LEGENDARNI Jurica Pađen i njegov bend "Aerodrom" promovisali su u petak u beogradskom "Jugotonu" novi album "Dnevni rituali", u izdanju "Kroacije rekords". Na disku je 13 pesama, od kojih je nekoliko njih već odavno zaživelo po regionalnim radio-stanicama - "Ja te jednostavno volim", "Neka bude", "Titanik"... U spotu za aktuelni singl "Sunce mi se smije" vide se kadrovi s majskog koncerta na zagrebačkoj "Šalati", kojim je Pađen obeležio 40 godina karijere.

Pročitajte još: Nova pesma Sergeja Ćetkovića će vas dovesti do suza (FOTO/VIDEO)

S nesmanjenim entuzijazmom, i sa mladalačkim osmehom, kao nekad kad je u zlatnu riznicu muzike na ovim prostorima upisao hitove "Fratelo", "Obična ljubavna pjesma", "Stavi pravu stvar na pravo mjesto", "Digni me visoko", "Kad misli mi vrludaju" i mnoge druge, Jurica priča o aktuelnom izdanju.

- Novi disk se polako nadograđivao - kaže Pađen. - Neke pesme su snimljene dok druge još nisu ni postojale. Brusili smo album dok nije poprimio oblik s kojim smo mi bili zadovoljni. Radili smo singl po singl, zaključno sa najavnim, "Sunce mi se smije", i onda smo ostatak pesama dodali, da ljudi ne bi kupovali disk sa sedam pesama (smeh). Nismo bili pritisnuti rokovima, nemamo ogromne tiraže da svi cupkaju i požuruju nas, već fino radimo u miru Božjem.

U skladu sa nazivom albuma, Pađen za "Novosti" kaže:

- Imam, naravno, svoje dnevne rituale, kao i svi drugi ljudi. Moji su - kafa, novine, druženje, gitara, bar sat vremena dnevno.

Ovde je već neminovna asocijacija na stari hit "Što si u kavu stavila".

- Više niko ništa ne stavlja, brate - smeje se Jurica. - Ja - vrlo malo šećera, i malo dobre energije.

Pađen poredi "Dnevne rituale" sa prethodnim izdanjem iz 2012.

- Mislim da je kao "Taktika noja", samo malo pojedinostavljen, pristupačniji. Ima i elemenata albuma "Tango bango", "Obične ljubavne pjesme". Sve sam to, u suštini, ja.

Utisci sa velikog, slavljeničkog koncerta su još uvek sveži.

- "Šalata" je bila puna, ne i rasprodata, ali, s obzirom na to da su tog dana u Zagrebu održana četiri velika, besplatna koncerta, ispalo je super.

Novi koncert u rodnom gradu, sad povodom promocije albuma, zakazan je za 22. februar 2020, a kad je Beograd u pitanju...

- Planiramo to, svakako, naredne godine. Trebalo bi da idemo i na turneju po Severnoj Makedoniji sa Tihomirom Popom Asanovićem, što mi je velika čast.

NE OPTUŽUJEM MAKARTNIJA, ALI...

U PESMI Pola Makartnija "Confidante" sa prošlogodišnjeg albuma "Egypt station" mnogi su pronašli (više nego) očigledne sličnosti sa numerom tadašnjeg "Pađen benda" iz 1997, "Samo me draga ne ostavi".

EPA RICHARD WAINWRIGHT

- Softver je pokazao 97 odsto poklapanja - otkriva za naš list Pađen. - Nije to da sam ja pustio mašti na volju, ili "što je babi milo, to joj se i snilo". Ja pretpostavljam da je to slučajno. Ne želim da optužim čoveka da je ukrao, ali, sličnost je neverovatna. Pesme su iz istog akorda, imaju isti tempo, melodiju, aranžman... To mi je kompliment.

Ipak...

- Znam iz Dilanove autobiografije da oni imaju ljude koji im traže neotkrivene pesme, pa ih onda često objave, tako da je sve moguće.