TRADICIONALNI, 13. "Lavfest" u Vrnjačkoj Banji počinje večeras i traje do 3. avgusta na čak pet bina, uz učešće poznatih svetskih di-džejeva kao što su Marko Karola, Džejmi Džons, Džozef Kaprijati, Riči Hotin, "Martinez braders", i popularne regionalne izvođače - Bajaga i "Instruktori", "Dubioza kolektiv", Senida, Sara Jo...


Koliko interesovanje izazivaju ova imena, dovoljno govori to što je, još pre desetak dana, većina banjskih hotela rasprodala svoje kapacitete, a uoči festivala otvoren je i jedan novi, u centru grada, sa pet zvezdica. Izdati su, kako se navodi, i svi privatni smeštaji, pa su mnogi ljubitelji dobre zabave zbog toga bili prinuđeni da se snađu za spavanje u Trsteniku ili Kraljevu. Najveći broj gostiju će biti iz zemalja regiona, a beleži se porast broja gostiju iz Nemačke, Francuske i Italije.


Posetioci festivala prvi put će ove godine imati prilike da recikliraju. Svakog dana onaj ko donese najviše limenki dobiće nesvakidašnju nagradu - ulaznicu za festival naredne godine. Za pet iskorišćenih limenki nagrada će biti pola tokena, što je "zvanična valuta" plaćanja na festivalu, saopštila je "Recan fondacija". Takođe, kako je najavljeno, prvi put će posetioci moći da učestvuju u kreiranju "Lotosa" - umetničke instalacije od iskorišćenih limenki koja će biti visoka dva i duga pet metara. Fondacija je navela da su pripremljeni i rančevi za prikupljanje limenki.

- Ove godine animiraćemo sve posetioce da ne bacaju prazne limenke, već da ih ubace u "Lotos", a od cveta koji simbolizuje mudrost će kao zahvalnost "dobiti" poruku sudbine za tu noć. Verujemo da će ova zanimljiva aktivacija u okviru programa "Svaka limenka se računa" privući pažnju velikog broja posetilaca - navodi se u saopštenju.

DžEJMI OTVARA "MORAVU"

ZANIMLjIVO je da će privatni avion di-džeja i producenta Džejmija Džonsa biti prvi koji će dodirnuti tlo novootvorenog aerodroma "Morava", tridesetak kilometara udaljenog od Vrnjačke Banje. Iako je zvanično najavljeno da će letovi na kraljevačkom aerodromu početi tokom zime, rukovodstvo je donelo odluku da napravi presedan i sa ponosom ugosti svetske zvezde tokom trajanja "Lavfesta".

Džejmijev set trajaće čak tri sata, što je duplo duže od onog na šta su njegovi fanovi navikli. Veliko ime tehno muzike zatvoriće, u subotnje jutro, drugu festivalsku noć na "fajer stejdžu".