TINEJDŽERI GUBE ŽIVOT JER SE DOKAZUJU! "Novosti" sa spasilačkom službom Ade Ciganlije, koja je od početka sezone imala pregršt intervencija

Gorana NOVAKOVIĆ

04. 07. 2021. u 11:10

POČETAK LETA, tragičniji nego ikada ranije. Na srpskim rekama, jezerima i bazenima, od početka kupališne sezone nastradalo je više od 15, uglavnom mladih osoba.

ТИНЕЈЏЕРИ ГУБЕ ЖИВОТ ЈЕР СЕ ДОКАЗУЈУ! Новости са спасилачком службом Аде Циганлије, која је од почетка сезоне имала прегршт интервенција

Foto Z. Jovanović

Samo tokom prošle sedmice sedmoro njih progutali su talasi, pa je, čini se, poslednji trenatak da se ovaj crni niz zaustavi!

Najuređenije prestoničko kupalište, obale Savskog jezera pokrivene su, gotovo na svakom koraku "čuvarima plaže". Zahvaljujući njima do sada ove godine nije zabeležena nijedna tragedija, ali broj intervencija, već u prve dve nedelje od zvaničnog otvaranja kupališne sezone, zabrinjava. Čak devet života spaseno je na Adi Ciganliji. Imajući u vidu da je za celu prošlu sezonu zabeleženo 12 intervencija, ova brojka sve poziva na maksimalan oprez.

Više od 40 spasilaca u udarnim danima vikenda dežura Adom. Tim čini njih 60, pažljivo odabranih, uključujući i 16 dama. U zavisnosti od dužine plaže, spasilačke kule raspoređene su na svakih 20 do 50 metara, a tamo gde je veći broj kafića, više je i osmatračnica. "Šefovi" plaža zaduženi su za osmatranje sa vode, odnosno na skuterima.

Foto Z. Jovanović

- Od ovih devet spasavanja, jedno je bilo duplo, izvadili smo iz vode dvojicu momaka - kaže za "Novosti" koordinator spasilačke službe Jovan Laušević.

- Deca i tinejdžeri su najrizičnija grupa i ove sezone. Prvi, jer ih strah savlada, a drugi, jer su željni dokazivanja, i to je najveći problem.

Prema rečima Lauševića, mlađa deca uopšte ne moraju da pređu bove da bi izgubili tlo.

APEL RODITELjIMA

SPASICI, kako su nam rekli, koriste priliku i da preko stranica "Večernjih novosti" upute javni apel roditeljima:

- Oni moraju da shvate da su odgovorni za školski uzrast i ne smeju da ispuštaju decu iz vida, bez obzira na to što su seli u kafić. Mi smo tu za sigurnost, ali moramo da znamo ukoliko mališan nije plivač. Preventiva je 50 odsto našeg uspeha. Zadatak Ade Ciganlije jeste da bude oaza mira, opuštanja, sporta i rekreacije, ali to ne sme da se zloupotrebljava. Takođe molimo sve da se ne šale sa davljenjem, jer smo imali i nekoliko lažnih uzbuna.

Ako im noge odu ukoso, počinje davljenje. Iako se samo nagutaju vode, za decu je to velika trauma jer je strah najveći neprijatelj. Međutim, potpuno je druga priča sa starijim srednjoškolcima, koji su posle popuštanja situacije sa virusom korona prepuni energije, pa ponekad deluje kao da su pušteni sa lanca.

- Ovaj uzrast željan je dokazivanja. Nisu svi dobri plivači, i sramota ih je to da priznaju.

Foto Z. Jovanović

Oni bolji upuštaju se u preplivavanje jezera, ali kada dođe do zamora, nastaje panika. Kada ih opomenemo, i vratimo ih na sigurno, ljute se na nas. Najčešće nam kažu: "Ko si ti meni da govoriš šta treba da radim". To su kompleksi, i to se često od kuće donosi - priča svoje iskustvo Aleksandar Maksić, koji je već 12. sezonu čuvar života na "moru Beograda".

Iskusni spasioci lako mogu da procene ko se dobro snalazi u vodi. Motorika ih, svedoče nam, odaje. Prvi signal da je opomena neophodna jeste kada uoče da plivač ne ume da se odmori, a mnogi plivaju na snagu.

- Posetioci moraju da slušaju savete spasilaca, bez rasprave. Ako nisu vešti plivači, treba da nam kažu. Za onog ko slabije ume da pliva bolje je da proguta ponos nego vodu - jedini je savet koji se usuđuje Maksić da da.

KOLAPS ZBOG TENA

KAKO kaže Jovan Laušević, za razliku od jačeg pola, sa devojkama ima problema na obali - sve žele da pocrne.

- Pre nekoliko dana dogodio se tipičan slučaj kolapsa. Devojka nije doručkovala, provela je dva sata na pedalini i nije uzimala dovoljno tečnosti. Morala je da interveniše Hitna pomoć.

A da i iskusni mogu da se bore za život, i to u plićaku, svojim očima doživeo je Maksić pre nekoliko sezona.

- Momak nije mogao da se pomeri, jer ga je uhvatio grč preko celih leđa - priseća se Maksić.

- On se samo prevrnuo u vodi. Ta situacija je i meni bila neobična. Definitivno ni mi koji smo iskusni ne možemo da predvidimo šta može da se dogodi.

Kako nam kažu spasioci, davljenici u strahu dobijaju nadljudsku snagu. Instinktivni pokret im je da počnu da potapaju onoga ko pokuša da ih spase, ili mu se hvataju za vrat i ramena. Univerzalni savet onima koji mogu da pomognu, a to su samo iskusni plivači, jeste da nikada ne prilaze licem u lice, a najbolje je pričekati da davljenik prestane da pruža otpor.

Prilaz treba da bude s leđa, pa se grubim pokretom hvataju ruke. U slučaju da je davljenik već iscrpljen, hvata se ispod pazuha. Sve vreme važna je komunikacija, te spasilac ohrabruje plivača u nevolji da diše i da se opusti.

Foto Z. Jovanović

Inače, pred svaku kupališnu sezonu, spasioci na Adi Ciganliji prolaze obuku. Budući da su na suncu u smeni od 10 do 19 časova, važno je da budu psihofizički spremni, sve vreme koncentrisani i da imaju volju, jer ovaj posao nimalo nije lak. Od trenutka kada plivač zamoli za pomoć, veoma brzo je i dobija, budući da je ceo spasilački tim umrežen voki-tokijima. Šefovi plaža na skuterima imaju paket prve pomoći, tako da su spremni za preduzimanje svih mera do dolaska lekarske ekipe.

Foto Z. Jovanović

CRNI DANI

23. jun

U talasima Dunava kod Smedereva, nestao je mornar sa barže kompanije "Rubikon". Prema rečima kolega iz Udruženja profesionalnih lađara Srbije, mornar je skočio sa splava jednog kafića na Dunavu u nameri da se okupa. Posle toga ga niko od kolega nije video.

23. jun

Pod još nerazjašnjenim okolnostima, život je izgubio i Nemanja Subotić na beogradskom kupalištu u Košutnjaku. On je teško povređen kada je upao u vodu bazena sa skakaonicom. Tom prilikom udario je glavom u ivicu. Nemanja je preminuo u bolnici istog dana.

24. jun

Dunav je bio koban i za Dušana Mihajlovića (22), momka koji je čamcem prevozio Beograđane sa Zemunskog keja na plažu Lido. On je život izgubio kada je prevezao putnike na kupalište, i odlučio da se rashladi skokom u reku. Najverovatnije, po njega je bio koban srčani ili moždani udar.

24. jun

Strašna nesreća dogodila se i na jezeru Bela reka u Ripnju. Mladić star 23 godine kupao se u jezeru sa društvom. On je u jednom trenutku zaronio, međutim, nije isplivao na površinu vode.

26. jun

U Zapadnoj Moravi utopio se šesnaestogodišnji dečak. On je nestao u selu Goričani pored Čačka. Sa mlađom sestrom i starijim drugom ceo dan je proveo na reci, u delu koji nije predviđen za kupanje. Njegovo telo pronađeno je nekoliko sati kasnije u granju pored reke.

28. jun

Dečak star devet godina pronađen je na dnu privatnog bazena na beogradskom Vračaru. Navodno, on je, dok se sam kupao u bazenu, dok mu je majka još bila u svlačionici, doživeo epileptični napad. Reanimiran je i prevezen u Urgentni centar gde je, nažalost konstatovana smrt.

29. jun

U blizini Trstenika u Zapadnoj Moravi tragično je stradao Velibor K. (29). On je, navodno bio angažovan na radovima na izgradnji Moravskog koridora Potaje - Kruševac, došao je na reku sa prijateljima i kolegama da se rashladi. U vodu je ušao sa desne obale na Gradskoj plaži i tu su ga kolege poslednji put videle.

29. jun

U Velikoj Moravi u naselju Poljana kod Požarevca udavio se Rade P. iz Toponice kod Malog Crnića, star 42 godine. Muškarac je na reku otišao kako bi se rashladio, ušao je u vodu, a onda je tokom plivanja potonuo.

30. jun

U bari Plava banja kod Kikinde utopila se devojčica (9). Ona je na divlje kupalište stigla na biciklu u društvu druge dece, bez pratnje roditelja ili starije osobe. Ona se udavila u plićaku, a niko od kupača nije primetio da se nesrećna devojčica bori za život.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere