JELENU Tomašević treba samo slušati. Dovoljno je. I da nije dala nijedan intervju u životu, da nije snimila nijedan spot, da ne znate ni kako izgleda, ona bi bila to što jeste, jer je njen glas iznad svega što se zove estrada, iznad svake medijske senzacije ili provokacije, iznad popularnosti, često, neshvatljivo, i iznad nje same. Jer, kada čujete kako peva, recimo, „Melanholiju“ shvatate da vas je baš briga kako živi svoj život, kako joj je u braku, gde izlazi, šta radi, zbog čega plače, šta se dešava iza vrata njenog stana. Dovoljno je samo slušati i sve ćete osetiti, shvatiti, saznati.

PROČITAJTE JOŠ -Jelena Tomašević: Modne trendove prilagođavam sebi

U tome je tajna Jelene Tomašević. Dar koji ima će i za sto godina izazivati istu emociju, zbog čega je neprolaznost već postala glavno obeležje njene karijere. Ipak, zakoni posla kojim se bavi su drugačiji, što je, bar kada je ona u pitanju, dobro, jer u moru današnjih zvezda padalica imamo mogućnost da čujemo i pročitamo i njenu reč, jednostavnu, životnu, iskrenu, lišenu banalnosti i preterivanja, baš kao što je i njena nova pesma „Dobro jutro, ljubavi“.


PROČITAJTE JOŠ - Singl Jelene Tomašević: Pesmu posvetila suprugu

* Na samom početku leta objavili ste novu pesmu „Dobro jutro, ljubavi“, koja nosi vedar ritam, pozitivnu poruku i mnogo ljubavi. Da li je jedna takva pesma dovoljna da ulepša svaki dan?

- Kada sam čula demo snimak pesme, privukla me je melodijska linija, ali sam se oduševila tekstom i pozitivnom ljubavnom pričom. Baš mi je nedostajala jedna pesma koja slavi srećnu ljubav. I da, u pravu ste, zvuči kao dobar recept za srećno jutro i dan.

* Šta nam je potrebno za spokojna i lepa jutra? Sa kakvim mislima treba započeti dan?
- Smatram da je pozitivan stav prema sebi i vera u život, ono od čega sve počinje. Zahvalnost za ono što imamo i pronalaženje sreće u jednostavnim, svakodnevnim sitnicama, druženju sa porodicom, prijateljima, odlasku u bioskop, pozorište, na koncert. Kad je temelj dobar, onda je sve razlog za sreću. Biti utemeljen sa samim sobom, a onda i sa drugima.

* Kako izgledaju vaša jutra kada je cela porodica na okupu, bez obaveza i tenzije, kada zaboravite na satove, posao i ostatak sveta?
- Naša mirna jutra su jednostavna. Opušteno spremamo doručak, gledamo jutarnji program, pijemo kafu. A onda izlazimo u šetnju i ne vraćamo se do uveče. Družimo se sa kumovima i dragim ljudima, odemo u bioskop, i sve to natenane.

* Kakvom emocijom bojite svako jutro za vašu Ninu?
- Kada je Nina bila beba, jedva sam čekala da se probudi, da bih je ljubila kao malo jagnje, toplu i mekanu. Sada, kako je napunila šest godina, ona mene budi da bi me gnjavila i ljubila. Onda se takmičimo ko koga više gnjavi. Savršen početak dana.


* Koje jutro nikada nećete zaboraviti i zašto?
- Jutro 24. januara 2012. godine, kada sam se probudila kao mama. Od tada, čini mi se da sam postala još emotivnija, i da pevam bolje, na sugestivniji i topliji način. Dete zaista da tu neku vasionsku energiju i stvarno regeneriše ženu u svakom smislu, posebno emotivno. Nešto se u meni prelomilo na bolje.

* Šta iz vašeg iskustva sadrže te tri jednostavne reči „dobro jutro, ljubavi“? Da li su dovoljne da se kroz njih iskaže pripadnost, sigurnost i prava ljubav?
- Ako se po jutru dan poznaje, onda je zaista bitno da nam baš tako počne dan. Da imate ljubav kojoj ćete poželeti dobro jutro. Sve i da je napolju kiša, bićete puni sunca.


* Kažete u pesmi da svako svoju sreću dočeka. Da li ste uspeli u tome i šta čini vašu sreću?
- Mislim da zaista svako dočeka svoju sreću kad tad i da svako dobije u životu ono što je najbolje za njega. Sve se dešava sa razlogom i po božijoj volji. Svakako je sreća pronaći smisao života u ljubavi, pronaći nekoga zbog kog ćete se truditi da budete bolja osoba i ko vas na vašem putu inspiriše i pokreće. Verujem da se sreća ne podrazumeva , nego da moramo da je živimo sami. Da je nađemo u sebi i u svakom trenutku dana.

* Verujete li da sve uvek dođe na svoje i kako se to pokazalo u vašem životu i dosadašnjoj karijeri?
- Moj stav je da životu treba verovati, celim bićem. Danas, kada je sve trostruko brže od normalnog životnog ritma, kad smo pretrpani informacijama, bilo bi dobro naučiti da imaš svoj ritam, da ponekad zaustaviš sve i razmisliš. Onda se razumeju i znakovi pokraj puta. Rad na sebi, pre svega u duhovnom smislu, je veoma bitan. To zapravo čini da postavimo stvari na svoje mesto i da se izdignemo svega što je negativno. Da bismo se budili pozitivni, nasmejani i srećni, dovoljno je samo da to odlučimo.

* Da li je prava ljubav ona do poslednjeg daha, kad se voli bez imalo straha i da li je Ivanova i vaša ljubav takva?
- Upravo takva, zato me pesma i ovi stihovi podsećaju na našu ljubav. Smatram da strah, u bilo kojoj situaciji, ne može ništa dobro da nam donese, osim da nas sputa. Zato kroz život samo hrabro i punim srcem.

* Imate jednu od najjačih i najstabilnijih ljubavi među poznatim ličnostima. Kako je čuvate, branite i činite da svako zajedničko jutro bude vedro?
- Kada je ljubav temelj veze, onda je sve mnogo lakše. Dobra komunikacija među partnerima je sledeća bitna stavka, jer samo u velikom razumevanju ljubav se može sačuvati. S druge strane, Ivan i ja se bavimo javnim poslom i neophodno nam je da imamo svoj svet i da što više čuvamo privatnost. Svesni smo da nije sve na prodaju.


* “Novo“ jutro o kojem pevate se mnogo razlikuje od onog teškog i bolnog jutra koje vas je proslavilo. Kako prevazilazite sumorna i maglovita jutra?
- Jutro samo po sebi zvuči optimistično, i uprkos tome što su stihovi onog "Jutra" iz 2005. godine tužni, to je jedna od najlepših pesama koju sam ikada čula i otpevala i koja mi je otvorila vrata jedne stabilne muzičke karijere. Jutro o kojem sada pevam je sunčano i poletno, ali isto tako moćno. Ja sam večiti optimista, zbog čega nikada nisam dozvolila da me bilo koji poraz razočara, nego sam posle svakog ustajala, bila još jača i nastavljala da se borim za svoje snove. Upornost i postojanost su veoma važne i u životu i u poslu.* Životna radost i pozitivna energija koje se osećaju u novoj pesmi i vas krase kao osobu. Kako ih negujete, koliko su vam važne i šta vam donose?
- Svi koji me poznaju znaju da sam takva bila i kao dete. Baveći se ovim poslom, shvatila sam da moram da čuvam sebe. Svesno sam se distancirala od negativnih uticaja i okružila sebe iskrenim i pozitivnim ljudima. Svoje slobodno vreme trošim na porodicu i prijatelje i tako ulažem u sebe. Smatram da svako od nas treba da se menja na bolje, ali da suština mora da se zadrži, jer tako ne izneverimo ni sebe ni one koji nas vole. Uvek ću biti dosledna i svoja i pratiti svoje umetničke porive. Važno je ono što nosimo u sebi, da smo svesni šta ostavljamo iza nas, koje delo i koji trag. Samo ono što smo ostavili kao zapis kroz naša dela, ostaće da svedoči kakvi smo zaista bili.

* Kakvi su privatni i profesionalni planovi za ovo leto?
- Ove godine sam imala puno koncerata, što sa svojim muzičarima, što sa Novosadskim Big bendom, sa kojim nastupam već desetak godina. Naročito su mi značili koncerti sa simfonijskim orkestrima u Kragujevcu i Skoplju i gudačima Svetog Đorđa u Nemačkoj. Presrećna sam što imam čast da nastupam sa tako vrhunskim muzičarima širom regiona. Ovog leta biće još koncerata, ali ću imati i mnogo vremena za odmor.