ODLAZAK BISERA ĐERDANA: Preminula Mira Vasiljević

M. Ć.

23. 03. 2019. u 17:44

ОДЛАЗАК БИСЕРА ЂЕРДАНА: Преминула Мира Васиљевић

Mira Vasiljević / Foto V. Danilov

Čuvena pevačica narodne muzike Mira Vasiljević preminula u 85. godini

NEKADAŠNjA muzička zvezda, pevačica narodne muzike Mira Vasiljević, preminula je u noći između petka i subote, u Beogradu, posle duge i teške bolesti, u 85. godini.

Mira će ostati najpre upamćena po neprolaznoj pesmi "Godine su prolazile", kao i po čuvenom ženskom vokalnom ansamblu "Đerdan" koji je osnovala 1973. godine. Bila je vrstan muzički pedagog, izvela je na put brojne pevače. Decenijama je, kako je istaknuto nedavno, na proslavi njenog 84. rođendana, brinula o "duši, veselju i blagodeti naših osećanja". Snimila je više od 200 pesama i ostavila neizbrisiv trag u narodnoj muzici. "Godine su prolazile", evergrin Petra Tanasijevića, srcu mio i mnogima koji slušaju sasvim drugačiju muziku, Mira je objavila 1983. godine.

- Ono što je naučila svoju decu, naučila je i sve nas - da budemo vredni, radni, i da uživamo koliko možemo - nadahnuto je o njoj rekla čuvena pevačica Gordana Lazarević, jedna od "đerdanki".

Mira Vasiljević je karijeru započela 1961. kao solista Radio Beograda, a četiri godine kasnije snimila je svoju prvu ploču "Devojačka kletva". Sa pesmom "Zri, zri tamnjanika", takođe Petra Tanasijevića, osvojila je prvu nagradu na Beogradskom saboru 1973. Po osnivanju "Đerdana" pozivi za gostovanja stizali su sa svih strana, jer je ansambl oduvek bio sinonim za kvalitet, za šta je najviše zaslužna bila Mira. Dešavalo se da "Đerdan" održi i po dva, tri koncerta istog dana. Članice ansambla su se smenjivale i njihovo mesto zauzimale mlade, talentovane devojke. U "Đerdanu" su sazrevale, između ostalih, i Gordana Stojićević, Izvorinka Milošević, Snežana Đurišić, Jasna Đokić... Mira je ljubav prema muzici prenela i na ćerku Jasnu Vasiljević Milanović, predvodnicu ansambla "Ogrlica od bisera" koji predstavlja ogranak "Đerdana".

Ispraćaj za kremaciju Mire Vasiljević biće obavljen u sredu 27. marta, u 12.30, na Novom groblju u Beogradu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Саша

23.03.2019. 18:06

Одлазак још једног великог гласа српске народне музике, изузетне Мире Васиљевић! Ипак, песме остају! Моје саучешће породици Васиљевић!