FUDBALSKA lopta stoji širom planete skoro tri nedelje, a posledice njenog mirovanja će osetiti i veliki i mali. U Srbiji bi sa neminovnom finansijskom krizom, koju je sa sobom donela pandemija virusa korona, trebalo da se suoče svi, pa i dva naša najveća kluba. Od toga u razgovoru za "Novosti" ne beži generalni direktor Partizana Miloš Vazura, apostrofirajući nemogućnost prodaje igrača u vreme pandemije i dužem periodu po njenom završetku kao veliki problem.

- Očekujem teške posledice po funkcionisanje kluba, pred nama su sigurno veliki gubici i jasno je da ćemo morati da pronađemo način da što je bezbolnije moguće prođemo kroz ovaj težak period. Taj udarac je u novonastalim okolnostima nemoguće izbeći, ali se mora učiniti sve da posledice budu ublažene - jasan je prvi operativac kluba iz Humske.

PROČITAJTE JOŠ: Lazar Marković nominovan za nagradu "Heroji Beograda": Pomogao sam koliko sam mogao, tu sam za šta god treba dok traje vanredno stanje

"ZEMUNELO" ZATVOREN KLUB iz Humske po Vazurinim rečima funkcioniše sa ozbiljno smanjenim kapacitetima. - Praktično odmah posle utakmice sa Voždovcem ekipa je raspuštena, a mi imamo dežurstva na stadionu, desi se da nas bude pet ili šest uz portire koji se smenjuju na 24 časa. Suštinski posla i nema. "Zemunelo" je zatvoren, osim portira, tamo se pojavljuje samo direktor centra.

Za razliku od evropskih klubova koji najviše "krše prste" zbog nemogućnosti da prihoduju od prodaje ulaznica i TV prava kod nas je situacija potpuno drugačija. Transfer politika na kojoj se u najvećoj meri zasniva život Partizana trenutno je najblaže rečeno "maglovita".

- Takva je situacija sada, takva će biti ukoliko se sezona nastavi i po mom mišljenju slično će biti i šest meseci posle normalizovanja situacije širom Evrope i sveta. Veliko je pitanje kako će uopšte izgledati predstojeći prelazni rok, nema sumnje da će u najboljem slučaju promet biti prepolovljen. Logično je očekivati i pad cena igrača na tržištu.

Crno-beli su tokom zime ugovorili transfer Strahinje Pavlovića u Monako težak više od 10 miliona evra, a na tim "visinama" su bile i potencijalne prodaje Umara Sadika i Filipa Stevanovića. Takve priče izvesno neće biti na snazi tokom leta.

- Ne mogu da pretpostavim šta će se tačno dešavati, ali sam sto odsto siguran da će sve to biti daleko od onoga što smo očekivali i priželjkivali. Oporavak ne može da usledi preko noći, a i mi ćemo morati dobro da razmislimo koji su potezi najbolji u situaciji velike finansijske krize koja je pretnja svima.

Žal zbog pojedinih "preskočenih" transfera tokom zimske pauze pojačavaju prolećni sastanci koji su otkazani zbog proglašenja pandemije.

- Da se nije dogodilo sve što se dogodilo, u Italiji bismo imali dva važna sastanka 10. i 11. marta. Imali smo ponude za dva naša igrača teške između sedam i deset miliona evra. Bili smo praktično na pragu dogovora i sada od toga nema ništa. Sve se odlaže, prodaje će čekati neko bolje vreme, a verujem da će dolazaka biti. Ono što je poslednjih dana i nedelja gorući problem poslodavaca i igrača jesu primanja fudbalera. Gledišta su očekivano različita, a u Partizanu veruju da će dogovor biti postignut na način da ne bude tenzije i većeg nezadovoljstva.

PROČITAJTE JOŠ: Šćepović za „Novosti“ iz Japana: Tokio diše bez maski, ovde su parkovi popunjeni, situacija na ulicama je uobičajena

- Počeli smo razgovor na tu temu sa našim igračima prethodnih dana. Preporuke UEFA postoje, želimo da čujemo šta igrači misle, pa ćemo na osnovu svih elemenata doneti odluku vrlo brzo, za nekoliko dana. Mislim da bi pre toga bilo nekorektno da iznosimo u javnost ideje, želje i planove vezano za rešenje ovog pitanja.

Na kraju Vazura nije želeo da se odredi prema opcijama za mogući završetak prvenstva izvan fudbalskog terena već je samo kratko poručio:

- Verujem da će do početka juna sve zaživeti.

ŠĆEKIĆ NE MOŽE DO DETETA
KLUPSKI čelnici su konstantno na vezi sa igračima. Generalni direktor crno-belih tvrdi da su stranci bez ikakvih problema prihvatili da ostanu u Srbiji za vreme trajanja vanrednog stanja.
- Supruga Aleksandra Šćekića se porodila u Crnoj Gori za vreme vanrednog stanja i pošto su u međuvremenu zatvorene granice on još nije bio u prilici da vidi najmilije. Od porodice koja je u Rimu je odvojen i Umar Sadik - objasnio je Vazura.