Predrag Živković Tozovac: Brozu sam pevao Jeremiju

Ivan Lovrić

14. 01. 2018. u 08:30

Предраг Живковић Тозовац: Брозу сам певао Јеремију

Foto V. Danilov

Šarmer, šmeker, boem i jedna od poslednjih legendi naše narodne muzike

SINOĆ je bio doček srpske Nove godine. On ih je mnoge dočekao. Otkako je sa "Jeremijom palio topa", pa se zatresla sva Evropa.

Naravno, Predrag Živković, koji se odaziva na Tozovac. Šarmer, šmeker, boem i jedna od poslednjih legendi naše narodne muzike.

* Da li ste pevali za doček srpske Nove?

- Do pre desetak godina sam pevao dok sam imao pored sebe svoje drage drugare Radeta Bradića Džafu i Žarka Josipovića Škulu. Sad njih nema, pa više ne nastupam ni za zvaničnu, a ni za našu, srpsku Novu godinu.

* Pevali ste u ona čuvena "vunena vremena".

- Kada mi se pružala prilika za našu srpsku, uvek sam pevao. Uostalom, to mi je i posao. Ne sećam se da su te nove godine bile zvanično zabranjivane. Doduše, jesu šefovi sala u pola dvanaest gasili svetlo i prekidali muziku. Više se slavilo po kućama nego po kafanama.

* Priča se da je vaša pesma "Jeremija pali topa" bila zabranjena.

- Daleko od toga. Ja sam tu pesmu pevao i Titu. On i njegovi je nisu zabranjivali, već ju je Broz razdragano prihvatio. Tito je, inače, bio jako muzikalan.

* Koje ste još pesme pevali?

- Pevao sam sve lepe narodne pesme, jednu za drugom. Inače, ja znam najmanje hiljadu narodnih pesama, kao što ih je znao i pokojni Cune.

* Da ste pevali sinoć, koji bi bio vaš repertoar?

- Sve što sam i do sada pevao, ništa posebno. Ako mislite na "Igrale se delije", to je jedna od omiljenih pesama u mom repertoaru.

* Rođendan vam je 22. januara. Kažu da su Vodolije veliki optimisti.

- Za nas važi da smo večita deca i veseljaci, a ja neću da izađem iz tog detinjstva.

* Koja je vaša omiljena ljubavna pesma?

- Ne bih nijednu da izdvojim, sve su mi drage. Ali neka bude ona Lenke Dunđerski, koja počinje sa: Noćas nisu sjale zvezdice na nebu... Ona me je inspirisala da napišem moju omiljenu pesmu "Jesen u mom sokaku".

* Da li ljubav sve pobeđuje?

- Naravno. I moj kolega Nedeljko Bilkić kaže: Bez ljubavi, sve je pusto.

* Koju biste pesmu posvetili našim čitaocima za srpsku Novu godinu?

- Sve bih vam posvetio. Ali mi na pamet pada pesma "Mirjana", i rado ću vam je otpevati. Ali pod jednim uslovom, da je otpevamo zajedno.

A onda smo krenuli: Mirjana, Mirjana...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

vladimir

16.01.2018. 00:55

Poštovanje Predraže za pesmu, istinu i doslednost, a možda i hrabrost da se SKINE navodna "paučina" sa Titove DIKTATURE, koja nije ni postojala! Živeli i hvala Vam za sve!