PRAVI RAJ ZA FLAMINGOSE: Reporter "Novosti" u carstvu ptica, u Ulcinjskoj solani "Bajo Sekulić"

Biljana Dabić

28. 11. 2021. u 12:43

NA nepunih pet kilometara od urbanog jezgra grada Ulcinja nalazi se oaza prirode - raj za ptice.

ПРАВИ РАЈ ЗА ФЛАМИНГОСЕ: Репортер Новости у царству птица, у Улцињској солани Бајо Секулић

Flamingosi ovde provode celu godinu, Foto Privatna arhiva

To je Solana "Bajo Sekulić", Park prirode u kojem se praktikuje nesvakidašnji vid "rekreacije" - posmatranje ptica. Ulcinjska "Solana" jedno od najatraktivnijih staništa ptica, nalazi se na čuvenom Jadranskom koridoru za migraciju selica.

Od nastanka, tridesetih godina prošlog veka sudbina "Solane" je vezana za ptice. Stanari močvare, lagune, naselili su prostor pre nego što je ovde nastao proizvod mora, sunca i vetra - morska so. Za ptice je "Solana" važan biodiverzitet: i za selice, i za one kojima je slano jezero stanište tokom cele godine.

Jesen je vreme migracija mnogih ptica. Kako se ptice pripremaju za zahtevnu seobu, let preko Jadrana koji se od Ulcinja do obale Italije meri dužinom od 200 kilometara? Kako skupljaju snagu za seobu na kojoj iznad mora nemaju mogućnost da stanu? Šta se dešava s proleća kada milioni ptica iz Afrike dolaze iscrpljujućom deonicom preko Sredozemnog mora i u ulcinjskoj "Solani" obnavljaju snagu, dopune energiju za dalji let ka Evropi? Odgovori na ova i mnoga druga pitanja su u carstvu ptica, u ovom Parku prirode.

Foto Privatna arhiva

Interesantan je podatak da je u Crnoj Gori registrovano više od 350 vrta ptica, od kojih je oko 250 našlo stanište u "Solani", koja zauzima prostor od 1.492 hektara. Na prostoru Evrope ima oko 500 vrsta ptica što znači da polovina ptičjeg sveta živi upravo na lokalitetu ulcinjske "Solane", što je dovoljan razlog da se poseti ulcinjsku "Solana".

Najbolji uslovi za posmatranje ptica su u vreme migracije, od marta do juna i od druge polovine avgusta do kraja novembra. Stručnjaci tvrde da koliko god puta da neko poseti "Solanu", doživeće da pojedine vrste vidi prvi put, što znači da je svaki povratak na ovaj prostor - novi doživljaj.

Foto Privatna arhiva

Za mnoge posetioce Parka prirode u Ulcinju najlepši doživljaj je posmatranje flamingosa - ptica koje su simbol ulcinjske "Solane". Upravo zbog flamingosa crnogorske turističke agencije organizuju ture "Posmatranje ptica" u "Solani". Ovde je i jedino gnezdilište flamingosa na istočnoj obali Jadrana, a ptice ovde borave svih 12 meseci.

Centar za zaštitu ptica sprovodi mesečni monitoring. Prema njihovim podacima, u Solani bude do 2.500 flamingosa. Ove harizmatične ptice žive u jatima.

Kada se navode posebnosti ove vrste, pored ostalog, to je ptičije mleko koje je u svetu ljudi simbol raskoši. Flamingosi zaista i izgledaju raskošno. To je prvi utisak kad kroz objektiv dvogleda, ili teleskopa posmatrate koloniju flamingosa. U to se uverio reporter "Novosti" u ovom Parku prirode. Neobične ptice sa dugim nogama, tankim vratom, imaju perje od najsvetlijih do rozikastih nijansi. Njihova boja perja poprima ružičaste nijanse jer se hrane vodenim životinjama, vrstom rakova, a ta ishrana je bogata beta- karotenom. Zanimljivo je da mužjaci imaju izražajnije boje perja, čak do nijansi crvene.

"Solana" privlači mnoge retke vrste, Foto Privatna arhiva

Flamingosi su poznati i po tome što gotovo uvek stoje na jednoj nozi. Neki naučnici tvrde da na taj način čuvaju toplotu tela jer jednom nogom u vodi gube mnogo manje telesne toplote, nego da su u njoj sa obe. Međutim, ove ptice uopšte ne moraju da koriste mišiće da bi stajale na jednom ekstremitetu. Istraživanja su potvrdila da je flamingosima zapravo lakše da stoje na samoj na jednoj nozi.

Ovu kao i mnoge druge zanimljivosti o lepim pticama mogu da se čuju tokom "Flamingos ture u ulcinjskoj Solani". Vodič će objasniti i da flamingosi žive u paru, šta privlači ženke, koju veštinu koriste da gornjim kljunom zahvataju hranu.

U BRITANIJI NACIONALNI SPORT

PROCENjUJE se da u zemljama EU ima više od šest miliona ljubitelja ptica, a u SAD čak oko 50 miliona ljudi. U Velikoj Britaniji je 1889. godine formirano Kraljevsko društvo za zaštitu ptica, prvo takve vrste, dok danas ima oko tri miliona udruženja koji se bave proučavanjem ptica. Ornitolozi kažu da je posmatranje ptica u Velikoj Britaniji "nacionalni sport".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili