BARBI je lutka najpoznatija širom sveta i svoj primerak, ali sa sopstvenim likom, dobile su mnoge poznate zvezde poput Odri Hepblern, Merlin Monro, Elizabet Tejlor, Dajane Ros, Keti Peri, Bjonse, Dženifer Lopez, Šakire, Šer... Listi slavnih pre tačno 20 godina pridružila se i jedna pevačica sa naših prostora. Bila je tada internacionalna zvezda. Rečju - Lepa Brena.

Brena je vrhunac slave doživela osamdesetih godina prošlog veka. Barbi lutka sa njenim likom 1990. godine izbačena je u limitiranom broju, navodno u oko 30.000 primeraka. Sve devočice sa područja eks Jugoslavije želele su da je imaju, pa je lutka ubrzo rasprodata. Jedno vreme mogla je da se kupi po ceni od čak 100-nak evra.

Sada su je intrenet sajtovi za prodaju ponovo vratili u žižu javnosti, ali za mnogo manju sumu novca.

Polovna“ Brena sa, kako piše u oglasu, „vidljivim znacima korišćenja” može da se kupi u Beogradu za 3.000 dinara, dok prodavac iz Niša, za dinar manje, prodaje lutku u istom stanju. Od podataka je napisao da na potiljku piše Martina M 1990, a na leđima 1990 China. Jedna osoba iz Beograda prodaje je sa popustom, bika je 2.500, a sada traži 1.250 dinara.

PROČITAJTE JOŠ - Lepa Brena probudila uspomene na “Instagramu”

Vrti se i licitacija u kojoj se nude četiri glave pevačice i to po ceni od 99 dinara po komadu.

U jednom intervjuu iz tog perioda, Brena otkrila šta ju je inspirisalo na taj potez.

- Kada sam bila devojčica želala sam da imam fotografiju ličnosti koju volim. Kasnije su se pojavile lutke. Kada znam koliko mi devojčica piše i kako mi se ispovedaju kao da smo najbolje drugarice, jasno mi je da je lutka sa mojim likom pre svega njima namenjena. Kada budem snimila novu ploču, radićemo lutku koja će "pevati" jedan moj hit - rekala je Brena pre skoro 30 godina za "Zam" magazin.

Bilo da košta stotinu evra, ili da sada glava košta samo 99 dinara, voleli njenu muziku ili ne, Lepa Brena je simbol jedne zemlje, jednog vremena, nekih drugih (kažu srećnijih) ljudi. Leepa Brena je Brena Internacionale. I to niko ne može da ospori.

Foto: Limundo, Kupindo i Fejsbuk