SVEDOČENJA DECE "OLUJE": Predstavljen trejler filma o najmlađim prognanicima iz Hrvatske

M. Marković

16. 09. 2021. u 09:37

PONELI su bolna sećanja i najstrašnije slike iz kolone prognanih u "Oluji", početkom avgusta 1995.

СВЕДОЧЕЊА ДЕЦЕ ОЛУЈЕ: Представљен трејлер филма о најмлађим прогнаницима из Хрватске

Foto Arhiva

I danas ih nose i o njima svedoče, kao da su upravo u tom paklenom grotlu u kome je nestalo njihovo detinjstvo. Oni su sada zreli, u svom poslu uspešni ljudi. Izdigli se iznad patnje, potisnuli je barem toliko dok traje priča kako su se oni, tada tako maleni i nedužni, suočili sa njima neobjašnjivom nepravdom. Pitanjima na koja nisu stizali odgovori već samo jauci, suze i strepnja da se nikada neće vratiti kućama koje su iza njih gorele, a oni moraju nekud, a ne znaju kuda.

O tome govori dokumentarni dugometražni film Loud produkcije "Put u nepoznato", čiji je deo prikazan juče u Kući Đure Jakšića u beogradskoj Skadarliji. Na potresne dane u leto, pre 26 godina, u dokumentracu podsećaju tadašnja deca Đurđica Popović, Milan Japalak, Ivan Obradović, dr Sergej Macura i Srđan Babić.

- Cilj je da ovaj film zabeleži, objektivno i profesionalno, emotivno i iskreno, životni put dece iz kolone - kazala je Dragana Jurišić, producent.

- Uvereni smo da će ovaj značajan dokument potvrđene istorijske vrednosti i autentičnosti, dati trajni doprinos istorijskom pamćenju svih srpskih stradanja, ali i dizanja iz pepela.

Istoričar dr Milan Gulić, uključen, od početka, u nastajanje filma, objasnio je zašto sada, posle više od četvrt veka, ovaj važan filmski dokument.

- Zato da se o stradanju u "Oluji", posebno stradanju dece, najbolnijih žrtava, ne govori samo kada se obeležava sećanje na te dane progona. A progon traje, "Oluja" još duva u dušama i naša je namera da se ne zaboravi - rekao je Gulić.

POGROM U prihvatnom centru 1995., Foto Arhiva

Film će pred publiku, najverovatnije, u novembru. Traje 50 minuta i finansiran je novčanim darovima entuzijasta okupljenih oko ovog projekta. Dao je koliko je ko mogao, a najviše - 10.000 dinara - Beogradska autobuska stanica.

- Institucije kulture, kojima smo se obraćali, nisu bile zainteresovane da pomognu - rečeno je na predstavljanju trejlera.

- Nama je važno da ostavimo svedočenje. Ne samo za ovo vreme, već i za buduće. Za naše potomke. Za njihove potomke.

IZDRŽLjIVI, VREDNI I OPTIMISTI

AKTERI filma "Put u nepoznato" su visokoobrazovani mladi ljudi, formirali su porodice, uključeni su u naše društvo, daju ogroman doprinos u svojim strukama, poslovnim poduhvatima, nauci, umetnosti i drugim oblastima - naveo je dr Gulić.

- Ovo je dokument koji pruža i onu, drugu stranu nesreće koja je pogodila srpski narod iz Hrvatske. Ta druga strana pokazuje kakav potencijal ima naš narod. Koliko su izdržljivi, vredni i sa kakvim optimizmom idu dalje, uprkos preživljenom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...