Čuveni sat na Petrovaradinskoj tvrđavi ponovo radi

S. BAJIĆ

13. 11. 2013. u 07:51

Donacijom tamburaškog festivala posle dvomesečnih radova renovirana sat-kula

SKAZALJKE stare na sat-kuli Bastiona svetog Luja, od kojih, jedinstveno je, mala beleži minute a velika sate, ponovo pokazuju vreme lađarima, putnicima namernicima, žiteljima Novog Sada, Petrovaradina... Rekonstrukcija čuvenog sata, dopremljenog početkom 18. veka iz Alzasa, iz Francuske, kao poklon carice Marije Terezije, završena je posle dvomesečnih radova, zahvaljujući donaciji "Tamburica festa" od 800.000 dinara.

Sređena je kompletna fasada sa vodootpornim materijalima i "frakcijama" iz Slovenije, stavljena su četiri nova prozora - šalukatre od sibirskog ariša, drveta koji će po garanciji u naredna tri veka odolevati mrazu, kiši i vetru, urađen je servis mehanizma sata, unutrašnjost očišćena i renovinara, pozlaćen vetrokaz na vrhu kule...

- Radovi na obnovi sata su koštali više od naše donacije, ali zahvaljujući izvođačima, koji su snizili cene, Umetničkoj radionici Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, molerima, fasaderima... uspeli smo da zajedno dovedemo simbol grada u zavidno stanje. Procene su bile da će se posao završiti za mesec dana, ali kad se "zagrebalo" ispod površine, renoviranje je trajalo duplo duže. Sredstva za kompletnu restauraciju sata obezbedili smo od ulaznica, zahvaljujući posetiocima festivala "Tamburica fest" koji je letos održan na Petrovaradinskoj tvrđavi - objasnio je dr Jovan Pejčić, direktor "Tamburica festa".

Organizatori internacionalnog festivala koji već šest godina zaredom okuplja tamburaše sa svih meridijana, ove godine su štićenicima Dečjeg sela u Sremskoj Kamenici uplatili donaciju od 800.000 dinara, od koje su mališani išli na letovanje. Takođe, uložili su i u renoviranje Hrama svete braće Kirila i Metodija na Telepu.

Borko Ilić, zamenik gradonačelnika Novog Sada, naglasio je da stari simbol tvrđave, Petrovaradina i Novog Sada, ponovo blista u novom ruhu.

- Svima nam je drago da je "Tamburica fest", jedan od novih simbola grada, Vojvodine i Srbije, prepoznala značaj ulaganja i doprinos široj društvenoj zajednici. Očekujemo da će i drugi komercijalni festivali slediti primer "Tamburica festa" i doprineti da Petrovaradinska tvrđava postane lepotica za ponos - istakao je Ilić.      

NOVA DONACIJA

OBNOVA sata na Petrovaradinskoj tvrđavi nije kraj donatorskih akcija "Tamburica festa". Jovan Pejčić, idejni tvorac festivala i predsednik Svetske tamburaške asocijacije, najavio je nove poteze ujedinjenih tamburaša planete.

- Upravo u restoranima na velikoj terasi Petrovaradinske tvrđave, 22. novembra organizujemo "Veče Hvara u Novom Sadu" i to baš na inicijativu naših prijatelja, ugostitelja sa jednog od najlepših ostrva na Jadranu. Oni će se predstaviti morskim specijalitetima i klapama, a sav prihod namenjen je za obnovu Petrovaradinske tvrđave - potvrdio je Pejčić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)