IZ FILTERA ZA CIGARETE IZRASTE NOVA BILJKA: Učenici škole "Dušan Trivunac Dragoš" iz Svrljiga osmislili proizvod za zaštitu prirode

D. Alihodžić

23. 04. 2021. u 14:16

Učenici od drugog do četvrtog razreda svrljiške srednje škole "Dušan Trivunac Dragoš" formirali su učeničku kompaniju "Biofilter", koja je osmislila biorazgradivi filter za cigarete napravljen od nebeljene celuloze koji u sebi sadrži seme biljaka.

ИЗ ФИЛТЕРА ЗА ЦИГАРЕТЕ ИЗРАСТЕ НОВА БИЉКА: Ученици школе Душан Тривунац Драгош из Сврљига осмислили производ за заштиту природе

Foto A. Nikolić

Oni su se sa svojim projektom "Ne uništavaj, ozeleni" nadmetali na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija čiji rezultati još nisu saopšteni. Anđela Nikolić, učenica drugog razreda gimnazije, kaže da nisu ni sanjali da će njihova ideja da izazove toliko interesovanje.

- U Srbiji se dnevno odbaci oko 27 miliona opušaka cigareta, dok je to na godišnjem nivou 26,5 milijardi opušaka. U svetu je taj broj daleko veći. Stepen zagađenja je veliki, podaci pokazuju da godišnje u okeanima završi 13 miliona metričnih tona plastičnog otpada, od čega jedan deo jesu opušci cigareta. Oni predstavljaju opasnost po životnu sredinu, ne razgrađuju se, uništavaju svu vegetaciju oko sebe i smanjuju masu korena biljaka - kaže Anđela.

Ističe da cilj njihove učeničke kompanije nije da promovišu pušenje, već da uz pomoć biorazgradivog filtera doprinesu očuvanju životne sredine.

- Istraživanja pokazuju da se opušci cigareta u prirodi zadržavaju i duže od 25 godina. Iz tog razloga mi želimo da postojeće filtere koji su mahom napravljeni od plastičnih materijala zamenimo našim biorazgradivim filterima. Naš Biofilter je napravljen od nebeljene celuloze, a u sebi sadrži seme biljaka - pojašnjava Anđela, koja je sa Urošem Žikićem prošle godine osvojila treće mesto na nacionalnom takmičenju učeničkih kompanija sa svojom pogačom za pčele od lekovitog bilja.

 

Foto Biofilter

Pošto su članovi tog tima završili srednju školu, za ovogodišnje takmičenje pridružili su im se Tanja Vasiljević, Teodora Božinović i Tadija Ristić.

- Svi imamo različita interesovanja, ali nas je okupila ideja da pomognemo planeti - kažu ovu srednjoškolci, koje je malo iznenadila "slava" odnosno interesovanje za njihov proizvod s obzirom na to da dolaze iz male sredine.

Potrudili su se da neke komponente svog proizvoda nabave u inostranstvu, a seme biljaka je autohtono.

- Onog trenutka kada se filter nađe na zemlji, pomoću vode i vlage seme počinje da klija. Filter semenu služi kao rezervoar za vodu do onog trenutka dok se koren biljke ne veže za zemlju. Kako biljka raste, počinje ubrzanija razgradnja filtera. Nakon šest meseci, filtera nema, ali je priroda ozelenjena jednom biljkom - kažu ovi mladi ljudi, veoma posvećeni očuvanju životne sredine.

Kažu da su ovi filteri skuplji, ali i ukazuju da je potrebno 38 triliona dolara kako bi se veštački stvorio kiseonik koje bi čovečanstvo moglo da diše samo šest meseci. Zbog toga žele da se što pre počne sa zamenom filtera kako bi se posledice izbegle.

RASADNIK IDEJA

Iz ove škole ove godine potekla je još jedna učenička kompanija koja je osmislila uređaj koji prilikom saobraćajnog udesa automatski obaveštava hitne službe o lokaciji. Mentor ovim kompanijama već nekoliko godina je profesor ekonomske grupe predmeta Milan Nikolić, koji je veoma posvećen tome da učenicima znanje približi kroz praksu.

- Od ideje do proizvoda sve je to njihova pamet i veliko je zadovoljstvo kada uspešno primene ono što su teoretski učili - kaže profesor Nikolić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Petar

23.04.2021. 16:04

Voleo bih da se o ovakvima više piše, da se im da veći medijski prostor, da znaju da je naš narod ponosan na ovakve a ne na Kristjana, Mitrovića, razne starlete, pevačice...