Zoran Predin za Novosti: Mladi treba da upoznaju Arsena

M. Ćunković

13. 11. 2019. u 08:46

Зоран Предин за Новости: Млади треба да упознају Арсена

Foto D. Mišić

Kantautor, pred koncert posvećen legendarnom šansonjeru u "Kombank dvorani"

KANTAUTOR Zoran Predin proslavlja 40 godina karijere, promoviše album "Zoran peva Arsena" i sve će to uklopiti na istoimenom koncertu u petak, 15. novembra (20.00), u beogradskoj "Kombank dvorani", a na sceni će biti sa Damirom Kukuruzovićem i bendom "Đango grup". Okosnicu večeri činiće repertoar s aktuelnog izdanja, gde je Zoran odabrao 12 numera svog starog saradnika i prijatelja, i dao im novu boju, u džipsi-sving maniru. U to će se uklopiti i odabrane najlepše Predinove pesme iz svih faza njegove karijere.

- Turneja je počela na najbolji mogući način, i verujem da će u Beogradu da se ponovi sve ono što može da se pogleda na internetu - aplauzi, zajedničko pevanje, ovacije - priželjkuje, pričajući za "Novosti", Predin. - To je Arsen zaslužio, a i mi. Pogotovo Damir Kukuruzović i njegov bend, oni su stvarno sjajni.

Predin kaže da mu se ideja o ovom albumu pojavila kad je Dedićev sin snimio disk "Matija svira Arsena".

- Stao sam u red, i nekako se izborio, baš zbog tog prijateljstva. Uzeo sam šest hitova, i šest manje poznatih pesama. Dobijam komplimente da se album sluša u dahu i da, kada se završi poslednja pesma, kreće novo preslušavanje.

Starija publika dobro pamti drugovanje tada mladog Zorana i Arsena osamdesetih, njihove zajedničke koncerte, neke i u kombinaciji sa Borom Đorđevićem, Dedićev prepev pesme "Čakaj me", najvećeg hita "Lačnog Franca"...

Pročitajte još - Čola i Ceca u Budvi za doček i reprizu, prvi put građani će znati koliko je koji pevač plaćen

- Upoznali smo se ranih osamdesetih u "Lapidariju" u Zagrebu - prebira po sećanjima Predin. - Krajem te decenije objavili smo zajednički album "Svjedoci priče", uz seriju koncerata. Onda nas je prekinuo rat, te tužne godine smo nekako preživeli uz nastupe po Sloveniji, da bismo onda, do kraja njegovog života, svake godine odradili po pet, šest koncerata. U međuvremenu, druženje dvojice kantautora preraslo je u porodično prijateljstvo. Upoznao sam Matiju, Gabi, i sad se svi prisećamo lepih trenutaka koje smo doživeli s Arsenom.

Sa Matijom Dedićem uspešna saradnja, oslikana u dva albuma "Tragovi u sjeti", i dalje traje.

- U decembru ćemo nastupiti u Dubrovniku. To je sve vreme prisutno, zovu nas, ali je teško uskladiti termine zbog zauzetosti.

Arsen je za Zorana...

- Institucija. Kantautor sa velikim K, u rangu najvećih svetskih. Bio je neponovljiv, originalan. Uz pomoć ovakvih aranžmana, sa malo drugačijim zvukom, nove generacije se upoznaju s njegovim delom. On je to zaslužio.

Upitan da li je bilo teško Arsena uklopiti u džipsi-sving, Predin uz uzdah veli:

- Da, ali nam je uspelo. Svi oko mene su bili skeptični kako će u tom maniru zvučati Arsen koji baš i nije voleo džez. Trebalo je spojiti taj zvuk pevanja na način Leonarda Koena i svirke koju neguju "Vaja kon dios" ili "Rozenberg trio". Količina te skepse na početku pretvorila se u hiljadu puta veće iznenađenje i odobravanje, tako da ne pamtim kad sam, posle pola godine, imao prodaju albuma koja je pretekla "Parni valjak", Severinu, "Crvenu jabuku", Bajagu. To mi mnogo znači, jer sam išao glavom kroz zid, baš kao što kaže naslov moje prošlogodišnje knjige.

PUN "KOLARAC" U SEĆANjU

JOŠ su sveži divni utisci sa Predinovog prethodnog beogradskog koncerta na prepunom "Kolarcu", u februaru ove godine, sa "Lačnim Francom" i gošćom Anjom Rupel.

- To su stvari koje se kradu sudbini - nadahnuto će za naš list Zoran. - Nešto što se dogodi kad si hrabar i uporan.

DUET SA ĆETKOVIĆEM - POBEDA

SNIMIO je Predin nedavno duetsku pesmu sa Sergejem Ćetkovićem, i s ushićenjem za naš list priča o tome:

- To je čista pobeda. Našli smo mnogo toga zajedničkog, poetičnog. Pesma će da bude objavljena uskoro.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije