KOMEMORACIJA MIRI VASILjEVIĆ: Njeno srce je stalo, pesma neće nikada

E. B. T.

utorak, 26. 03. 2019. u 19:23

КОМЕМОРАЦИЈА МИРИ ВАСИЉЕВИЋ: Њено срце је стало, песма неће никада

Foto V. Danilov

Komemoracija povodom smrti Mire Vasiljević održana u utorak u "Kombank dvorani"

KOMEMORACIJA povodom smrti Mire Vasiljević, čuvene pevačice narodne muzike i osnivača ansambla "Đerdan", koja je preminula u noći između petka i subote u 85. godini, održana je u utorak u pres-sali "Kombank dvorane", u prisustvu porodice i njenih brojnih prijatelja, saradnika i poštovalaca.

PROČITAJTE JOŠ - ODLAZAK BISERA "ĐERDANA": Preminula Mira Vasiljević

Od Mire su se oprostile njene ćerke - Jasna, koja predvodi "Ogrlicu od bisera", ogranak "Đerdana", i Nataša, kompozitor Radoslav Graić, muzička urednica Nena Kunijević, "đerdanuše", kako sebe sa ponosom nazivaju nekadašnje i aktuelne članice ovog sastava - Jasna Stojiljković, Jasna Đokić, Beba Tošić, Ljiljana Marković, Dragana Kladar, Ivana i Biljana Trnčić...

- Godinama je bila pouzdana vokalna solistkinja RTS-a, daroviti muzički autor i vrhunski pedagog, osnivač i rukovodilac nezaboravnog vokalnog ansambla "Đerdan", s kojim je obeležila čitavo jedno vreme - rekao je kompozitor Graić.

Nena Kunijević je istakla da je otišla heroina, ali da će sve ono u šta je Mira uložila svoj umetnički život ostati zapisano zlatnim slovima u istoriji tradicije ovog naroda.

- I kada usne zaneme od bola i srce utihne od tuge, ostaje Mirina večna i draga prelepa pesma - poručile su članice "Ogrlice od bisera".Rodbina i prijatelji u "Kombank dvorani"

Gordana Stojićević se u ime "Đerdana" oprostila od Mire biranim rečima:

- Uvek ćeš biti naš najsjajniji oreol, a mi ponosne što smo doživotno deo te bajke, muzikom, ljubavlju i dušom uvek povezane.

- Mi se ne opraštamo, ona je i dalje u svakoj pesmi, njenoj terci, želimo da je po njima i pamtimo jer tome nas je učila, srce je njeno stalo, ali pesma nikada - rekla su sestre Ivana i Biljana Trnčić, članice "Đerdana"

Član čuvenog dueta "Braća Bajić", Andrija, rekao je za "Novosti" da su on i njegov pokojni brat sarađivali sa Mirom od samih početaka, i dodao:

- Ona je bila žena koja je znala šta hoće, puna energije. Negovala je isključivo čistu narodnu muziku. Nije bilo nijedne pesme koja je ličila na šund.

Mira Vasiljević će biti sahranjena danas na Novom groblju u Beogradu, s početkom opela u 12.30.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Radojko

16.04.2020. 20:33

Mira je bila legenda narodne muzike. Muzicki obrazovana i bez jedne mrlje u njenoj bogatoj karijeril. Pamtice mo je po bezbroj divnih pesama, Devojackakletva, Danas mi je dragom rodjendan, Aj, ja sam secer, Sini munjo, Otici cu u pastrie, Godine su prolaziel...Hvala.