Američki košarkaš besan: Hteli smo da prebijemo Srbina, jer nas je nazvao crncima, ne znam kako je izašao iz svlačionice

Novosti online

nedelja, 24. 05. 2020. u 11:44

Амерички кошаркаш бесан: Хтели смо да пребијемо Србина, јер нас је назвао црнцима, не знам како је изашао из свлачионице

Nenad Vučinić foto: N.Paraušić

Američki košarkaš Ajk Judano je otkrio da je tokom boravka u Avelinu doživeo šok od trenera Nenada Vučinića

Američki košarkaš Ajk Judano je otkrio da je tokom boravka u Avelinu doživeo šok od trenera Nenada Vučinića. Onje istakao da se u Italiji suočio sa situacijom u kojoj je trener koji poseduje pasoše Srbije i Novog Zelanda koristio neprimeren način da motiviše ekipu

Trener… O, Bože… Skoro sam zaboravio na to. Prva utakmica… Kako sam to zaboravio… Prva utakmica u Avelinu, igrali smo u Trentu, gubili smo na poluvremenu. Ulazimo u svlačionicu i trener počinje da luduje… Rekao je da treba da igramo kao “crnci”. Mi smo bili u fazonu, kao šta? Taj lik nam je rekao da treba da igramo kao “crnci”? Kao, šta? Bio sam u tom timu tek 48 sati…”, naveo je Judano.

On je istakao da je cela ekipa bila u šoku.

“Nemoguće da je to rekao… Još on nije ni crn, on je Srbin! Bilo je ludo, ne znam kako je izašao iz svlačionice čitav… Znao je da je uprskao stvari, ali nije mogao ništa da uradi. Srećan je što ga nismo prebili tu. Nema izgovora. Nema pravo da govori to”, rekao je Judano.

Kako je naveo, nedelju dana kasnije Vučinić je dobio otkaz.

“Sve što se desilo je potpuno novi nivo s*anja… Rekao je to i mislio je da je to u redu… Novi trener je promenio stvari, razumeo je kako ko od nas treba da igra i igrali smo bolje”, istakao je Judano.

Autor: Nova.rsKomentari (10)

Vujaklija

24.05.2020. 13:00

Verovatno se misli da je upotrebio pogrdnu reč za crnce na n u engleskom jeziku...ovako ispade hteli da ga biju jer im rekao “crnac”...napravićemo famu od lošeg tumacenja da ne smemo koristiti našu reč koja nema pogrdnu konotaciju, kao što je na primer reč potekla od one koju Albanci za sebe koriste a izvorno nema loše značenje već naprotiv, pa sad neuki izigravaju političku korektnost.

Mile

24.05.2020. 13:27

Ko zna sta je trener hteo da kaze ? To neobrazovani Amerikanci ne mogu da znaju ! U Srbiji se odavno koristi izraz , " radim kao Crnac " koji nema nikakvu uvredljivu pozadinu , vez znaci radim naporno i mnogo . Taj izraz je star ko zna koliko mozda i 100 godina .

Pedja

24.05.2020. 14:12

@Mile - To sto ga mi koristimo u svakodnevnom recniku ne znaci da ga koriste i drugi. Sta vise, to sto je kod nas normalno za neke druge moze da bude cak i uvredljuvo (npr.spojis kaziprst i palac da pokazes da je sve ok, dok ce zapadni svet da te razume,postoje zemlje gde ces za tako nesto biti lincovan,jer ima drugaciju konotaciju). Poenta - ne mozes komandovati timom stranaca i oslanjati se na svoje, lokalne, obicaje, jer postoji realna sansa da neces biti shvacen kako treba.

Црнцу

24.05.2020. 16:52

не смеш да кажеш да је црнац, јер га вређаш. Имамо и ми овде слично, Шћипетару не смеш да кажеш да је Шиптар. Синоним за запад (као цивилизацију) је - апсурд.

Čiča Toma

25.05.2020. 07:48

Pa sad su u Americi, bar gore na severu u onoj fazi koja je bila kod nas sa nacijama u Titovo vreme šezdesetih. Treba obratiti pažnju, u filmovima, za crnce se bez izuzetka upotrebljava naziv "afro-amerikanac", a ove druge svetle kože normalno je nazvati belcem, a ne "evro-amerikancem". Najtužnije ili najsmešnije devedeset posto sudija, šefova policije, doktora i sl. u novijim filmovima su "afro-amerikanac". Tako je to kad se da prst traži se ruka.

TADIJA ZEMUN

25.05.2020. 08:52

svi oni pate sto nisu beli,zato voze bela kola,oblace belu garderobu,vole da imaju bele zene oko sebe,eto i Majkl Dzekson je silne pare dao da postane belac,ali nemoze,niste imali srece,mozde vam se zelja ispuni u sledecem zivotu,do tada ostajete crnci.....

Đoka Đoković

25.05.2020. 13:45

Čovek je hteo da im kaže da trebaju da igraju emotivno kao crni igrači ali oni to nisu shvatili, nerazumevanje kultura, ali da je i on bio svestan njihovog neshvatanja verovatno bi im rekao baš tako ` igrajte kao crni igrači`. Ovako!?

Aleksandar

01.06.2020. 16:41

Koliko ne razumevanja da ne kažem rasizma u ovim komentarima, auuu :(