OD IZVEŠTAČA "NOVOSTI": BELEK

NIJE Partizan ostvario tokom jeseni rezultate koji se očekuju od njega, što se posebno odnosi na domaću scenu, ali je kao po nekom nepisanom pravilu utisak uvek bio daleko iznad učinka. Jedan od najzaslužnijih što je Partizan došao do prepoznatljivog stila igre koji prija i najprobirljivijim navijačima crno-belih je Nenad Cvetković, pomoćnik u stručnom štabu Partizana zadužen za analizu.

- Ono što je nas najviše zanimalo od dolaska u Partizan je kako da dođemo do balansa u timu. Odluka da iz srednjeg bloka dolazimo gore kroz brzu tranziciju je bila najbolja moguća. Kada je defanziva u pitanju važna je promena mentalnog stava. Znam da će to uvek uraditi Pavlović i Ostojić, ali mi moramo da učinimo da to rade i Suma, Sadik, Asano i ostali - počeo je Cvetković priču o principima igre koji "drže" Partizan.

Za raznovrsnost u igri i mnogobrojne dobre stvari u oba pravca na terenu među najzaslužnijima je iskusni izraelski vezista.

- Trudimo se da kao AZ Alkmar imamo različite vrste napada. Takvu mogućnost nam je doneo Natho. Nismo orijentisani samo na brzi napad, pošto Izraelac ima viši kvalitet pasa. To nije samo preciznost, već i brzina pasa. Kada sam za reprezentaciju pripremao igru Portugalije, uočio sam da imaju najbrži pas, znali smo tačno gde izlazi prvi pas njihove tranzicije i nismo mogli da branimo. Natho nam je doneo baš to, kvalitet pasa, bolju cirkulaciju i sigurniji posed.

Učinak Umara Sadika od 16 golova i 12 asistencija je izbio adute iz ruku kritičarima visokog Nigerijca.

- Sadika sam gledao u dresu Peruđe. U dve utakmice sam video kako trči u defanzivnom bloku i to je ono što je i nama doneo. Mnogobrojne ničije lopte su bile njegove, tako je figurativno rečeno "podavio" defanzivce Mančestera u Beogradu. Svi stalno pominju koliko promašuje, a trebalo bi imati u vidu da on na pozajmicama pre Partizana nije imao utakmice od značaja kao ovde kod nas. Mlad je igrač, nije lako nositi se sa tim, nisu to radili ni iskusniji od njega. Fizički se popravio kod nas, sada ga teže izbacuju iz balansa. Sa njim zadnja linija protivnika nikad nije sigurna, jer je zbog brzine i pokretljivosti praktično na svakoj ispucanoj lopti tu negde.

Cvetković se i te kako diči odličnom pripremom duela sa najvećim rivalom, kao i "buđenjem" Sejdube Sume.

- Smatram da smo i poslednja dva derbija dobro pripremili jer je Zvezda više puta ušla u završnu trećinu terena Liverpulu nego nama. Složićete se da to nije mali uspeh. Ne mogu da ne pomenem u ofanzivnim tranzicijama Sumu i njegovo kretanje između linija. Ne pamtim da sam skoro video nekog boljeg u tom segmentu.

Na kraju Miloševićev pomoćnik priznaje da rešenje nije u kopiranju najboljih, već u prilagođavanju uslovima koji ovde vladaju.

- Ne želim da ispadne da se mi poredimo sa Barselonom, Liverpulom, madridskim Atletikom. Poenta je samo u principima kojih bi trebalo da se držimo. Protiv velikih protivnika moramo da učinimo sve da uđu u naš ritam, što, eto, nismo uspeli u Mančesteru. Tada je jedino Suma igrao u brzini koja je potrebna - završio je Cvetković.

BOAĆI I BANjAK PO UKUSU
TANDEM defanzivaca ljubljanske Olimpije je od leta konstantno na radaru Partizana.

- Za Boaćija i Banjaka smo odmah rekli da su nam interesantni posle prijateljske utakmice odigrane letos u Ljubljani. Igrač može da se vidi u 10 minuta. Samo nešto što uradi dovoljno je da ti pokaže šta će raditi 90 minuta, ali istina ima i situacija kada u 90 minuta ne možeš da vidiš ništa.