NEBOJŠA JE POZNAT I CENJEN NE SAMO U SVOM GRADU: Nele od Morave otrgao 11 života

V. ILIĆ

06. 10. 2020. u 14:06

LEGENDA sa Morave. Tako u tri reči Čačani opisuju svog heroja - Nebojšu Jovanovića (70), zvanog Nele, koji je iz virova Zapadne Morave, pokraj koje i živi, spasao jedanaestoro ljudi.

НЕБОЈША ЈЕ ПОЗНАТ И ЦЕЊЕН НЕ САМО У СВОМ ГРАДУ: Неле од Мораве отргао 11  живота

Foto V. Ilić

Ovaj skromni čovek, koji živi od nadnice, nerado priča o svojim podvizima, a na svako pitanje bilo kog znatiželjnika koji bi da dozna više o svim tim događajima od kojih bi se kod svakog posmatrača krv ledila u žilama, uvek bi odmahivao rukom i promrljao bi: "Pa to bi, valjda, svako uradio, ničeg tu nema herojskog..."

Kada mu je bilo 25 godina prvi put je spasao čoveka sigurne smrti i otrgao ga iz zagrljaja nabujale i plahovite Morave. Ovaj događaj mu je posebno ostao urezan u pamćenje, jer ni do danas nema objašnjenje za veoma čudan san koji je usnio pre nego što je zaplivao za davljenikom...

- Bila je, sećam se, oštra zima, temperatura u debelom minusu, oko 25 stepeni ispod nule. Bio je novembar i bile su slave. Ja legao da spavam. U snu mi se pojavi pokojni otac Lazar i reče: "Nele, idi spasi Milojicu, eno ga davi se u Moravi!" Probudim se, otrčim do Morave i imam šta da vidim. Taj Milojica Maslać prigrlio neki panj nasred Morave i doziva u pomoć. Bez razmišljanja sam skočio u ledenu reku, doplivao do njega, stavio ga, što bi se reklo, na krkače, i izvukao na obalu. Odmah ga ubacim u kuću da se zgreje, a moja rođena sestra Vesna otide do Milojičine kuće koja je u obližnjem selu da njegovim ukućanima kaže da je kod nas, da se ne brinu. Te večeri mi je ispričao da je po teškom mraku omašio most i upao u reku - rekao nam je legendarni Nele, kome je porodica Maslaća u znak pažnje kupila novo odelo, a i dan-danas ga obilaze Milojičini unuci.

OBNOVILI MU KUĆU

NELE i dalje zarađuje nadničenjem. Njegov trošan kućerak pre dve godine obnovili su mu iz temelja humani ljudi, na poziv jednog čačanskog novinara. Čačani svoju legendu najčešće sreću na obalama Morave, ako ne tu onda u nekoj od lokalnih kafana, gde mu često za sto stigne piće i od znanih i neznanih...

Te male pažnje jedino je što je skromni Nebojša prihvatao kao nagradu za svoja herojska dela. Pamti, veli nam i mnogo dece koje je izvukao iz Morave, čak i jedne bake koja je na dan svoje krsne slave skočila u nabujalu reku sa visećeg mosta.

Dugo se gradom na Moravi prepričavalo spasavanje Čačanke Violete Vidinić, koju je, takođe, otrgao od sigurne smrti. Ona ga je posle toga uvek smatrala svojim drugim roditeljem.

- To se dogodilo pre više od 30 godina. Ne znam kako, ali mene je povukla matica reke i počela sam da se davim. U tim momentima mi je kroz glavu prošlo da se moj život gasi, kada me odjednom ščepao snažan čovek, koji me je vukao ka obali. Nikada to neću da zaboravim tom dobrom čoveku. Posetim ga ponekad, a i moja ćerka nikada ne zaboravlja taj Neletov herojski čin - kazala je Violeta.

Nebojša, čovek velikog srca, veli da je Morava njegov život, pa i da bi sada u svojim poodmaklim godinama isto bio rešen da skoči u reku da spase nečiji život, ne mareći za svoj...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna