MAME TRAŽE NOVAC ZA LEČENJE DECE: U Kikindi pokrenuta velika građanska inicijativa

R. Šegrt

26. 10. 2020. u 17:11

PRATEĆI sudbine sugrađana koji imaju teško obolelu decu, četiri majke iz Kikinde - Evica Pajić, Zorica Miucin, Dijana Mileusnić i Tanja Bogaroški, pokrenule su inicijativu "Mame solidarno - Zajedno za decu" i prikupljaju potpise sugrađana za peticiju koju će dostaviti gradskoj vlasti.

МАМЕ ТРАЖЕ НОВАЦ  ЗА ЛЕЧЕЊЕ ДЕЦЕ: У Кикинди покренута велика грађанска иницијатива

Foto Inicijativa "Zajedno za decu"

Više od 2.000 građana podržalo je njihovu akciju da se u gradskom budžetu naredne godine opredeli 10 miliona dinara za lečenje teško bolesne dece. Krajem ove nedelje peticiju će predati gradonačelniku Nikoli Lukaču.

- Mi smo radnice iz fabričkih pogona i skoro svake nedelje pred nas se spušta papir za solidarnu pomoć roditeljima čija su deca teško bolesna. Proteklih nekoliko godina imali smo više teško bolesne dece, uzrasta od nekoliko meseci do tinejdžerskog doba. Uprkos dobroj volji građana i humanitarnih fondacija nismo uspeli na vreme da prikupimo novac za lečenje. Trenutno imamo dvoje dece koja boluju od tumora, za koje mi znamo. Ogromni su troškovi lečenja, dešava se da roditelji dižu kredite, ali posle ne mogu da vrate novac, pa im na vrata dođe sudski izvršitelj. To je začarani krug. Gledajući borbe tih porodica odlučile smo da pokrenemo peticiju - pričaju mame, autorke inicijative.

PODRŠKA

NAJSNAŽNIJU podršku ovoj akciji dala je Đurđina Jerinkić, mlada majka dvoje male dece koja se već dve godine hrabro bori sa tumorom dojke.

- Neka vas ne zavara osmeh na mom licu. Dve godine prolazim kroz pakao borbe sa rakom. Jedna sam od mnogih. Među nama je mnogo dece koja ne znaju za vlast i opoziciju, jer njihove bolesti nisu politički obojene. Ta mala bića samo znaju da vode najtežu borbu, borbu za život - napisala je Đurđina, uz fotografiju sa suprugom i decom, pozivajući sugrađane da potpišu peticiju.

One smatraju da iz budžeta Kikinde, koji iz godine u godinu iznosi skoro tri milijarde dinara, može da se izdvoji 10 miliona za lečenje teško obolele dece. Svesne su krize koju je izazvao kovid 19, ali duboko veruju da je u gradu sa negativnim prirodnim priraštajem, vreme da se odrede prioriteti, a to su, svakako, deca.

- Odličan je odziv, zadovoljne smo podrškom sugrađana. Peticiju je potpisalo više od dve hiljade ljudi, a krajem ove nedelje planiramo da je predamo gradonačelniku Nikoli Lukaču. Sredstva iz fonda koji bi se formirao, bila bi namenjena deci koja se leče od teških bolesti, za operacije, lekove, terapije, troškove odlaska u inostranstvo. Ukoliko se ne potroše u tekućoj godini, neka se prebace za sledeću, uz novih 10 miliona dinara - obrazlažu Tanja, Evica, Zorica i Dijana.

AKCIJA Više od 2.000 građana Kikinde su potpisali peticiju , Foto Inicijativa "Zajedno za decu"

Nijedna od njih nema lična iskustva u ovakvoj borbi za zdravlje svoje dece, ali znaju za patnje bliskih prijatelja, poznanika i neznanih sugrađana.

- Ovo je akcija oko koje treba svi da se ujedinimo. Ne da se delimo, po bilo kojem osnovu - poručuju mlade majke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...