PRELEPA PRIRODA I DOBRO VINO: Rogljevo organizovalo “Krajinsku berbu”

S.M.Jovanović

06. 09. 2021. u 16:16

UDRUŽENjE građana “Rogljevačke pivnice”, Mesna zajednica Rogljevo i Turistička organizacija opštine Negotin ugostili su brojne turiste, ljubitelje tradicije, ali i poznavaoce vina, zaljubljenike u Negotinsku krajinu i sve one koji su poželeli da vikend provedu u prelepoj prirodi Rogljeva i pivnica.

ПРЕЛЕПА ПРИРОДА И ДОБРО ВИНО: Рогљево организовало “Крајинску бербу”

Foto: S.M.J.

Devojke i mladići, obučeni u narodne nošnje, ali i meštani i njihovi gosti, po tradiciji, osveštanjem vinograda započeli su berbu grožđa i ozvaničili novu sezonu proizvodnje vina. Skidala su se zreli grozdovi, a zrna muljala opet kako tradicija i nalaže – bosim devojačkim nogama.

I dan danas se u ovim krajevima prepričavaju priče o vremenu kada su vina iz ovih krajeva putovala u Francusku i služena na evropskim dvorovima, a kako se “božjim nektarom” iz Negotinske krajine snabdevala između dva rata i cela Jugoslavija.

- Ranije su ovde bile brvnare i čatmare, a posle filoksere vinogradari su smogli snage da obnove svoje vinograde. Pivnice su, verujem, autohtone, meštani su spoznali da su im potrebne, gradili ih ukopane u zemlju i u njima čuvali vino u istoj temperaturi cele godine. Za to vreme, kraj 19. veka, to su i prvi moderni podrumi u Srbiji - kaže Božidar Blagojević, istoričar.

Sa svojim plodnim vinogradima, kamenim gradom vina na brdu iznad sela, Rogljevo je i danas jedno od zanimljivijih vinogorskih rejona u kojem se prodaju vina spravljana na tradicionalne načine, sada i uz moderniju tehnologiju.

Ima Rogljevo i svoje pivnice i svoja etno domaćinstva i dobre domaćine. Ima i svoje vinograde i nove zasade. Može li ovom selu išta da zafali?

- Rogljevu pre svega fale ljudi, a sve drugo ima. Mi smo kao kuća je imala samo temelj i zidamo se svake godine sve više i jače. Osnovno nam je da zadržimo ljudstvo i mlade, da pokažemo da imamo potencijala, da razvijamo seoski, vinski turizam, da pokažemo šta imamo - kaže Barbara Radosavljević, jedna od članica Udruženja „Rogljevačke pivnice“ i vlasnica Seoskog turističkog domaćinstva „Radosavljević“.

Uz podršku brojnih sponzora, a pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije i Opštine Negotin, ovogodišnju “Krajinsku berbu” podržao je i program “EU za tebe – za kulturno nasleđe i turizam” koji finansiraju Evropska unija i nemačka vlada, a sprovodi GIZ.

-Svi smeštajni objekti su puni, vino se prodaje, vino se pije, veliki broj gostiju je tu i pored svega što naš projekat čini, a to su grantovi, infrastrukturne mere, jačanje ljudskih kapaciteta, mislim da je jako važno podržati događaje kao što su ovi jer oni promovišu ovaj region, oni šalju jednu lepu sliku u svet i iskreno se nadam da će biti što više ovakvih događaja - kaže Tomislav Knežević, vođa projekta “EU za tebe – za kulturno nasleđe i razvoj turizma u istočnoj Srbiji”.

Domaćini su tradicionalno izabrali i najlepše beračice. U konkurenciji od 24 devojaka pobedila je Magdalena Milovanović (16) iz Negotina. Prva pratilja je Barbara Bogdanović (21) iz Kobišnice, a druga Anđela Janković (18) iz Rogljeva. Titulu najšarmantnije beračice ponela je Marina Marinković (22) iz Jabukovca, a najvrednije Elena Martinović (12) iz Veljkova. Specijalnu nagradu žirija osvojila je Natalija Ramić (19) iz Zaječara, a nagradu za najmlađu beračicu sedmogodišnja Anđela Miljković iz Jabukovca.

PROGRAM

U programu su učestvovali: zdravičari Nenad Petković iz Zaječara i Vesna Stanković, profesor srpskog jezika i književnosti u Negotinskoj gimnaziji, Etno grupa “Marinike” pod upravom Danijele Marković, vokalna solistkinja Milena Marković, AKUD “Floričika” iz Jabukovca, Gradski folklorni ansambl ”Zo-Ra” iz Zaječara i tamošnja folklorna sekcija Društva Roma ”Jovica Joca Mihailović”. Koncert je priredila i Bilja Krstić i njen ”Bistrik”, a nastupio je i Orkestar ”Zlatne trube” iz Knjaževca.

Foto: S.M.J.

SAJAM

Posetiocima “Krajinske berbe” na raspolaganju bile sve pivnice u kojima su mogli da se uvere u kvalitet ovdašnjih vina, a organizator se potrudio i da ih animira kroz mini sajam poljoprivrednih proizvoda i starih zanata. Za sve one koji su želeli da iz Negotina dođu na ovu manifestaciju organizovan je i besplatan prevoz.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna