JA SAM TEOFILO, PRAVOSLAVAC: Kolumbijac Rodrigo Jukuma Truhiljo (37) već dve godine je učenik Bogoslovije na Cetinju

Veliša KADIĆ

16. 10. 2020. u 22:00

Dve posete mitropolita crnogorsko-Primorskog Amfilohija dalekoj Kolumbiji bile su presudne za mladog teologa Teofila (svetovno ime Rodrigo Jukuma Truhiljo) da svoj život veže za pravoslavlje.

ЈА САМ ТЕОФИЛО, ПРАВОСЛАВАЦ: Колумбијац Родриго Јукума Трухиљо (37) већ две године је ученик Богословије на Цетињу

Teofilo sa mitropolitom Amfilohijem / Foto privatna arhiva

Nije slutio da će ga o toj veri dovesti na drugi kraj sveta - do Crne Gore i prestonog Cetinja. Iz tradicionalno katoličke zemlje obreo se Teofilo (37) na Balkanskom poluostrvu i u zemlji za koju nije ni znao da postoji, niti gde se nalazi. Već dve godine živi na Cetinju i pohađa Bogosloviju "Sveti Petar Cetinjski", školu koja više od 150 godina širi misiju pravoslavne vere. Iako poseduje teološko obrazovanje, on se vratio u školsku klupu gde uči sa dvostruko mlađim kolegama, što mu nimalo ne smeta.

- Ja sam ovde sa blagoslovom mitropolita Amfilohija i episkopa Buenosajreske i južno-Centralnoameričke eparhije SPC Kirila. Osećam se ponosno. Pravoslavnu crkvu upoznao sam na fakultetu, na ekumenskom simpozijumu 2010. godine. Od tada praktično istražujem pravoslavnu veru koja je živa i u mojoj Kolumbiji - priča za "Novosti" Teofilo.

Dodaje da je ponosan što je pravoslavac, iako je na početku to predstavljalo nemalo iznenađenje za njegove roditelje i brojne prijatelje koji su čak bili ljuti na njega, jer nisu bili dovoljno upućeni u ono što čini njihov Rodrigo.

- U početku nisu hteli sa mnom da razgovaraju, ali sada poštuju moju odluku - kaže Teofilo, koji je inače po profesiji profesor geografije, filozofije i religije.

O Crnoj Gori i Crnogorcima kaže:

- Crna Gora ima živu veru iz koje se hrani i Crkva u Latinskoj Americi - dodaje Teofilo, svedok veličanstvenih litija za odbranu svetinja. - Progoni su deo života Crkve i ona u njima jača. Crkva je božanska institucija. Gospod je veliki i šeta sa nama. U Jevanđelju po Mateji čitamo: "Ja sam sa vama u sve dane do svršetka veka". Srećan sam što sam ovde, u zemlji u kojoj sam stekao brojne prijatelje. Međutim, ipak, planiram da se jednom vratim kući i tamo nastavim svoju duhovnu misiju.

Bogoslovija "Sveti Petar Cetinjski" / Foto V. K.

Teofilo kaže da žali što Crnogorci ne znaju mnogo o Kolumbiji i da mu cetinjski šereti odmah po saznanju odakle je, u svom stilu dobacuju:

- Kažu mi "Kolumbija, a da, droga, kokain", dok poneki, retki, pomenu fudbal.

Boravak na Cetinju Teofilo je iskoristio da upozna značaj planine Lovćen i njenog obezglavljenog vrha. O želji za obnovom porušene kapele na Jezerskom vrhu kaže:

- Sve što mogu da istaknem je da se pridružujem molitvama našeg oca i pastira mitropolita Amfilohija - da vam Bog udovolji svim željama.

PROFESOR CETINjSKE BOGOSLOVIJE ALEKSANDAR VUJOVIĆ O NjENOJ BUDUĆNOSTI

OVA ŠKOLA BI NAJZAD TREBALO DA BUDE AKREDITOVANA

- Činjenica da su dva čoveka iz Južne Amerike, naša braća u Hristu - Teofilo iz Kolumbije i Ričard iz Paragvaja, đaci, samo je nastavak kontinuiteta iz devedesetih godina, kada su Cetinjsku bogosloviju upisivali momci sa raznih meridijana - od zapadne Evrope do Australije - kaže, za "Novosti", profesor Aleksandar Vujović.

Profesor Aleksandar Vujović / Foto lična arhiva

Učenici koji su pohađali bogosloviju u prvim godinama njene obnove većinom su bili srpskog porekla. Među njima je bio i jedan Portugalac, dok je jedan đak bio češkog porekla.

- Teofilo i Ričard su autentični Amerikanci. Taj podatak, kao i činjenica da prvi razred sada pohađa i jedan Rus, Aleksandar Medvedev, i da je pre desetak godina Cetinjsku bogosloviju završio i Maksim Šestakov, takođe Rus, svedoče o ugledu koji ova škola, inače najstarija obrazovna ustanova u Crnoj Gori, ima u svetu. Meni lično nije poznato da neku od ostalih srednjoškolskih ustanova u Crnoj Gori pohađaju đaci iz Južne Amerike. No, ovo je samo jedan od razloga zbog kojih bi ova škola napokon trebala da bude akreditovana. Nadamo se da će nova vlada, sa novim ministrom prosvete, uzeti ove činjenice u obzir - dodaje profesor Vujović.

Bogoslovija na Cetinju je jedna od osam srednjih bogoslovskih škola Srpske pravoslavne crkve, kojih ima u Srbiji, Hrvatskoj, Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!