Italijanski "Tutosport" navodi da FIBA razmatra scenario po kojem bi se preostala mesta na olimpijskom turniru popunila na osnovu plasmana na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu u Kini. Kao petoplasirani, iza već osiguranih Španije, Argentine, Francuske i Australije, "orlovi" bi se u tom slučaju našli na listi olimpijskih učesnika. Naravno, pod uslovom da Igre ne budu otkazane zbog pandemije virusa korona.


I po drugom kriterijumu, a to je trenutna FIBA rang-lista najboljih reprezentacija, naš nacionalni tim dobio bi olimpijsku vizu. Srbija je po tom "renkingu" peta, iza Amerike, Španije, Australije i Argentine. Ove četiri selekcije već su obezbedile učešće, tako da smo i po ovom kriterijumu "prvi ispod crte".


FIBA se u ovom trenutku i dalje drži predviđenog plana popune liste 12 učesnika olimpijskog turnira, odnosno kvalifikacionih turnira koji bi trebalo da budu odigrani u periodu od 23. do 28. juna. Srbija je domaćin jednog od četiri turnira, na kojima samo pobednici obezbeđuju vizu za Tokio.


Podsećamo, naš nacionalni tim trebalo bi u junu da se takmiči u "Štark areni" u konkurenciji Dominikanske Republike, Novog Zelanda, Portorika, Italije i Senegala.


UČESNICI BEZ KVALIFIKACIJA

UČESNICI Olimpijskih igara po plasmanu na Svetskom prvenstvu u Kini: Iran, Nigerija, SAD, Argentina, Japan, Španija, Francuska, Australija, Srbija, Češka, Poljska, Litvanija. Ukoliko bi se primenio FIBA rejting, umesto selekcije Poljske mesto na OI dobila bi reprezentacija Grčke.