TEK SE SRELI, A KAO DA SE ZNAJU 100 GODINA: Gosti oduševljeni dočekom, a domaćini nestrpljivi da im predstave svoj grad (FOTO)

Lj. Preradović

02. 07. 2021. u 07:45

PRIJATELjSTVO na prvi susret, osmeh. Takav utisak se širio juče u suncem obasjanom prostranom holu novosadske osmoletke "Dušan Radović", dok su njeni đaci dočekivali vršnjake iz opštine Štrpce na Kosovu i Metohiji.

ТЕК СЕ СРЕЛИ, А КАО ДА СЕ ЗНАЈУ 100 ГОДИНА: Гости одушевљени дочеком, а домаћини нестрпљиви да им представе свој град (ФОТО)

Foto N. Karlić

Vidljivo nestrpljenje i uzbuđenje vladalo je među domaćinima, koji su iskreno, kako to samo deca mogu, iščekivali da što pre upoznaju dečake i devojčice kojima će biti domaćini do 4. jula.

Ulazak pet dečaka i tri devojčice iz južne srpske pokrajine, u pratnji nastavnika i direktora tamošnje Osnovne škole "Staja Marković", izmamio je osmehe na lice mladih Novosađana, a topao i srdačan doček, raznežio je srca dece iz Štrpca.

Ni jednima ni drugima nije bilo potrebno mnogo vremena da se dogovore ko će kod koga, ko će gde da spava, jer za razliku od prethodnih ovako upriličenih susreta, spisak nije unapred sačinjen. Deci je bilo dovoljno da im se pogledi susretnu i da jedni drugima priđu. Za upoznavanje i druženje, imaće vremena do nedelje.

Tek svršena učenica osmog razreda osmoletke u Štrpcu, Anastasija Veljković, ne krije radost što je prvi put u Novom Sadu, jer je, kako kaže od drugara koji su ranije dolazili, čule sve najlepše. Sa dve godine mlađom Marijom Leković, koja će joj biti domaćin, brzo se dogavarala kako će da provedu zajedničko vreme.

- Nikada pre nisam bila u Novom Sadu, i ovo što sam za samo nekoliko sati videla, zaista je predivno - veli nam Anastasija i otkriva da planira da upiše srednju medicinsku školu. - Putovala sam i ranije, ali u neke druge krajeve. A, Novi Sad mi se baš dopada. Radujem se što ćemo svi mi iz Štrpca imati priliku da upoznamo ovaj lepi grad i njegove ljude. Mnogo lepo su nas dočekali. Tek smo se sreli, a kao da se znamo 100 godina.

Marija je odmah obećala svojoj novoj drugarici Anastasiji da će joj prvom prilikom uzvratiti posetu, da će doći da vidi Štrpce, Brezovicu i Sirinićku župu, i da će sigurno posle ovog kratkotrajnog druženja ostati u kontaktu.

I Vukanu Keciću, šestaku iz Štrpca, prvi utisak o Novom Sadu je upečatljiv. Čuo je, kaže, da u ovom gradu ima mnogo lepih stvari da se vidi, i nestrpljiv je da se, sa svojim domaćinima, što pre i sam u to uveri.

- Nama je blizu Brezovica, volim da planinarim, pa se posebno radujem što ćemo ići na Frušku goru - otkriva nam Vukan. - Odavno sam imao želju da posetim tu planinu, i eto, ostvarilo mi se. I mi u Štrpcu se družimo, imamo gotovo normalan život, ali korisno je i da negde otputujemo i upoznamo vršnjake iz drugih krajeva naše zemlje.

Priliku da ugoste vršanjake sa Kosova i Metohije, Novosađani imaju već godinama zahvaljujući projektu "Svim srcem za osmeh deteta", Udruženja građana "Novi Sad". Mada su se dosadašnja druženja organizovala za Svetog Savu, zbog poštovanja epidemioloških mera i pandemije virusa korona, druženje je moralo dva puta da bude odloženo. Da se tradicija ne bi prekinula, susret dece iz severne i južne srpske pokrajine, upriličen je ovog leta.

POSETA FRUŠKOJ GORI

GOSTI iz Štrpca i njihovi domaćini iz Novog Sada, danas će ići na Frušku goru, do Vrdničke kule, a posetiće i adrenalin park. Osim toga baviće se sportskim igrama, ali će uživati i u sadržajima zabavnog karaktera.

- Cilj projekta je da se tokom ovog druženja kroz razne aktivnosti, deca sa Kosova i Metohije rasterete teške svakodnevice koja je već duže vreme sastavni deo njihovih mladih života - kažu organizatori.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri