OD MUKE SA STRUJOM, DO ZIMSKE IDILE:Sneg stvorio probleme u nekim delovima Srbije, ali je obradovao najmlađe (FOTO)

N. JANKOVIĆ - N. KOČOVIĆ

11. 01. 2021. u 07:13

PRVI veći sneg ove sezone za jedne je problem, a za druge pozivnica za idilično uživanje na Zlatiboru, Tari i Mokroj gori.

ОД МУКЕ СА СТРУЈОМ, ДО ЗИМСКЕ ИДИЛЕ:Снег створио проблеме у неким деловима Србије, али је обрадовао најмлађе (ФОТО)

Foto N. Kočović

Na ovim planinama odmor provodi više od 70.000 turista, posle početnog "iznenađenja zbog snega u januaru" - više za vozače nego za putare, većih problema na saobraćajnicama visokog prioriteta nema.

Povećan oprez u zimskim uslovima vožnje se podrazumeva. Olakšanje za turiste na putu do planina, donela je odluka "Puteva Srbije" da se u nedelju, na teritoriji Užica i to na svim državnim putevima prvog i drugog reda, obustavi saobraćaj za teretna motorna vozila. To je putarima omogućilo da efikasnije uklone sneg sa zlatiborske magistrale.

SKIJALIŠTE Tornik se beli pod snežnim pokrivačem, ali sezona još nije zvanično otvorena jer ga nema dovoljno.

- Očekujemo da će uz pomoć sistema za veštačko osnežavanje staza, sezona uskoro početi.

Prošla sezona bila je rekordna po broju posetilaca, verujemo da će i ova biti na tom nivou - rekao je Branko Blagojević, rukovodilac Ski-centra Tornik.

Posebnu pozivnicu za turiste predstavlja i najavljeno otvaranje najduže panoramske gondole na svetu, koja će putnike prevoziti od turističkog centra Zlatibora do vrha Tornika. Gondola će biti puštena u probni rad danas, a zvanično otvaranje zakazano je za 14. januar.

U iščekivanju skijanja na Torniku, skijalište "Iver" proslavljenog reditelja Emira Kusturice, udaljeno osam kilometara od Drvengrada - već radi.

GLAVNI putni pravci na Pešterskoj visoravni, koji pripadaju Sjenici, prohodni su za saobraćaj, osim nekoliko krakova koji vode ka selima i zaseocima u mesnim zajednicama Bare i Kladnica.

 Putevi u Zlatiborskom okrugu se čiste, Foto O.T.

 

Predsednik Opštine Sjenica Munib Mujagić kaže, za "Novosti, da je na terenu 20 mašina i da očekuje da će svi putevi veoma brzo biti osposobljeni za normalno odvijanje saobraćaja.

- Održavamo oko 700 kilometara puteva, pokrivamo veliku teritoriju, a kako su najavljene nove padavine, moraćemo da od ponedeljka angažujemo još nekoliko mašina kako bismo sve krajeve čistili istovremeno - kaže Mujagić.

MALIŠANI UŽIVAJU NA JABUCI

SNEG već dva dana, sa kraćim prekidima, pada u prijepoljskoj opštini i dostigao je u planinskim delovima debljinu od 70 centimetara. Svi magistralni putni pravci prohodni su a na snazi je zabrana kretanja za kamione. Prvom ozbiljnijem snegu najviše su se obradovali najmlađi, pa je skijalište na obližnjoj Jabuci puno gostiju, uglavnom iz Prijepolja i okoline.  A. R.

Sneg, koji je na Pešteru dostigao i visinu od pola metra, izazvao je i havarije na elektro mreži zbog čega je u jednom trenutku gotovo 17 sela bilo bez struje. Bez električne energije već duže od 24 sata su domaćinstva u tri sela.

- Šest ekipa Elektrodistribucije su na terenu i očekujemo da uskoro otklone kvarove. Rade u ekstremno lošim uslovima, spustila se magla i pada ledena kiša, ali verujemo da će uspeti da obave posao - poručio je Mujagić.

Skijalište "Dečja radost" na Jabuci, Foto A. Rovčanin

Snega u raskvašenom stanju ima i na putevima u višim predelima Novog Pazara i Tutina, a saobraćaj na magistralnom putu između ta dva grada je obustavljen zbog radova na njegovoj rekostrukciji u rejonu sela Nadumce. Dok traju radovi saobraćaj će se obavljati alternativnim pravcima Pazarište - Dojeviće - Novi Pazar i Novi Pazar - Bregovi - Tutin.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!