Toni Parker na Gasolovom kampusu: Uvek su me pitali: Zašto ne mrziš ovog tipa?

Novosti online

četvrtak, 02. 07. 2020. u 08:43

Тони Паркер на Гасоловом кампусу: Увек су ме питали: Зашто не мрзиш овог типа?

Toni Parker foto: EPA

Ne zaboravite da je ovo igra i da je morate voleti. Ideja nije da budete poznati, rekao je uspešni Francuz

Prisustvo Tonija Parkera na “Pau Gasol virtuelnoj akademiji od Santandera” pružilo je nezaboravne trenutke u kojima su dve legende evropske košarke govorile o liderstvu i posvećenosti, o odgovornosti prema predstavljanju svoje zemlje, o vrednosti poraza, o važnosti porodice za elitnog sportistu...


Četvorostruki NBA šampion, dugogodišnji bek i kapiten “trikolora”, našalio se sa Pauom o rivalstvu između Španije i Francuske u 21. veku.


- Uvek su mi govorili, zašto ne mrziš Paua ako te uvek bije? Ja sam to prihvatio kao deo humora. Nikad nisam mrzeo Paua. On je bio samo moj protivnik i moja inspiracija. Španija nas je naterala da želimo da budemo bolji – rekao je sada već iskusni Toni Parker, a prenosi španska "Marka".


Pau i Toni razgovarali su o vrednostima poraza, koji su gotovo važniji od poveda. Pau se prisetio onih iz 2007. godine, sa promašenim šutom ("Pau je skoro ušao", rekao je Parker) i spoticanjem upravo protiv Francuske u četvrtfinalu Svetskog prvenstva 2014.


- Gubitak te uči kako da pobediš - podsetio se Toni, koji je priznao da više voli titule sa Francuskom na Evropskom prvenstvu nego NBA sa Spurima.


- U mom slučaju, sa Spursima sam pobedio veoma rano, imao sam 21 godinu kada smo osvojili prvo NBA prvenstvo. Ali, mom timu je trebalo dugo da osvojim zlatnu medalju i bilo je posebno kada se to desilo jer mi je trebalo više od 10 godina čekanja. Vrlo je posebna pobeda za tvoju zemlju.


Pau i Toni razgovarali su o liderstvu. Toni je jasno.


- Teško je voditi se sa mnogo različitih ljudi u timu, sa različitim mentalitetima. Moraš ekipi da prenosiš svoju strast i da veoma dobro komuniciraš. Sa Francuskom sam uvek mnogo vremena provodio posvećen tome. Išao sam u sobe i razgovarao sa saigračima. Uvek sam obavljao ovaj dodatni posao u pokušaju da motivišem igrače da pobedimo, da svi budemo sa istim planom i da idemo ka istom cilju.


Vrhunski asistent u istoriji Spursa podsetio je najmlađe da je najvažnije zabaviti se.


- Uživajte u onome što radite, uživajte u košarci. Ne zaboravite da je ovo igra i da je morate voleti. Ideja nije da budete poznati, ideja je da se lepo provodite. Mislim da danas momci zaboravljaju da je to igra u kojoj moraš da uživaš, da moraš da učiš iz igre i od svojih idola, iz takmičenja – rekao je poučno za kraj Toni Parker, čovek koji je kao igrač uvek pred utakmicu izlazio prvi i sam da se zagreje i šutira na koš.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije