NAJTOPLIJI DOM ZA SOVE UŠARE NA PLANETI: Kikinda i dalje najveća urbana prestonica utina

R. Šegrt

30. 11. 2020. u 13:21

KIKINDA ljubavlju i pažnjom prema malim sovama utinama ili ušarama, brani titulu najvećeg urbanog zimovališta ovih ptica na planeti.

НАЈТОПЛИЈИ ДОМ ЗА СОВЕ УШАРЕ НА ПЛАНЕТИ: Кикинда и даље највећа урбана престоница утина

Foto R. Šegrt

Centar ovog grada i dalje je najtopliji dom za njih, pa se na stablima na gradskom trgu nalazi 250 sova. To su ovog novembra, koji se u Kikindi zove sovembar, ponovo potvrdili ornitolozi iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

- Kikinda je ubedljivo najbolji primer u celom svetu kako se treba odnositi prema pticama. Sa ovim gradom ne može niko da se meri, jer su Kikinđani akademici u zaštiti sova. Oni su položili sve ispite i doktorirali su na pažnji koju pokazuju prema svojim utinama - ocenio je Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

ZAŠTITA Gradonačelnik Nikola Lukač (levo) i ornitolog Milan Ružić sa maskotom Kikinde, Foto R. Šegrt

 

Pažnju koju dobijaju od građana i lokalne vlasti, koja ih je zaštitila, male ptice i te kako prepoznaju i cene. Zato se uvek vraćaju u sve većem broju, pa ih je ove godina čak 70 više nego pre godinu dana. Za svoj dom najradije biraju krošnje visokih stabala oko pravoslavne crkve u najstrožem centru. Stoga se turistima nudi jedinstvena mogućnost, da ptice posmatraju, na primer, kroz izlog restorana ili kafića, pa o jednom trošku mogu duplo da se počaste.

- Ova gnezdeća sezona za sove je bila izvrsna, jer su od marta svi parovi imali mladunce. To je bila garancija da će sova biti više. čak smo primetili i pozno, jesenje gnežđenje, što je retka situacija. Ali to pokazuje da je na njivama bilo mnogo glodara, voluharica i miševa.

AGRESIVNE ŽENKE

- MUŽJAK sove utine je sitniji i svetlijeg je perja. Ženke su tamnije, imaju crvenije oči i dosta su agresivnije, jer one brane legla i potomstvo - objašnjava Milan Ružić.

Zato su sove tu da ih uništavaju na prirodan način - objašnjava Ružić i podseća da jedna porodica sova sačuva oko 16 tona stočne hrane, kojom mogu da se othrane dve visokomlečne krave. Ako bi one dale najmanje 10.000 litara mleka, računa se da prosečna porodica sova "zaradi" oko 700 evra mesečno.

PODMLADAK Deca se uče da vole i štite ove ptice, Foto R. Šegrt

Radi toga je najveći zadatak za Kikinđane očuvanje sadašnje brojnosti sova ušara, a da bi se veliko jato povećalo potrebno je zasaditi više drveća. Slaba pošumljenost ovog grada, pa i celog severnog Banata i Vojvodine, boljka je koja ostavlja negativne posledice na prirodu, pa samim tim i na ptice.

KAZNE

GRADSKOM odlukom u Kikindi je zabranjeno uznemiravanje sova, seča i orezivanja stabala na kojima se gnezde od septembra do aprila. Kazne za prekršaj, za fizička i pravna lica su od 2.500 do 250.000 dinara.

- Ponosni smo, jer smo najveće urbano zaštićeno područje ovih ptica. I dalje ćemo preduzimati sve mere za očuvanje sova. Najvažnije je da mlade generacije učimo da štite ove ptice - kaže gradonačelnik Nikola Lukač.

Foto R. Šegrt

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a