Legenda je među besmrtnima. Dres Dvejna Vejda sa brojem tri se od danas nalazi pod svodovima “Amerikan Erlajns” dvorane u Majamiju. Tako se pridružio Alonzu Morningu (dres sa brojem 33), Timu Hardaveju (10), Krisu Bošu (1) i Majklu Džordanu (23).


Vejd je proveo 15 sezona igrajući za Hit, osvojio je tri titule, imao 13 Ol-star učešća i priznanje za MVP finalne serije u sezoni 2005/06. Sve to je dovelo do sjajne ceremonije održane na poluvremenu utakmice između Majamija i Klivlenda.


Posle poruke Peta Rajlija koji se zahvalio Vejdu na svemu što je učinio za franšizu, mikrofon je uzeo Dvejn. Imao je posebnu posvetu za svog prijatelja Kobija Brajanta koji je poginuo u helikopterskoj nesreći.


- Kobi je rekao jednu od najvažnijih stvari u životu, a to je da se trudiš da inspirišeš druge da budu sjajni u onome što rade. Nadam se da sam vas i ja inspirisao. Hvala vam što ste me učinili delom vašem zaveštanja i znajte da ste vi veliki deo mog - poručio je Vejd.


Nije krio koliki je uticaj na njega imao legendarni igrač Lejkersa.


- Kobijeva smrt je mnogo uticala na mene i sve nas. Naterala me je da sednem i razmislim. Život prolazi tako brzo, svi smo u nekom ubrzanom ritmu. Zbog svega toga sam uživao u ovom momentu još više. Poželeo sam da kreiram još više uspomena. Jednostavno, stavio sam stvari u u drugu perspektivu - pojašnjavao je Vejd i nastavio je u istom tonu.


- Nas kao sportiste mnogi gledaju kao superheroje, tako smo i mi gledali Kobija. On je bio naš vođa. Posle odlaska u penziju nam je pokazao kako taj naredni korak može da se napravi na pravi način, bio je majstor u tome. Bio je majstor kao košarkaš, majstor kao otac, kao suprug i vizionar. Pokazivao nam je put i sada ga više nema. Zbog toga ja imam tu odgovornost sada da budem taj čovek, osoba koja će napraviti putokaz za generacije koje dolaze - poručio je Vejd.Foto: Tanjug/Al Diaz/Miami Herald via AP
Trener Hita Erik Spoelstra je imao samo reči hvale na račun nekadašnjeg saigrača.


- Ima sve kvalitete šampiona, pobednika, budućeg člana Kuće slavnih. Na sve to je sjajna osoba, puna empatije. Bilo je teško zadržati emocije na poluvremenu, ali je u isto vreme bila to sjajna stvar za moje igrače da vide sve ovo - zaključio je Spoelstra.


PORUKA ZA SINA
Vejdov sin Zair (18) je jedan od mladih igrača pred kojima je svetla budućnost. Upravo je Dvejn sa njim izašao na teren pred početak ceremonije.

- To je to, sada ću ti se skloniti s puta - nasmejao se Dvejn i nastavio:
- Ono na šta sam najviše ponosan je to što sma uspeo da inspirišem različite generacije da budu još bolji, da rade stvari koje nisu mislili da mogu. To je moje zaveštanje, želim da promenim živote ljudi, da budu još bolji. Za mene nisu najvažniji poeni ili broj zakucavanja koji sam imao u karijeri, želim da moj legat budu promene koje mogu da stvorim.