KOVID OPUSTOŠIO ISTANBUL: Reporter "Novosti" na deonici nekadašnjeg Puta svile od Balkana, preko Carigrada do Ankare i Kapadokije

B. SUBAŠIĆ

01. 06. 2021. u 11:00

PANDEMIJA je opustošila auto-puteve na drevnoj trasi Puta svile preko Srbije, Bugarske i Turske. Njima sada vladaju drumske krstarice natovarene robom, a tek s vremena na vreme vide se putnički autobusi i vozila. Preko graničnih prelaza sa Bugarskom i Turskom se brzo prelazi, ukoliko imate potvrdu o vakcinaciji ili pi-si-ar test ne stariji od 72 časa.

КОВИД ОПУСТОШИО ИСТАНБУЛ: Репортер Новости на деоници некадашњег Пута свиле од Балкана, преко Цариграда до Анкаре и Кападокије

Foto B. Subašić

Reporteri "Novosti" su tako za neočekivano kratko vreme, u odnosu na prekovid eru, prošli oko 1.700 kilometra između Beograda, preko Istanbula i Ankare, do maloazijskog grada Goreme u Kapadokiji, nekadašnji veliki trg Puta svile. Sa ekspedicijom srpskih planinara do Bosfora smo putovali oko 15 sati, a odatle još 10 časova do turističog centra Kapadokije.

Za prelazak granica nije potrebno mnogo strpljenja, ali je obavezna potvrda o vakcinaciji ili pi-si-ar test i naravno - maska. Debele nerve treba spremiti za Carigrad, gde su istočnjački trgovci i ugostitetelji nepodnošljivio nasrtljivi u saletanju gostiju. Njihovo ponašanje postaje razumljivo kada se zađe u sada avetinjski puste, a nekada pune posetilaca i kupaca, trgovačke kvartove izvan turističkog centra Istanbula oko Topkapi palate, Svete Sofije i Plave džamije koji je sada ograđen, a na ulazima stoji obezbeđenje koje zahteva stavljanje maski i pretresa torbe i rančeve.

Trgovine i hoteli u metropolama na spoju Evrope i Azije tek počinju da rade posle jednogodišnjeg zaključavanja, uglavnom od 10 do 17 časova, radnim danom, jer vanredno stanje još traje. Ko vikendom dođe u Istanbul naići će na zaključana vrata čuvenih Kapali i Misir čaršije.

- Grad Istanbul je oboleo od kovida od koga je postao avetinjski pust - jadao nam se Orhan iz hotelčića u Galati, četvrti Đenovljana vizantijskog Konstantinopolja. - Pandemija je upropastila mnoge radnje i hotele.

Pre kovida su noću ulice ovog istorijskog kvarta, pune hotelčića, lokala i prodavnica, vrvile od života. Sada su sablasno puste. Verovatno su zato domaćini, od službenika na parkingu do recepcionera, sa širokim osmehom dočekali srpsku ekspediciju Planinarskog kluba "Alti".

Uz auto-put se nižu novi gradovi koje Turska podiže na evropskom tlu za sve brojnije i mlađe stanovništvo. Početak Istanbula sa gusto napakovanim stambenim blokovima takođe se daleko pomerio u evropsko tlo, ali ljudi se ne vide na ulicama, sve dok ne stigne u srce starog grada. Ko namerava da nastavi put iz Istanbula ka Aziji, treba da se prethodnog dana snabde gorivom i provijantom, jer su benzinske stanice, moderni karavan-saraji, sa ekspres dobrim restoranima i velikim prodavnicama, malobrojne.

Ogromna Ankara sa previsokim tamnim kulama od metala i stakla, izaziva zaprepašćenje kod evropskih putnika kojima odmor od tog megapolisa donose beskrajna polja Kapadokije među kojima su raznobojne planine, kanjoni i stene u koje su uklesani gradovi i hramovi. Gradić Goreme, prestonica te regije vilinske lepote, sa radošću je dočekao srpske planinare, prve posetioce posle jednogodišnjeg "zaključavanja".

- Odakle si, prijatelju moj? - pitao me je.

- Iz Srbije.

- Aaaa, Srbistan! Volim Srbistan! Imam rođaka u Srbistanu! Svrati u moju radnju, popust za Srbistan! - radosno su obnavljali stare veštine trgovci i ugostitelji drevne Kapadokije.

PUSTINjU PRETVARAJU U ZELENA POLjA

PRVA deonica auto-strade od Istanbula prema prestonici Turske, vodi pored mora, zatim zalazi u kupaste bregove obrasle šumom, a pre Ankare (na slici dole) se spušta u polupustinju, koja sve manje liči na sebe. Turska je izvela podvig pošumljavanja i kultivisanja jalovog tla i pretvorila ga u nepregledna zelena polja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna