PREDVIĐALI su mu blistavu karijeru, pričali da je jedan od malobrojnih vozača koji mogu da zasene slavu Valentina Rosija, Marka Markeza... Često im je i zadavao silne muke na stazi, ali sada će Andrea Janone morati da pauzira do 16. juna 2021. godine, jer je suspendovan na 18 meseci zbog dopinga.

Naime, vozač Aprilije neće moći da vozi godinu i po dana, pošto su njegovi doping rezultati bili pozitivni na nedozvoljene supstance tokom prošlogodišnje trke Moto GP šampionata za Veliku nagradu Malezije. Kako se navodi, italijanski vozač je prekršio antidoping pravila, ali su tužioci zaključili da on nije namerno uzeo steroide.

PROČITAJTE JOŠ: Moto GP: Odložena i šesta trka zbog virusa korona, sedma je zakazana u Italiji

Janone je bio pozitivan na anabolički steroid tokom rutinske antidoping kontrole u Maleziji 3. novembra prošle godine. Takođe, i njegov B uzorak urina bio je pozitivan. Naravno, on je odmah suspendovan, još dok je trajalo suđenje, a kako bi dokazao nevinost dao je uzorak kose, što je pouzdaniji način testiranja, jer je od početka tvrdio da je nevin i da je uneo steroide kroz kontaminiranu hranu.

Disciplinska komisija utvrdila je da je vozač pojeo kontaminirano meso, ali nije mogla potpuno da ga oslobodi krivice, pa je on suspendovan na 18 meseci, počevši od 17. decembra prošle godine, do 16. juna 2021. Takođe, diskvalifikovan je sa poslednje dve prošlogodišnje trke, u Maleziji i Valensiji, ali je ostao 16. u generalnom plasmanu sa 43 boda.

Naravno, Janone ima pravo žalbe u roku od tri nedelje Sudu za sportsku arbitražu (CAS).