Mitrović o katastrofalnom stanju u francuskom fudbalu: Haos zbog novca od TV prava, država neke klubove smirila kreditima

Ž.UROŠEVIĆ

30. 05. 2020. u 08:50

Negde su ugasili požar, dok se u slučaju Liona, Tuluza i Amijena nezadovoljstvo približili vrhuncu. Svako od njih ima posebne razloge, kaže kapiten Strazbura Stefan Mitrović

Митровић о катастрофалном стању у француском фудбалу: Хаос због новца од ТВ права, држава неке клубове смирила кредитима

Foto EPA

OD fudbalskih liga "petice" Francuska ima najviše poteškoća da nastavi prvenstvo. Stavovi prvoligaša su različiti, odavno je odlučeno da nema nastavka, po mnogima pre vremena. PSŽ je proglašen šampionom, Amijen najavljuje tužbu jer mora u drugu ligu, besan je Lion pošto je ostao bez Evrope za sledeću sezonu...

Od svih članove elite samo su Ren i Strazbur dobili specijalne dozvole za grupno treniranje. O čemu se zapravo radi i kako Francuska fudbalski "diše" pokušao je, za "Novosti", da dočara naš bivši reprezentativac kapiten Strazbura, Stefan Mitrović.

- Borbe i sukobi interesa vode do suda koji očigledno nema rešenje i ne zna kojoj strani da se prikloni - kaže Mitrović. - U zakonu Francuske ne postoji paragraf koji bi rešio pitanje šta se dešava u slučaju da prvenstvo prekine pandemija nekog virusa ili neka natprirodna nepogoda. Dobit se lako deli, ali sada, kada je nastao gubitak, sponzori su napravili pomamu za novcem. Država je ponudom povoljnih kredita uspela da smiri nekoliko klubova koji su bili pred bankrotom. Negde su ugasili požar, dok se u slučaju Liona, Tuluza i Amijena nezadovoljstvo približili vrhuncu. Svako od njih ima posebne razloge.

U zemlji evropskih i svetskih prvaka virus korona je baš napravio pometnju.

- Novac je za sve kriv. Naime, od naredne sezone svi klubovi bi šezdeset odsto veću zaradu trebalo da imaju zagarantovanu samo od prodaje TV prava. Čelnici Saveza pojačanim finansijama planiraju da ojačaju konkurenciju u klubovima, posebno onima koji se bore na međunarodnoj sceni i koji iz tih razloga nisu mogli da pariraju rivalima iz Premijer lige.

Za razliku od međuklupskog peckanja i prozivanja u Strazburu vlada mnogo zdravija atmosfera.

- Mi smo finansijski stabilni. Zimus je predsednik kluba kasu prilično popunio prodajom najboljih igrača, Fofane i Nuna da Koste. Potez koji je kod trenera i ekipe poprilično izazivao strah, ispostavilo se da je bio pravi kada se sada sve sabere - ističe Mitrović.

Polako, bar što se tiče kluba Strazbur, situacija se vraća u normalu. Međutim, mnogo toga mogao bi da pokvari snimak meča iz predgrađa ovog grada, koji je odao čak 400 navijača na meču nižerazrednih klubova Nihofa i Autpjea. To je izazvalo ljutnju lokalnih vlasti, koje po svaku cenu žele da izbegnu neko novo žarište virusa korona.

- Mi smo profesionalci, pa nam je pre svega u ličnom interesu da se maksimalno čuvamo. Pod prismotrom smo, a i u obavezi da kamere ostavimo uključene na treninzima. Specijanu dozvolu za treniranje u grupi ne bismo ni na koji način smeli da igubimo - jasan je Mitrović.

Pauza će biti preduga, ali fudbalerima u Francuskoj ne preostaje ništa drugo nego da čekaju novo prvenstvo.

- Mnogo toga se promenilo, kako u načinu treniranja, tako i u psihi samih fudbalera. Datum određen za početak novog prvenstva je 22 avgust. Dok čekamo, sa zebnjom pratimo dešavanja u Bundesligi u kojoj je mnogo igrača zadobilo povrede posle nekoliko utakmica nastavka - završio je Mitrović.

I DALJE IMA PANIKE

- U FRANCUSKOJ se oporavak od korone baš otegao. Stanovništvo je u panici, dok je disciplina kod jednog dela počela i da popušta. Državne institucije pozivaju na oprez, nedavno su novu turu maski, koje mogu da se peru, isporučili poštom. Jedini slučaj zaraze koji se javio kod fudbalera mog Monpeljea, na insistiranje familije, bikvalno je sklonjen iz svih medija - otkrio je Mitrović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Lax

30.05.2020. 09:09

Koja je to natprirodna nepogoda? Jahači apokalipse? Manitu dođe iz večnih lovišta?