Nenad Jezdić: Podvig je snimiti nešto novo

Milica BOBINAC

03. 12. 2017. u 16:15

Ненад Јездић: Подвиг је снимити нешто ново

Serija "Mamini sinovi" Foto Z. Jovanović, P. Milošević, V. Danilov

Nenad Jezdić o učešću u TV adaptaciji romana "Koreni" Dobrice Ćosića i sitkomu "Mamini sinovi"

POPULARNOST koja ne bledi, talenat koji se za više od 20 godina rada nije istrošio i energiju koja i dalje osvaja jednakim intenzitetom poseduju samo retki. Njegov lik i delo svi dobro znaju, još od 1993. godine kad se u prvencu "Kaži zašto me ostavi" na velikom platnu pojavio u ulozi milicionera. Nenad Jezdić do danas se prošetao kroz različite žanrove i oživeo plejadu likova, kako na pozorišnim daskama tako i pred kamerama. Po ko zna koji put, ali uvek sa istim žarom, gledaoci Prvog programa RTS-a svake radne večeri od 20.00 imaju priliku da uživaju uz poznatu seriju "Porodično blago", gde Jezdić kao neustrašivi bokser Slobodan Tanasijević - Boda Tajson gledaocima opet mami osmehe na lica. Svojom duhovitošću privlači pažnju čak i onih što su se pomalo umorili od repriza, ali on i za njih ima rešenje! Novi televizijski projekti otvorili su sezonu jesen/zima na malim ekranima i vratili serijski program na tron. U popularnoj triler-drami Dragana Bjelogrlića "Senke nad Balkanom" gledamo ga u ulozi glavnog negativca Krojača, dok na drugoj frekvenciji u sitkomu "Mamini sinovi" (Prva) ovaj cenjeni umetnik tumači razmaženo čedo stare majke. Naš sagovornik se ni tu ne zaustavlja. U toku je snimanje serije "Koreni", prve TV adaptacije kultnog romana srpskog književnika Dobrice Ćosića, gde će oživeti lik sluge Tole Dačića, najzaslužnijeg za produžetak loze ugledne srpske porodice.

- Katići bez Dačića ne mogu. Ova saga ne bi bila kompletna da on svoje potomstvo nije ostavio u njihovoj familiji - priča nam glumac. - Moj karakter je oličenje sklonosti našeg naroda ka politikanstvu i socijalnim razgraničenjima, egzistencijalnim pitanjima i tumačenjima. On je sluga i nosilac života u pravom smislu te reči.

Junaka iz 19. veka upoznaćemo kroz životnu dramu koju Aćim Katić prolazi sa sinovima Vukašinom i Đorđem, a opisana je u Ćosićevom romanu iz 1954. godine. Sudbine likova, zapleti i odlična glumačka ekipa publiku neće ostaviti ravnodušnom, a naš sagovornik je srećan što je dobio priliku da snima nešto novo - jer to u Srbiji nije čest slučaj.


PROČITAJTE JOŠ: Nenad Jezdić: Cenim temeljan rad

- U oskudici posla, repertoara i sredstava, rad na nekom televizijskom projektu sam po sebi predstavlja podvig. Zadovoljstvo je čuti da je neko drugi uspeo da postane njegov deo, a ako si ti jedan od delatnika stvar je još kompleksnija i dragocenija - zadovoljan je Jezdić.

Osim manjka finansija dodatni problem predstavlja i to što reditelji sve manje eksperimentišu, pa su glumci često prinuđeni da tumače isti tip uloga. S obzirom na to da se tokom karijere prikazao u mnogobrojnim izdanjima, čini se da je našeg sagovornika ova boljka zaobišla. On tvrdi da mu je svaka rola pružila priliku da ide napred i uvek se trudio da ih dobro iskoristi.

- Nemam osećaj nenapredovanja. Kod nas se veoma malo radi i uvek se ide na sigurnu varijantu i glumačku podelu. Ali nema posla koji me nije oplemenio i u kojem makar trunčicu nečeg novog sebi nisam otkrio i o tome posvedočio kroz ulogu - priča Jezdić.

Tokom razgovora slavni glumac nas uverava da rečenica: "Glumci su večita deca" zaista ima smisla. Jer na pitanje šta ga motiviše da snima "Korene" odgovara kratko i jasno - igra. Tačnije, njena istinitost.

- Mi umetnici glumu smatramo igrom, koja na kraju mora da postane moguća. Igramo se sudbinama i istinama, i stvaramo njene različite oblike, što je najdragocenije u ovom poslu.

Važna tema o kojoj govore "Koreni" jeste problem jalovosti i nemogućnost produžetka loze. Našavši se u koži sluge sa kojim je Simka zatrudnela, Jezdić je uspeo da spase jednu dobrostojeću porodicu od gašenja. To nam pokazuje da novac i bogatstvo nisu garant sreće, te da je istinsko zadovoljstvo daleko od materijalnog.

- Ovde nije u pitanju samo puko razmnožavanje, već sposobnost da se neka ideja prenese za budućnost - kaže glumac. - Postoji nešto što se zove zavet predaka, a to znači da ne moraju biti u krvnom srodstvu oni koji će posle mene doći da nastave nešto moje.

Iskonska priča o korišćenju naroda u političke svrhe takođe će biti ispričana u novoj TV seriji reditelja Ivana Živkovića. Intriga u kojoj glava porodice Aćim predstavlja čoveka duboko ogrezlog u tumačenju svog političkog poimanja stvari, upozorava nas, kako kaže Jezdić, na to koliko smo priklonjeni nauci i veštini upravljanja društvom.


PROČITAJTE JOŠ: Nenad Jezdić: Užasno je što natalitet pada, a devojke se samo šminkaju i puće


- Čak ne bih rekao politici kao takvoj, nego ka tome koliko se dve različite struje mogu voditi unutar jednog gazdinstva. Stara izreka kaže: "Sastala se tri Srbina, eto ti četiri politike".

Naš sagovornik smatra da je korenov sistem izuzetno bitan, da je podloga u životu veoma dragocena, te da je "ono što se naziva tvojom praistorijom i te kako važno i u dobu u kome si ti glavni".

- Prošlost i njeno pravo tumačenje su bitni sa aspekta budućnosti i još značajnije u sadašnjosti. To ko smo bili, odakle potičemo i naša predstava o samima sebi mogu da nas usmere ka tome šta smo danas i šta treba da budemo. Pravo tumačenje svojih korena čini da se celokupan sistem razvija, nadoknađuje i oplemenjuje - objašnjava naš sagovornik.

NISAM RAZMAŽEN

U ULOZI šarmantnog doktora plastične hirurgije Mihajla Miše Popovića, kojeg obožavaju žene i voljena stara majka Rosa (Svetlana Bojković) Nenad Jezdić je uspeo da "zavede" gledaoce u Srbiji. Serija "Mamini sinovi" predstavlja adaptaciju australijskog sitkoma "Majka i sin", koji se prikazivao od 1984. do 1994. godine, a naš sagovornik naglašava da mu je ovaj projekat omogućio da spozna nešto novo o sebi.

- Zahvalan sam što su moji roditelji smatrali da kad dete odraste, treba ga pustiti da se samostalno razvija. Srećan sam što sam imao takav život, jer su ova dva mamina ljubimca sve suprotno od onoga što sam ja. Zato mi je lepo i imam taj luksuz da mogu da se poigravam sa ovom temom - kaže glumac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije