NEKO je nedavno rekao da je srpska atletika 37 godina čekala na Elzana Bibića. Mladi Novopazarac je ove zime eksplodirao, u dvorani je srušio na 3.000 metara rekord Dragana Zdravkovića iz 1983, a popravio je i rezultat Gorana Nave iz 2010. na duplo kraćoj deonici. Sada je večnoj listi ASS najbrži u dvorani na 1.500 i 3.000 metara i najavio da može da se uhvati ukoštac sa najboljim evropskim i svetskim atletičarima.

- Obaranje rekorda je nešto posebno, pogotovo kada je star 37 godina. To je neopisiv doživljaj, to čovek mora da doživi. Dokazao sam da to nije slučajno, jer sam Zdravkovićev rezultat na 3.000 metara dva puta popravljao za nedelju dana, a uspeo sam i da nadmašim Navu na 1.500. To je posledica dobrih priprema, a rezultati me svrstavaju u vrh evropske i svetske atletike - priča Bibić za "Novosti".

Naš najbolji mladi senior je ponosni vlasnik državnog rekorda na 3.000 (7.45,57) i na 1.500 metara - 3.38,894.

- Mislim da sam veoma dobro spreman kada sam tri kilometara istrčao za 7,45 minuta. Najvažnije je da nastavim da maksimalno treniram, a ako spustim rekord za sekundu-dve bilo bi super. U suštini, bio je cilj da ispunim normu za dvoransko SP u Kini, koje je otkazano dan pošto sam nadmašio legendarnog Dragana Zdravkovića. Iznenadio sam sebe i ljude oko sebe. Najvažnije je da nastavim da radim, u ovom trenutku ne znam koje su moje granice, polako ih otkrivamo - ističe Bibić.

Elzan podvlači da ga pomeranje Šampionata u Nanđingu za godinu dana zbog virusa korona nije mnogo pogodilo.

- Meni je bilo najvažnije da popravim lične rekorde, a ispalo je da su to i državni. Moji planovi zbog otkazivanja SP nisu poremećeni, jer sam u Kini trebalo da se nadmećem sa najboljim svetskim atletičarima i tako sticao iskustvo. Ne žalim zbog toga, jer se nije šaliti sa virusom korona - podvlači Bibić.

Velika nada naše atletike želi da trči na Olimpijskim igrama, ali naglašava da je njegova kruna sezone, Evropsko prvenstvo, koje je posle najvećeg sportskog takmičenja u japanskoj prestonici.

- Ove sezone je akcenat na mom prvom seniorskom EP u Parizu. Pokušaću da ispunim olimpijsku normu na 1.500 i 5.000 metara, ali Tokio će biti samo u službi sticanja iskustva za glavni grad Francuske - naglašava Bibić.

Elzan podseća da je atletiku počeo da trenira sa 15, 16 godina.

- Bio je to pravi početak. Krenuo sam da trčim kako bih ispunio sebe. Volim da treniram, to me zadovoljava. Sada je već ovo moj posao. Vežbam dva puta na dan. Ali, to mi ne pada teško, jer atletiku obožavam. Imam sreću da su moja visina i težina idealni za ove deonice - kaže Bibić.

Priznaje da je kada je počinjao imao uzore, ali sada nema svog idola...

- Onog trenutka kada sam ušao u svet atletike morao sam da se borim da budem što bolji i da što više radim na sebi. U Srbiji imam dobru konkurenciju, ali za veće rezultate moram da učestvujem na brojnim mitinzima - kaže Bibić.

LIČNA KARTA

o Ime i prezime: Elzan Bibić

o Datum, mesto rođenja: 8. 1. 1999, Novi Pazar

o Visina, težina: 197 cm, 72 kg

o Klub: Novi Pazar

o Discipline: 800, 1.500,3.000, 5.000 m

o Rekordi: 3.38,84 na 1.500, 7.45,57 na 3.000 m

o Uspesi: zlato i srebro na EJOFU, zlato na juniorskom EP, srebro i bronza za EP do 21, srebro na EP krosu za mlađe seniore, višestruki prvak Balkana i Srbije.


ODLIČNI USLOVI

NOVI Pazar je pre nekoliko godina dobio novi atletski stadion.

- Imamo odlične uslove za rad, naročiti od trenutka kada smo dobili stadion. Trudimo se, borimo - kaže Bibić.


NAJLEPŠE KOD KUĆE

BIBIĆ je svetski putnik, ali je najsrećniji kada je u Novom Pazaru.

- Kad god sam kod kuće slobodno vreme provodim sa najbližima, prijateljima. Na trećoj sam godini Fakulteta za sport i fizičkog vaspitanja i veoma sam zahvalan profesorima na razumevanju. Radoznao sam, velika takmičenja me ne sprečavaju da upoznam grad u kojem se borim za visok plasman. Uvek naučim nešto novo, širim vidike. Ali, ništa bez Novog Pazara. Tu je moj dom, tu su moji ljudi - kaže Bibić.