LONDON - Studio "Vorner" odlučio je da na svojoj novoj DVD kolekciji crtanih filmova o Tomu i Džeriju, koji su sedam decenija svojim ludim jurnjavama i slepstik nasiljem uveseljavali decu i odrasle, izostavi dve politički nekorektne epizode, što je izazvalo gnevnu reakciju obožavaoca ovih crtaća.

Iz Zlatne kolekcije avantura Toma i Džerija izostavljene su dve epizode "Casanova Cat" iz 1951. i "Mouse Cleaning" iz 1948. koje se, zbog rasističkih nota, i retko prikazuju na TV-u.

DVD se još nije našao u prodavnicama, ali su kupci koji su preko "Amazona" naručili kolekciju besni zbog odluke da se neprimerene epizode izbace.

"Kultura se uvek odražavala i u crtacima i, iako možda nije bila dobra, postojala je. Šteta je izbaciti delove istorije iz kolekcije samo zbog toga što PR službe brinu zbog nečega što se dogodilo u prošlosti", naveo je jedan kupac.

"Ove kolekcije namenjene su odraslim kolekcionarima. Zašto nas onda tretirate kao decu", dodao je drugi.

Na Fejsbuku je, takođe, pokrenuta kampanja kojom se poziva na povratak zabranjenih crtaća.

U "Mačku Kazanovi" Tom pokušava da impresionira bogatu mačku duvanjem dima od cigare Džeriju u lice, cime ga je zacrnio, i teranjem da igra domorodački ples. U "Mišu pomoćniku" Tom se pojavljuje sa zacrnjenim licem od pepela i prašine kako bi zavarao služavku - čije su samo noge vidljive u craćima - da pomisli da priča sa crncem.

I pored upozorenja stručnjaka da je nemoguće zaobići te epizode u vremenu interneta, kompanija "Vorner" oglasila se kratkim saopštenjem u kome navodi da su "smatrali da je određen sadržaj neprimeren ciljnoj publici zbog čega su neke epizode isključene iz kolekcije".

Hana i Barbera napisali su, producirali i režirali 114 filmova s Tomom i Džerijem od 1940. do 1957. godine.