AKO su smeh i romantične priče lek za dušu svakog čoveka na planeti, onda su filmovi koji nam izazivaju pozitivna, optimistična osećanja i daju nadu - apoteka! Na ovo nas podseća Jugoslav Pantelić, umetnički direktor Festa, direktor Jugoslovenske kinoteke, i veliki zaljubljenik u "pokretne slike" koji je i kao novinar decenijama pratio filmsko stvaralaštvo.

Pantelić za "Novosti" ističe jedno od najsveobuhvatnijih istraživanja o odnosu filmskog žanra, psihe i zdravlja gledalaca, koje je napravio ugledni dr Majkl Miler, direktor Centra za preventivnu kardiologiju Univerziteta Merilend. On je dokazao da se tokom smešnih filmskih scena krvni sudovi šire za čak 22 odsto, što omogućava bolji protok krvi. To u prevodu znači da se, dok gledate komedije, krvni pritisak snižava jednako kao kada vežbate.

Naše zdravlje će, kako tvrdi Miler, a svakako mu treba verovati, od gledanja komedija najviše profitirati ako se bar petnaest minuta smejemo tako da nas od smeha zabole trbušni mišići. On u svojoj studiji preporučuje i da, ukoliko smo zabrinuti i imamo probleme za koje ne nalazimo rešenje, kao lek sebi treba da "prepišemo" veću dozu filmskih komedija i romantičnih priča sa hepiendom. Gledanje takvih filmova oslobađa od stresa, smanjuje osećanje straha, agresivnosti i anksioznosti, i pomaže ljudima da problemima koje imaju pristupe mnogo lakše, kreativnije, hrabrije, sa nadom da će ih rešiti na pravi način - kaže Pantelić, navodeći da su, primera radi, romantični filmovi relaksirajući predah od stvarnog života.

- Simpatične i duhovito prikazane greške filmskih junaka, kako pokazuje Milerova studija, podižu optimistično raspoloženje, pa smo skloniji da budemo vedriji i da oprostimo. Posle filma "Forest Gamp", tvrdi poznati profesor i lekar, mnogobrojni gledaoci širom sveta pokazali su veću samouverenost, zbog čega su bili manje skloni odustajanju.

Zbog svih lekovitih uticaja koje film ima, Pantelić nam u ovom globalno teškom trenutku pandemije i kućne izolacije preporučuje svojevrsnu "apoteku" od 30 filmskih naslova, koju svakako treba koristiti bar jednom dnevno. Na prvom mestu ove liste je "Grofica iz Hongkonga" Čarlija Čaplina iz 1967, slede "Ona je tako zabavna" Pitera Bogdanoviča, kultni "Bokačo 70", Felinija, Viskontija, De Sike i Moničelija iz 1962, remek-delo u žanru komedije, film "Neki to vole vruće" Bilija Vajldera iz 1959, "Moj ujak" Žaka Tatija, "Krunski svedok" Petera Bača, "Razvod na italijanski način" Pjetra Đermija. Domaća ostvarenja počinju antologijskim filmom "Ljubav i moda" Ljubomira Radičevića iz 1960, a tu su i "Balkanski špijun" Dušana Kovačevića i Božidara Nikolića, "Crna mačka, beli mačor" Emira Kusturuce, "Varljivo leto 68." Gorana Paskaljevića, kao i "Majstori" hrvatskog reditelja Dalibora Matanića.

"Neki to vole vruće" IMDb


"DORUČAK KOD TIFANIJA", "APARTMAN""

PO preporuci Pantelića, ovih dana svakako treba gledati i "Tutsi" Sidnija Polaka, "Divan život" Frenka Kapre iz 1946, "Glumac" Mišela Hazanavisijusa, "La la lend" Demijana Šazela, "Toni Erdman" Maren Ade, remek-delo "Juče, danas, sutra" Vitorija de Sike iz 1963, "Sobu s pogledom" Džejmsa Ajvorija, "Voz za Dardziling" Vesa Andersona. U ove tmurne dane ne treba propustiti ni "8 žena" Fransoa Ozona, jedan od kultnih klasika, "Doručak kod Tifanija" Blejka Edvardsa, "Mamurluk u Vegasu" Toda Filipsa. Na spisku lekovitih filmova su i "Šifra U.N.C.L.E." Gaja Ričija, "Skver" Rubena Oslunda, klasici "Pink Panter" Blejka Edvards i "Pevajmo na kiši" Stenlija Donena i Džina Kelija, "Hjuston, imamo problem" Ziga Vircija, "Margarit" Gzavijera Đanolija, planetarni hit mnogobrojnih generacija, antologijski "Apartman" Bilija Vajldera, i "Veliki Lebovski" braće Koen.