LOŠ glas se opet daleko čuo! Iz sedišta Evropske fudbalske unije u Nionu stigao je u Fudbalski savez Srbije izveštaj o sumnjivim događajima sa meča 16. kola Superlige u kojem je novosadski Proleter čudnim preokretom "iz keca u dvojku" izgubio od niškog Radničkog (1:2) na stadionu "Karađorđe".

Izveštaj iz Niona sugeriše Fudbalskom savezu Srbije da pokrene postupak zbog indicija u regularnost utakmice u kojoj je domaćin poveo 1:0, pa sumnjivim penalom i još sumnjivijim autogolom u roku od 60 sekundi praktično doneo pobedu gostima iz Niša.

Etička komisija FSS je zbog toga danas dobila nalog od čelnika Saveza da pokrene svoju istragu o pomenutoj utakmici o kojoj fudbalska Srbija, zasad samo po kuloarima, bruji već pet dana. Inače, izveštaj iz UEFA je nastao na osnovu navodnih sumnjivih dešavanja u svetskim sportskim kladionicama, jer je neposredno pre početka meča u Novom Sadu, ova utakmica bila skinuta sa ponude za klađenje.

PROČITAJTE JOŠ: ZA DVA MINUTA DO TRI BODA: Preokret Radničkog u Novom Sadu

Podsetimo, Proleter iz novosadskog naselja Slana bara, koji svoje utakmice ove sezone igra na "Karađorđu", prvo poluvreme je rešio u svoju korist, a onda je mladi prvotimac Zarija Lambulić za samo 60 sekundi napravio providan penal, zatim postigao i smešan autogol (neki smatraju da krivice ima i do lošeg terena) kojim je Radnički obezbedio nova tri boda i zadržao drugo mesto na tabeli Superlige.

Ispostavilo se tako da, dok u domaćem elitnom takmičenju svi čekaju da glasno kažu ono o čemu nezvanično priča cela fudbalska Srbija, signal (čitaj: nalog) o svemu sumnjivom stiže direktno sa vrha evropske krovne fudbalske organizacije. Dakle, po nalogu UEFA naš fudbalski savez mora da pokrene istragu o meču koji je do danas sumnjiv svima, samo ne domaćoj organizaciji.

PROČITAJTE JOŠ: SVI ĆUTE POSLE KOMEDIJE: Mnogo sumnji nakon preokreta Nišlija u duelu sa Proleterom

Ovo, praktično, znači da će Etička komisija, po pokretanju istrage, morati da potvrdi da li postoje dokazi o sumnjama u častan ishod utakmice Proleter - Radnički Niš, a zatim da se oglasi i svojom odlukom. U slučaju da se dokažu sumnje UEFA, Statut FSS nalaže oduzimanje do devet bodova jednom i(li) drugom timu.

BINIĆ SUTRA ODLUČUJE
KOMESAR za regularnost takmičenja FSS Dragiša Binić tek sutra će, punih pet dana po završetku utakmice u Novom Sadu, da dobije izveštaj od delegata Vuka Blečića, dok se čeka i izveštaj komesara za integritet takmičenja Ivana Petrića koji je bio na istom meču. U zavisnosti od toga šta piše u tim izveštajima, biće poznato da li će ovde biti posla i za Disciplinsku komisiju FSS.