Zbogom čuvaru srpske baštine

J. POPOVIĆ

18. 05. 2016. u 08:51

Sahrana Petra Tanasijevića danas na Novom bežanijskom groblju

Збогом чувару српске баштине

Petar Tanasijević

JEDAN od najznačajnijih i najplodonosnijih srpskih kompozitora Petar Tanasijević (84) biće sahranjen danas u 15 časova na Novom bežanijskom groblju (opelo u 14.30). Pre toga, u 13 sati, u kamenoj sali Radio Beograda na komemoraciji će se od legendarnog autora oprostiti njegovi prijatelji i saradnici.

Tanasijević je komponovao hiljade pesama, a tri su se našle među 50 najboljih 20. veka - "Od izvora dva putića", "Jutros mi je ruža procvetala" i "Godine su prolazile". Prvu je otpevala Lepa Lukić koja za "Novosti" tvrdi da joj je Tanasijević napravio karijeru.

- Odrala sam se plačući - potreseno je rekla Lepa. - Pisao je 30 godina za mene, sve pesme kao za mene krojene. U Aleksandrovcu 1963. na "Župskoj berbi". pitao me je hoću li da snimim ploču. Noge su mi se odsekle. Snimili smo "Od izvora dva putića". Pesma je izabrala mene, a on je napravio Lepu Lukić koja peva 52 godine.

Čuvenu numeru Petar je napisao na Kordunu.

- Fino vidim jedan izvorčić na dve strane i napišem je časkom - ispričao je 2013. za "Novosti"

Prisetio se i rane mladosti u Smederevskoj Palanci i zabava na livadi kod čuvenog kompozitora Miodraga Todorovića Krnjevca, tada svadbarskog harmonikaša:

- Dok sam se jednog dana po kiši vraćao sa ovcama, napišem "Divlje ruže". Gledam, kiša pada, jedna ruža ostala, kisne sama, a meni žao. I dok sam stigao do kuće, nastali su stihovi "Da li znadeš, sunce milo, gde mi draga hladuje".

Lepa, Mira, Merima

Mnogi pevači narodne muzike zahvalni su Tanasijeviću na kompozicijama koje im je darovao. Među njima je i Mira Vasiljević, uplakana i tužna što je bolest sprečava da poslednji put isprati prijatelja i saradnika:

- Srce me boli za Peru. S njegovom "Zri, zri tamjanika" sam pobedila 1973. na "Beogradskom saboru". Bila sam muzički obrazovana, od 1961. solista Radio Beograda, imala ploče i TV nastupe, ali sam se tek posle te pobede usudila da osnujem sopstveni ansambl "Đerdan". To je Perina zasluga. Hvala mu i na pesmi "Godine su prolazile".

Mada joj nije zaštitni znak, čuvena "Jutros mi je ruža procvetala" često se nađe na repertoaru Merime NJegomir.

- Bio je izuzetan čovek i sjajan kompozitor - kaže nam Merima. - Ostavio je prelepe pesme u duhu tradicionalne narodne muzike. "Ruža" je vanvremenska i odavno je u riznici srpske kulturne baštine. Mladi smatraju da su njegove pesme izvorne, jer je bio nenametljiv, a nadasve talentovan i kao pevač i kao kompozitor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije