkog jezika, koji obično traje šest meseci. Mi se trudimo da finansiramo 50 odsto kursa B-1, a da nam drugu polovinu kandidat plati kad se zaposli u Nemačkoj. Nemački poslodavci su pristali da unapred finansiraju kompletan kurs (i B-1 i B-2 nivo), jer tako dobijaju medicinskog radnika koga odmah mogu da uključe u posao. To će biti velika pomoć nezaposlenim medicinarima u Srbiji. Svakome iz cele Srbije ko je u grupi dvadesetak deficitarnih zanimanja spremni smo da pružimo svu potrebnu pomoć i pomognemo oko zapošljavanja u ovoj državi - dodaje Mehmedović.


DOGOVOR DRŽAVA

SPORAZUM koji su potpisali Nacionalna služba zapošljavanja Srbije i Ministarstvo rada i socijalne politike Nemačke dodatno je otvorio vrata zapošljavanju stručnjaka iz Srbije u Nemačkoj.

- Sve je manje onih koji u Nemačku odlaze "naslepo" i sa namerom da traže azil, a sve više onih koji odlaze "na sigurno" sa znanjem nemačkog jezika i dogovorom sa poslodavcem. Ovo je od velikog značaja za sve nezaposlene u Srbiji i za obe države - naglašava Mehmedović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Kole

08.09.2015. 09:16

Ako naucite jezik i pokazete volju za daljim napredovanjem, sigurno cete uspeti.Samo napred.

tako je

08.09.2015. 13:22

@Kole - Svaka čast na komentaru. Prethodni svi puni ljubomore koji ne mogu da se raduju za tudji uspeh, a njima kad bi se dala šansa prvi bi napustili zemlju. Sve zavidno i jadno.

Bond

08.09.2015. 09:30

А да немци плате целокупно њихово школовање а не само школу језика ? Недавно донет и закон о забрани запошљавања у јавном сектору који се једино примењује у здравству. Дивота

Divota

08.09.2015. 09:35

Drzava ih skoluje, drugi koriste. Ali kriva je drzava jer skoluje kadrove koji nam ne trebaju.

Nina Jerković

08.09.2015. 11:11

@Divota - Не школује их "држава" него грађани и свако дете које одваја сваки пети залогај од уста да би се ишколовали кадрови за немачку .

ma ajde bre

08.09.2015. 10:11

Diskriminacija. Hrvati Rumuni i Bugari ne moraju da odmah znaju jezik i mogu da rade legalno dok ga ne nauče.

Jaaa

08.09.2015. 13:19

@ma ajde bre - Pročitaj svoj komentar nekoliko puta, mozda razumeš onda sta si napisao. Ne idu oni tamo da čiste hotele vec da lece ljude. Poznavanje jezika za komunikaciju sa pacijentima je prva i osnovna kvalifikacija koju treba da poseduju. I nije tačno da Rumuni i Hrvati ne treba da poznavaju jezik. Svako si daje prava da komentarisu.

ma ajde bre

09.09.2015. 10:20

@ma ajde bre - Hrvati, Rumuni, Bugari nemaju ograničenje boravka od 90 dana u toku 6 meseci i mogu da se zaposle bilo gde legalno. Dok Srbi ,Bos, Crnogor i Alb mogu na crno da rade ako ih ne uhvate.Ovi što imaju veća prava obilno koriste tu situaciju da naplate tu prednost u vidu boravišne dozvole za ove koji su ograničeni i tu uslugu debelo naplaćuju a jedini uslov da se bar jednom u 6 meseci prijave u mestu "klijenta" ali ko garantuje da će to i učiniti? ako se ne pojavi propade boravišna dozvola.

sta je zaista

08.09.2015. 11:18

Poluistina. Neophodno osoblje ali sa B1 moze da se zaradi do 1200€ bruto, ugovor na 6 sati oko 1000€.Uglavnom rade u starackim domovima kao negovatelji,ili kucnu negu.Da se nauci B2 to je pola fakulteta prakticno,zalili se na dw.de da novodosli ne znaju dovoljno jezik pa je ispit poostren.Zapravo nedostaje govorni,terminologija i zargon- uce se u zemlji bilo koji jezik kada se uci.Smestaj-ko placa?Ima osoblja koje se vraca zbog losih ugovora.

Mile

08.09.2015. 12:53

U Nemackoj se ne traze najvise medicinske sestre, vec se to na nasem jeziku zove bolnicari. Znaci zanimanje za koje Nemcima nije neophodna srednja skola, vec radnici koji ce negovati, najteze bolesnike, u bolnicama i u starackim domovima !! Upravo ono cega mi u Srbiji nemamo dovoljno jer kod nas je to ostavljeno da rade m. sestre. koje to ne zele da rade, sto je i logicno jer je to posao za one koji imaju osnovnu skolu ili neki vid polukvalifikovanih radnika sa 2 razreda s. skole.