Beti Đorđević: Ponovo skandiraju moje ime

Sanja Kostić

24. 01. 2016. u 11:30

Pevačica o muzičkom spektaklu "Ja mogu sve", velikom povratku, slavnoj i tužnoj prošlosti

Бети Ђорђевић: Поново скандирају моје име

Beti Đorđević

JEDNA je od najvećih džez i soul zvezda na ovim prostorima. Moćnom interpretacijom sedamdesetih godina je oduševljavala publiku u zemljama širom sveta. A svojim rasponom glasa, Beti Đorđević zadivila je nekada i čuvenu džez legendu Elu Ficdžerald. Posle gotovo svakog gostovanja nudili su joj ugovore koje su mnoge njene kolege mogle samo da sanjaju... Ona je i pored toga, ipak, samo želela da iskoristi svoju kartu za povratak u domovinu. Mnogi je se sećaju po festivalskim šlagerima, a njen najveći hit "Počnimo ljubav ispočetka" i danas je u vrhu liste najlepših pesama u regionu. Kada je osamdesetih godina naišao novi muzički talas lakih nota i pesama, rešila je da ne bude deo toga i nastavila je karijeru u prestoničkim džez klubovima.

Posle skoro četiri decenije, Beti je dobila poziv od produkcije "Emoušn" da se takmiči u šou-programu "Ja mogu sve". Išla je, kaže, čak i na kasting da nešto otpeva. Malo joj je sve to bilo smešno, dodaje, a sutradan kada su je pozvali, čuvena džez zvezda ih je pitala: "Jesam li položila?". Povratkom na scenu izazvala je oduševljenje mnogih, a posle tri meseca takmičenja sa svojom grupom (koju vodi Konstantin Kostjukov) našla se i u samom superfinalu ovog šou-programa.

- Mnogo mi je lepo i sve mi ovo veoma prija. Posle toliko godina doživela sam da publika ponovo skandira moje ime - kaže Beti. - Jedino mi je žao i mnogo sam se nervirala zbog toga što smo dobijali pesme dva-tri dana pred emisiju. Znate, ja sam profesionalac i uvek želim da sve što radim bude bez greške. Za dobru interpretaciju neophodno je da tekst "legne", a za to je bilo malo vremena.

U toku učešća u ovom projektu Beti je dobila i poziv od Javnog servisa da, kao specijalni gost, bude deo njihovog novogodišnjeg programa.

SUPERFINALE U NEDELJU POSLE druge polufinalne večeri muzičko-scenskog spektakla "Ja mogu sve" izabrano je pet superfinalista. Osim "Kostinog tima" koji je i ovog puta imao najveći broj glasova publike, u nedeljnom finalu na RTS 1 (24. januar, 21.00), za prvo mesto, boriće se "Pahuljice", "Do poslednjeg daha", "Bend i vokali" i Teodora. A o pobedniku, koji će dobiti nagradu u iznosu od 20.000 evra, odlučivaće samo gledaoci SMS glasovima.

- Veoma mi je imponovalo kad su mi organizatori programa rekli da je Olivera Kovačević insistirala na tome da me pozovu. A na snimanju je toliko bilo božanstveno i euforično da je malo falilo da "srušimo salu". Dugo me nije bilo i oduševljenje koje sam izazvala kod publike me je baš iznenadilo. Mnogo mladih zna moje pesme, ali ne i ko ih peva, pa kada me vide na sceni to za njih bude kompletan doživljaj. A i meni je onda srce puno. Evo, prvog dana u ovoj godini doživela sam da me u klubu u kom pevam devojke od 25 do 30 godina dva puta vraćaju na bis. To je zaista lep osećaj koji mi dođe kao neka satisfakcija za sve tek tako potrošene godine.

Sa scene je otišla tih davnih osamdesetih zato što su, ističe, došla neka druga vremena. Želela je da ostane dosledna onome što je radila, a i nikada nije bila talentovana za laktanje i probijanje.

- Više nikog nisam interesovala, niti sam želela da "vučem za rukav" nekog ko može da mi pomogne. Nikada, pre svega, nisam jurila novac. I za to se treba roditi i biti talentovan. Znala sam da radim ono što je moj posao, odnosno da pevam, a za biznis nikada nisam imala dara. Danas je minus biti skroman. I ja ne mislim da je to dobro, ali takva sam. Osim toga, ne mogu sebe ni da zamislim da izgovaram tekstove pesama koje su tada bile popularne. Ma, nije bilo šanse! Za to ne postoji cena!

ŽELIM HIT SA LEPOM PORUKOM LEGENDARNA pevačica otkriva da posle velikog povratka na scenu ima snage da nam otpeva i novi hit. Zasad ima ponuda, ali dodaje da je rano za priču o tome: - Volela bih da se pesma uradi na srpskom jeziku, za naše podneblje, da ima lepu melodiju, da je pevljiva i za svačije uho. Važno mi je i da nosi lepu poruku kao hit "Počnimo ljubav ispočetka", da njene reči nešto znače. Zasad imam neka obećanja, videćemo... Dogovarala sam se sa Rambom da uradimo nešto. Ne volim unapred da pričam, da ne bih baksuzirala. Ali, i da ne bude ništa od toga, nema veze. Drago mi je što sam učestvovala u ovom šou-programu, pa i ako je ovo trenutak da ponovo napustim scenu, otići ću sa nje časno. Na kraju sam, ipak, ostavila neki pečat.

Beti, i posle svega, smatra da, ipak, ima nade za novo doba dobre zabavne muzike. Posebno joj je drago što osim njenih ima još kvalitetnih pesama koje traju i danas, i rado se slušaju.

- Drugačija su sada vremena. Više nema festivala, ali ima drugih manifestacija na kojima možete da čujete darovite mlade ljude. U ovoj hiperprodukciji svašta se događa - ima i dobrih i loših stvari. Danas bi, eto, svi da pevaju. Nedavno sam u nekoj emisiji videla devojku koja je izjavila da hoće da bude pevačica. Pa, kako to - hoću? Nije to kao kad želite da radite u kancelariji. Za bilo koju vrstu umetnosti čovek mora da bude talentovan. Nekoliko njih me je pitalo da li mogu da ih naučim da pevaju. Ma, hajte molim vas, to je nemoguće! I ko kaže da može, verujte mi, taj obmanjuje. Dar za pevanje se odmah prepozna i za to nije potrebna škola. Sve ostalo što može da se postigne glasom nadograđuje se iskustvom.

I posle veoma "trnovitog" životnog puta, da joj se pruži neki novi početak, Beti kaže da bi njene odluke bile iste i da ništa ne bi promenila u svojim izborima. Ponosna je na muziku koju je interpretirala, kao i na veoma uspešne nastupe u zemlji i inostranstvu.

- Imam čega da se sećam, mada je tu i mnogo tužnih stvari. Ali, i to je život. Neki ljude ga prožive prilično ravnom putanjom sa nekim malim skretanjima i iskakanjima, a kod mene je to sve bilo vrlo turbulentno. I šta da se radi - morate da znate da se nosite i sa lepim i ružnim stvarima. Prihvatite činjenice kakve jesu, i kako znate i umete krenete napred. Eto, ja sam se zaista borila, za nešto se i izborila, i u tome mi prođe život - iskrena je Beti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije