SLOBODIŠTE OPET ZA PONOS: Obnova kompleksa u Kruševcu

Sofija Babović

23. 05. 2021. u 08:20

SVE je izvesnija obnova Memorijalnog kompleksa Slobodište u Kruševcu, građenog od 1961. do 1965. godine po ideji književnika Dobrice Ćosića.

СЛОБОДИШТЕ ОПЕТ ЗА ПОНОС: Обнова комплекса у Крушевцу

Foto S. Babović

Putem konkursnog programa "Gradovi u fokusu" Ministarstva kulture i informisanja, izdvojeno je pet miliona dinara za obnovu Doma memorijalnog parka. Tako će otpočeti druga faza projekta oživljavanja celog kompleksa podignutog na obroncima Bagdale, gde su za vreme fašističke okupacije od 1941. do 1944. godine bili logor i stratište za 1.650 civila i rodoljuba.

Logor je srušen 1949, a ideja arhitekte Bogdana Bogdanovića o velikom spomeniku u prirodi realizovana je šezdesetih godina, a Dom Slobodišta bio je mesto gde su se održavali brojni umetnički programi. Poslednjih godina Dom je bio zapušten, ali je prošle jeseni dobio nov krovni pokrivač, a sledi zamena stolarije, opremanje unutrašnjosti, suvenirnice i kancelarijskog prostora.

Foto S. Babović

- Realizacijom projekta bi se omogućila organizacija brojnih kulturnih događaja na otvorenom, ispred  Doma, kao i priredbi, umetničkih večeri i izložbi u samom Domu - navedeno je u predlogu projekta Narodnog muzeja u Kruševcu, koji se stara o ovom važnom istorijskom prostoru.

PODRŠKA "ČARAPANSKOM CARSTVU"

OBNOVA Doma Slobodišta deo je većeg projekta "Čarapansko carstvo", koje će Ministarstvo kulture u ovoj godini podržati sa 17 miliona dinara. Osim pet miliona dinara namenjenih obnovi muzeja, sa 10 miliona dinara finansiraće se opremanje pozorišne sale Kruševačkog pozorišta, dok će se dva miliona dinara iskoristiti za nabavku kostima srednjovekovnih vitezova i princeza.

Prema rečima istoričara Gorana Vasića, direktora muzeja, osim krovnog pokrivača, urađeni su i drenaža i kompletna termo i hidro izolacija Doma. To je bilo polazište, da se pre svega zaustavi dalje propadanje objekta. Odrađena je i konzervacija spomeničnog dela kompleksa unutar parka: čuvene ptice mira i Kapija sunca.

Slobodište je kulturno dobro od velikog značaja. Prostire se na 80 hektara koji obuhvataju Stratište i Humke, kao i dva amfiteatra: Dolina pošte, sa jatom kamenih ptica i Dolina živih, kojima se pristupa kroz kružnu Kapiju Sunca. Dom Slobodišta, sa čijom se obnovom krenulo, nešto je mlađi od ostatka kompleksa, a projektovali su ga Bogdanović i Svetislav Živić, 1978. godine. U drugoj polovini 20. veka, Slobodište je bilo poznato po održavanju "Svečanosti slobode". U amfiteatru na otvorenom izvođene su pozorišne i baletske predstave i održavani koncerti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PULS KARDIOLOŠKI CENTAR OD SADA I NA DEDINJU: Na novoj lokaciji brinemo o vašem srcu, ali i o zdravlju cele porodice