NADJAČAŠ MIŠIĆIMA, ALI POBEDIŠ GLAVOM: U srcu Tamnave se okupilo 150 najsnažnijih žena i muškaraca Srbije na šampionatu u obaranju ruke

Branko PUZOVIĆ

20. 04. 2021. u 09:32

Valjevcu Ivanu Veseliću retko ko bi izašao na megdan! Jer, Ivan je apsolutni pobednik 11. državnog prvenstva Srbije u sportskom obaranju ruke, koje je u nedelju održano na Ubu.

НАДЈАЧАШ МИШИЋИМА, АЛИ ПОБЕДИШ ГЛАВОМ: У срцу Тамнаве се окупило 150 најснажнијих жена и мушкараца Србије на шампионату у обарању руке

Foto B. Puzović

U sportskoj hali, u centru Tamnave, više od 150 takmičara odmerilo je snagu u obaranju ruke, u nekoliko kategorija. Pobednici će biti članovi reprezentacije Srbije u ovom sportu na predstojećem Evropskom u Litvaniji i Svetskom prvenstvu u Gruziji.

- Postao sam apsolutni pobednik u obaranju leve i desne ruke, u kategoriji do 110 kilograma i veoma sam ponosan što sam trijumfovao i što sam i svom klubu "Dušan Silni" iz Valjeva doneo ovo priznanje - kaže Ivan Veselić, koji se, inače, bavi poljoprivredom. - Konkurencija je bila veoma jaka, jer se prošle godine nismo takmičili zbog epidemije korone. Do titule apsolutnog pobednika eliminisao sam, ukupno, dvadesetak rivala, takođe izuzetnih sportista.

Prvo takmičenje u obaranju ruke na svetu organizovano je 1952. godine, u Kaliforniji, a ubrzo se proširilo u ostale države SAD. Prvo Svetsko prvenstvo bilo je 1979. u Kanadi, a Evropsko 1990. godine u Švajcarskoj. Od tada se praktično redovno održavaju najveća svetska takmičenja u ovom sportu.

Ivan Veselić / Foto B. Puzović

- Sportsko obaranje ruke u Srbiji organizovano postoji već deceniju, a popularnost ovog sporta kod nas brzo raste, do sada ima petnaestak registrovanih klubova - kaže Nenad Smiljković, predsednik Srpskog sportskog saveza za obaranje ruke. - Prošle godine postali smo članovi Sportskog saveza Srbije. U ovom sportu najvažniji je efekat poluge. Pri obaranju ruke, stvaraju se različite vrste poluga, koje takmičaru pomažu da lakše pobedi. Uz to, bitna je i psihološka priprema i mentalna snaga, jer su rivali, praktično, oči u oči.

Biljana Erić iz Trstenika pobednica je u ženskoj kategoriji obaranja leve ruke. Ovim sportom, kaže, bavi se pet godina, inače je mašinski inženjer konstruktor u Namenskoj industriji. Članica je Kluba HOOK iz Trstenika, apsolutni je šampion Srbije u sportskom obaranju ruke i pauer-liftingu. Njene vitrine krasi više od 50 medalja i pehara sa raznih svetskih, evropskih i domaćih takmičenja.

 

Nina Pantović / Foto B. Puzović

- Mnogi misle da je obaranje ruke isključivo muški sport, ali su u velikoj zabludi - kaže Biljana Erić. - Ne odlučuje samo sirova snaga, već i tehnika i taktika. Meč uglavnom traje nekoliko sekundi, za to vreme treba da se slože sve kockice pobedničkog mozaika. Mnoge žene poslednjih godina odlučuju da se bave ovim sportom, i to vrlo uspešno.

Nina Pantović, iz kluba "Vitez" iz Novog Sada, koji ima 15 članova, trijumfovala je u obaranju desne ruke. Raduje se, kaže, što će na predstojećim međunarodnim takmičenjima predstavljati Srbiju.

- Ranije sam trenirala rukomet, pa sam se zainteresovala za sportsko obaranje ruke i u njemu se potpuno pronašla - kaže Nina. - Bila sam i ranije državni prvak u obaranju levom i desnom rukom, a najnovija titula mnogo mi je draga, jer je konkurencija na takmičenju na Ubu bila zaista paklena, što to je bio dodatni motiv. Jeste ovo sport mišića i snage, ali ništa bez glave i pameti.

REKORDNIH 150 TAKMIČARA

- Ovaj sport, koji postoji hiljadama godina, stiče sve veću popularnost i u Srbiji, jer svi vole da vide snagu, jačinu - kaže Željko Gordić iz kluba Power iz Šapca. - Uostalom, nekada su se činovi u vojsci određivali pobedama u obaranju ruke. U protekle tri godine, maltene je dupliran broj takmičara u Srbiji. Na turniru na Ubu, bilo je oko 150 prijavljenih, što je dosadašnji rekord. Mladi se sve više interesuju za sportsko obaranje ruke, a među njima najuspešniji je svakako Miljan Đorđević iz Trstenika, koji je juniorski vicešampion sveta. Ima veoma mnogo mladih talenata i još veći uspesi srpskog sportskog obaranja ruke su zagarantovani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024