VOLAN IM DRAŽI OD ŠIVAĆIH MAŠINA: U Tehničkoj školi u Prokuplju terćina učenika su devojčice

D. ZEČEVIĆ

05. 11. 2020. u 12:31

VOZAČ motornih vozila, jedan od četiri smera u prokupačkoj Tehničkoj školi "15. maj", sve je interesantniji devojčicama, pa ih je trećina u svakom odeljenju ovog trogodišnjeg smera.

ВОЛАН ИМ ДРАЖИ ОД ШИВАЋИХ МАШИНА: У Техничкој школи у Прокупљу терћина ученика су девојчице

Foto D. Zečević

Osim lakšeg i bržeg načina za dobijanje vozačke dozvole, prema rečima Bojana Nikolića, organizatora praktične nastave, jedan od razloga je i stvarna želja devojčica za ovim zanimanjem.

Obuka Bojan Nikolić, Foto TŠ "15. maj"

Iako osim ovog u školi postoji i smer tekstilstva i kožarstva, koji bi po mišljenju mnogih bio "prikladniji" devojčicama, Nikolić u šali kaže da devojčice ipak više vole "vozila" nego "šivaću mašinu". Pogotovu što po završetku školovanja dobijaju diplomu profesionalnih vozača i to ne samo automobila već i kamiona.

- Iako je možda čudno i neobično da se devojčice kvalifikuju za profesionalnog vozača motornih vozila, sa njihovog gledišta, ali i gledišta nas u školi, to je potpuno razumljivo - kaže Nikolić.

- Naime, većina njih kada završe trogodišnji stepen ovog smera upisuju vanredno i četvrti, smer tehničara saobraćaja. Najvažnije je, ipak, što po završetku školovanja dobiju dozvolu za "b" kategoriju bez ikakvih ograničenja kada je reč o godinama, dok dozvolu za "c" kategoriju, odnosno za kamione, dobijaju posle godinu dana. Da sve to rade mimo škole, koštalo bi ih oko 1.500 evra.

VANREDNO

OBUKA u okviru dozvole za "b" kategoriju obuhvata i časove vožnje automobilom, a za "c" kategoriju vožnju teretnim vozilom - objašnjava Bojan Nikolić. - Za tehničara drumskog saobraćaja, četvrti stepen, može se polagati vanredno, a troškovi školovanja iznose oko 250 evra. Sa ovim stepenom učenici imaju daleko više mogućnosti zapošljavanja.

Među đacama, budućim profesionalnim vozačima je i Anđela Peži (15), učenica prve godine.

Nastava Tehnička škola u Prokuplju, Foto TŠ "15. maj"

- Prva želja mi je bila da upišem ovaj smer jer volim sve što je vezano za automobile - priča nam Anđela. - Iako je i moj stariji brat završio ovu školu, nisam se vodila njime, već je i mene sve to mnogo privlačilo.

UGLAVNOM DISPEČERI

U PROKUPAČKOJ Tehničkoj školi kažu da je profesionalni vozač odlično zanimanje, ali objašnjavaju da se devojčice koje završe ovaj smer uglavnom bave drugim zanimanjima, a da dečaci brže dolaze do posla.

- Ukoliko završe četvrti stepen, devojčice mogu biti dispečeri na autobuskim stanicama ili u taksi udruženjima - kaže Milica Blagojević, predavač praktičnog dela nastave.

- Devojčice zaista sve interesuje oko obuke, zapitukuju za sve detalje. A, praktična nastava obuhvata motoriku vozila, propise, testove, ali i samu vožnju.

Najzanimljivije su joj, kaže, praktične vežbe, a posle redovnog trogodišnjeg školovanja, planira da upiše i četvrtu godinu, za saobraćajnog tehničara. Njena vršnjakinja Anđela Petrović dodaje da jedva čeka da počnu sa vožnjom, jer zasad više uče teoretski neko praktični deo.

- Iako su žene možda pažljivije u saobraćaju, mi smo ipak bolji vozači i bolje se razumemo u vozila - kaže nam jedan od njihovih kolega iz klupe, moleći nas u šali da mu ne objavljujemo ime, kako mu se drugarice ne bi naljutile.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

Donorstvo je herojstvo