BOROVNICA SLAĐA OD AMERIKE: Svilajnčanin David Radovanović među najmlađim poljoprivrednicima, posle studija nije se pronašao u SAD

Z. GLIGORIJEVIĆ

22. 11. 2021. u 14:26

KADA je diplomirao na jednom beogradskom privatnom fakultetu David Radovanović (27) iz Svilajnca rešio je da sreću potraži u Americi. Međutim, nije, iskren je ovaj mladić, mogao sebe da pronađe "preko Bare", ni poslovno, ni privatno. Nije mu se, kaže, dopalo što Amerikaci samo rade, a nemaju nikakav život...

БОРОВНИЦА СЛАЂА ОД АМЕРИКЕ: Свилајнчанин Давид Радовановић међу најмлађим пољопривредницима, после студија није се пронашао у САД

David Radovanović kraj mikrobilja / Foto Z. Gligorijević

Ubrzo se vratio u rodni Svilajnac, gde je počeo sa realizacijom svoje prve poslovne ideje, koju je, priznaje, smislio dok je bio u SAD.

- U jednom marketu sam video da se borovnice odlično prodaju, pa sam pre tri godine na hektaru zasadio 2.700 sadnica. Ove godine je bila prva berba, kojom sam prezadovoljan. Nabrao sam 2,5 tona, što je i više nego dobro, jer je prosek po biljci od pola kilograma odličan, a meni je svaka dala po kilogram. Bio sam prvi u opštini koji ih je zasadio, a sada ih je na 20 ari, zasadio još jedan Svilajnčanin - kaže Radovanović, i dodaje da se borovnica i u Srbiji odlično prodaje.

Na plantaži radi sa majkom Svetlanom i sestrama Melenom i Marijom, koje pomažu kada dođu iz Beograda. Međutim, kako dolazi zima, a ovaj vredan mladić ne može da sedi besposlen, pre mesec dana počeo je da proizvodi mikrobilje. Ideju je opet dobio od Amerikanaca, jer prati njihove studije. Za sada uzgaja žito, od kog se pravi sok, kao i suncokret, sočivo i spanać, koji su odlični za salatu.

- Proizvodni proces je veoma kratak. Od momenta sadnje mikrobilje je spremno za upotrebu posle 10 do 15 dana. Suncokret se bere posle samo nedelju dana. Takva mlada biljka ima 40 puta više vitamina i minerala od velike biljke. Sadrži i antioksidanse, koji čiste naš organizam. Kupuju ga mladi i oni koji žele da ojačaju imunitet - kaže naš sagovornik i dodaje da je još uvek u fazi ispitivanja tržišta, pa proizvodi po porudžbini.

Radovanović na plantaži borovnica / Foto Z. Gligorijević

DRŽAVNE SUBVENCIJE

RADOVANOVIĆ je među najmlađim poljoprivrednicima u opštini i jedan od retkih na koga se vodi poljoprivredno gazdinstvo. Zahvaljujući tome dobio je državne subvencije za kupovinu traktora i sadnica borovnice, a aplicirao je i za sistem za navodnjavanje. Kupio je i kosačicu i frezu, a od Opštine je dobio povraćaj 70 odsto.

 

 Foto Z. Gligorijević

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024