LICE glumca Miljana Prljete zrači toplinom dok sa mnogo nežnosti priča o jednogodišnjoj ćerkici Mili. Novopečeni tata je krajem oktobra prošle godine počeo da snima seriju "Tate", u kojoj tumači lik veterinara Tome, požrtvovanog oca male Janje.

- Tada su se, neke kockice složile, jer se sve dešava s razlogom. Ovo je za mene najveća životna promena, mislim na dan kada sam postao roditelj. Od trenutka Milinog rođenja, učestvujem u svim obavezama oko nje i bez obzira na intenzitet snimanja, želim da u svakom trenutku budem uz suprugu i dete. To je najlepša stvar - oduševljen je dobitnik Sterijine nagrade i "Zoranovog brka", iza koga je veliki broj uloga u pozorištu, na filmu, kao i u TV serijama. - Trčim kući posle snimanja da okupam Milu i da se igram s njom. Kada se pojavim na vratima i ona vikne "tata", to mi je nešto najlepše, istog momenta sav umor nestane. A ranije bih možda otišao sa kolegama u kafanu na piće. Srećan sam što su mi se životni prioriteti promenili.

* Ima li sličnosti između vas i lika Tome?

- I on je kao i ja prepun ljubavi, požrtvovan, sklon preispitivanju, ali uporan i istrajan. Od pre godinu dana udovac, s mnogo problema, prepun ljubavi, topline, častan i pošten čovek, sa duboko usađenim moralnim načelima, voli svoje dete i ima veliku grižu savesti zbog smrti žene. Život u taštinoj kući stvara mu brojne probleme, a okruženje ga, kao došljaka, ne prihvata.

* Zašto Petar, Vlada i Marko ne prihvataju Tomu?

- U početku se ne slažu, zato što on nije dobrodošao u društvu tih očeva, koji se poznaju odranije i okupljaju u Vladinoj piceriji. Međutim, polako iz epizode u epizodu, dozvoljavaju Tomi da postane deo njihove ekipe, jer shvataju da su sve spletke koje su mu pravili u početku, bile pogrešne.

* Osim "Tata", istovremeno snimate i telenovelu "Crveni mesec" u kojoj igrate istorijsku ličnost, majora Tankosića. Kako ste gradili lik ovog heroja?

- Sve to je toliko izazovno za mene da mogu samo da kažem da sam ja jedan srećan čovek. Nema sličnosti između tih uloga, što mi prija, drugačiji je i fizički izgled likova, kao i moja umetnička energija. Gradio sam njegov lik na oštrici noža. Drago mi je što su ga gledaoci prihvatili upravo onakvog kakav je stvarno i bio.

* Kakav je bio ovaj veliki junak?

- Major Tankosić bio je bahat, prgav i nepredvidiv, voleo je da popije, voleo je lepe ženem ali bio je strah i trepet za svoje vojnike, mnogo opasniji od francuskih legionara, vrlo svojeglav, pravičan, voleo je srpski narod i svoju zemlju. Prekaljeni ratnik koji nije prezao ni od čega, ali iznad svega, narod ga je obožavao. Poginuo je u odbrani Beograda, kao odstupnica za povlačenje prema Albaniji. Svesno je žrtvovao i sebe i svojih 400 vojnika da bi se povukla glavnina vojske i civila koji su išli prema Albaniji. Hrabro je branio Beograd, dok je nadiralo nekoliko desetina hiljada austrougarskih vojnika. Poginuo je u eksploziji granate, a sahranjen je tajno u porti jedne crkve. Austrougari su raspisali veliku nagradu za njegovu glavu jer su ga se plašili, zato što je obarao moral austrugarskoj vojsci.

* U martu počinje snimanje nastavka serije "Istine i laži" u kojoj igrate inspektora Dejana Mašića, a sada istovremeno plenite pažnju ulogama u dve serije. Šta vam kažu ljudi kada vas zaustave na ulici?

- Kada sam igrao inspektora koji voli astrologiju i kućnu pomoćnicu Cecu (Sofija Rajević), stizali su mi komentari na društvenim mrežama: "Jao rasturi vezu"! Sada mi, kao majoru Tankosiću, prijaju razgovori sa ljudima koji me zaustavljaju na ulici, a poznaju istoriju, pa mogu da mi kažu i nešto što ne znam o ovom junaku.*Hoćemo li vas uskoro gledati u nekoj novoj ulozi?

- Na Pinku će uskoro početi da se emituje serija "Nek ide život", reditelja Slobodana Šuljagića, gde igram plaćenog ljubavnika Zozu Ninkovića. Njega angažuje glavna junakinja (Anđelka Prpić) da bi sačuvala svoj brak, ali se zaljubljuje u Zozu i onda sledi havarija.

* Imate li vremena za odmor?

- Ovaj period je vrlo produktivan za mene, jer dosta radim pa nemam mnogo slobodnog vremena. Utočište i mir nalazim u svom porodičnom okruženju i trudim se da se tu mentalno izolujem od posla i da se posvetim detetu i supruzi Ljubici koja je takođe umetnički tip ličnosti. Uspešno vodi modni brend koji je pokrenula sa prijateljicama. Zajedno smo snimali spot za pesmu "25. sat", Sergeja Ćetkovića, koji je izašao pred Novu godinu. Kada me je Sergej pozvao i video fotografiju moje supruge, rekao je - to je to.


PRAVA RAKIJA U "FILMSKOJ" ČUTURI

PAMTITE li neku anegdotu sa snimanja "Crvenog meseca"?

- Snimali smo rovovske scene noću, u Jakovu, gde je bilo vrlo hladno i spremala se oluja. Vojnici piju rakiju iz čuture, a jedan kolega je po scenariju morao da nategne malo više. U lokalnoj kafani smo sipali pravu rakiju u čuturu, a na snimanju smo jedan po jedan otpijali po gutljaj i vikali "dobra, dobra". Kada je došao red na njega da ispije pola čuture, shvatio je da je rakija prava, tako da je vrlo profesionalno dočarao tu scenu - kroz osmeh priča Miljan Prljeta.


APOTEKARA STIGLA ZLA KOB

MILjAN Prljeta nam je otkrio neke istorijske podatke o liku majora Tankosića koji igra u "Crvenom mesecu".

- Jedan ugledni srpski apotekar otkrio je Austrugarima gde je sahranjen major Tankosić. Bio je bogato nagrađen za informaciju. Oni su ga iskopali, fotografisali i poslali sliku u najčitanije evropske časopise. Ostavili su njegovo telo napolju, ali su srpski vojnici noću odneli njegove posmrtne ostatke i sahranili ih na tajnom mestu. Posle oslobođenja Srbije, ekshumirali su ga i sahranili u Beogradu sa svim vojnim počastima. Apotekar se s porodicom preselio u Beograd i otvorio više apoteka, ali su svi članovi njegove porodice, uključujući i njega, na volšeban način, poginuli ili nestali.