MASKE IZ ZATVORA NA MODNOJ REVIJI: Osuđenici u KPZ Sremska Mitrovica šiju zaštitnu opremu za evropsku nedelju mode koja se održava u Torinu

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

06. 10. 2020. u 07:33

OSUĐENICI u Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici pojaviće se kao dizajneri na ovogodišnjoj Nedelji mode u Torinu, koja traje od 3. do 9. oktobra! Oni su sami kreirali i u svom krojačkom pogonu sašili višekratne zaštitne maske.

МАСКЕ ИЗ ЗАТВОРА  НА МОДНОЈ РЕВИЈИ: Осуђеници у КПЗ Сремска Митровица шију заштитну опрему за европску недељу моде која се одржава у Торину

Foto Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

Ovakvih 26 maski predstavnici modne industrije iz celog sveta imaće priliku da vide na onlajn reviji.

Nedelja mode se, naime, ove godine organizuje bez prisustva publike zbog opasnosti od širenja virusa korona, pa će sve revije biti dostupne isključivo u digitalnom formatu.

Maske iz Sremske Mitrovice, biće sastavni deo IDOL kolekcije, koju potpisuje 40 modnih dizajnera sa Balkana: iz Srbije, Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Severne Makedonije.

Foto Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

Šest osuđenika je, kažu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS), samostalno osmislilo dizajn i sašilo ove maske.

- Kao i svaki put kada kroje i šiju, oni su imali pomoć stručnih instruktora studija tekstila "Zelengora", koji se nalazi u poluotvorenom odeljenju Zavoda - rečeno nam je u UIKS.

RAZNOVRSTAN PROGRAM

OSIM maski, osuđenici šiju i zaštitna odela (nazuvice i skafandere), radne uniforme, modna odela, programe za restorane i hotele, posteljine... Svi oni su prošli sertifikovanu obuku - naglašavaju u Upravi.

Do Torina su stigli u okviru zajedničkog projekta organizacija "Obučena za uspeh" i nemačke nevladine organizacije "Help", a preko Udruženja poslovnih žena i Evropske mreže preduzetništva (EEN). Njihov projekat je zasnovan na konceptu regionalne socijalne platforme, i omogućava direktno učešće kreatora, dizajnera i modnih brendova zajedno sa neafirmisanim kreatorima, dizajnerima i proizvođačima iz različitih socijalno osetljivih grupa (žene, mladi, Romi, povratnici, deca sa autizmom, osuđena lica).

Foto Turismotorino

Zajednički stvaraju domaće modne kolekcije i brendove.

U krojačkom pogonu u KPZ u Sremskoj Mitrovici trenutno je, objašnjavaju u Upravi, radno angažovano 30 osuđenika, koji su prethodno prošli sertifikovanu obuku uz finansijsku podršku organizacije "Help". Obuka se organizuje poslednjih godinu i po, a nedavno je pokrenut i novi ciklus za još 10 osuđenika.

- Učenje krojačkog zanata pomoći će im da se zaposle po isteku kazne s obzirom na to da je reč o deficitarnom zanimanju - napominju u UIKS-u.

Foto Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

Osuđenici u zavodima u Sremskoj Mitrovici, Nišu, Zabeli i osuđenice u ženskom zatvoru u Požarevcu odmah na početku epidemije počeli su da šiju dnevno i do 6.000 zaštitnih maski za zaposlene i lica lišena slobode u svim zavodima.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas