Četvrt veka bez Tome

S. DOBROSAVLJEVIĆ

30. 09. 2016. u 21:08

Na Centralnom groblju u Beogradu danas obeležena godišnjica smrti legendarnog pevača Tome Zdravkovića. Osim porodice, počast umetniku i boemu, koji je ostavio neizbrisiv trag, odale su i kolege

Четврт века без Томе

PORODICA, prijatelji i kolege Tome Zdravkovića okupili su se danas na Centralnom groblju u Beogradu, kako bi obeležili 25 godina od smrti legendarnog pevača, u čiju čast je pre dva dana održan koncert u "Kombank areni". Sa cvećem i svećama u rukama, Tomin grob posetili su njegova udovica Gordana, sin Aleksandar, pevačeva ćerka iz prvog braka Žaklina, kao i njegova braća Novica i javnosti manje poznati Ivan Zdravković. Uzburkanih emocija, sa setom u duši što ih je rano napustio, ali ponosna što njegove pesme i danas žive, Gordana nam je rekla da Toma za nju nije umro.

- Kada sam u Beogradu, očekujem ga da dođe kući, a na koncertu sam imala osećaj da će se svakog trenutka pojaviti na sceni - kazala je za naš list Gordana koja sa sinom živi u Kanadi.

- Mnogo mi nedostaje. Napravila sam ovde sebi grobno mesto, da kada umrem budem sahranjena pored Tome.

Počast umetniku i boemu, koji je ostavio neizbrisiv trag u narodnoj muzici, danas su odali Aco Pejović, Dragan Kojić Keba, Zoran Kalezić, Stevan Anđelković, Marko Bulat i menadžer Bane Obradović. Emocije nije skrivao ni Tomin sin Aleksandar, koji je ostao bez oca sa 13 godina. Bio je, kaže, divan roditelj, voleo je Crvenu zvezdu, boks i naučnofantastične filmove:

- Vodio me je na koncerte i turneje, zajedno smo iši na pijacu i na snimanje filma "Balkan ekspres". Kada sam ga posle snimanja video sa modricama na oku, mislio sam da ga je neko tukao. Bio je veoma duhovit, voleo je da se igra sa mnom, da me mazi i zasmejava.

Novica i Žaklina Zdravković

Pevač Aco Pejović, koji je jedan od najvećih poštovalaca pesama velikog umetnika i boema, istakao je da će Toma večno živeti kroz svoje pesme:

- Ostavio nam je ozbiljno muzičko blago. Ceo njegov život je bio veoma zanimljiv. Odrastao sam uz rokenrol i Tomine pesme, a njegova muzika je bila ozbiljan rokenrol!

Dragan Kojić Keba

ZAUVEK U ĆERKINOM SRCU

Najmanje jednom godišnje u Beograd na očev grob, dolazi i Tomina ćerka iz prvog braka Žaklina, koja živi u Amsterdamu.

- Odrasla sam bez njega, a sa 18 godina pobegla sam od kuće i otišla da vidim tatu - rekla nam je Žaklina. Otac i majka upoznali su se u Zrenjaninu, zaljubili jedno u drugo na prvi pogled, venčali se posle dva dana i razveli se kada sam imala tri meseca. Otac me je posećivao do pete godine, onda je majka prekinula kontakt.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije