ISTINA KOJU JE ALEKSIĆ PREĆUTAO: Detalji privatizacije IMT - industrijski gigant i dalje izvozi traktore

Novosti online

21. 05. 2021. u 17:03

POTPREDSEDNIK Narodne stranke Miroslav Aleksić danas je održao miting gde je izneo niz neistina po pitanju privatizacije IMT.

ИСТИНА КОЈУ ЈЕ АЛЕКСИЋ ПРЕЋУТАО: Детаљи приватизације ИМТ - индустријски гигант и даље извози тракторе

Foto: Printscreen

Aleksić je izneo tvrdnju da je u tu fabriku ušla kompanija "Milenijum tim", koja je navodno "isisala novac iz tog bivšeg državnog preduzeća, i da je IMT kupljen samo da bi se tobože iskoristilo zemljište koje je fabrika posedovala".

Istina je, ipak, poprilično drugačija.

- Tafe je otkupio brend i logo, a sa Milenijum Timom je pokrenuo proizvodnju i zaposlio nekoliko stotina radnika. Nakon prodaje, otvorili su proizvodni pogon u Srbiji gde je nastavljena proizvodnja poljoprivrednih mašina pod oznakom IMT brenda - navodi izvor Novosti.

Indijski "Tafe" kupio brend i intelektualna prava kompanije IMT

Podsetimo, Industrija mašina i traktora (IMT) Beograd prodata je čuvenom i svetski renomiranom indijskom proizvođaču traktora "Tafe" za 66,8 miliona dinara.

Jedan od simbola nekadašnje Jugoslavije IMT prodat je na javnom nadmetanju po početnoj ceni od 66,8 miliona dinara, a jedini prijavljeni ponuđač bila je upravo kompanija Tafe.

"Tafe" je stekao pravo na intelektualnu svojinu IMT-a, koja uključuje brend, nacrte dizajna i autorska prava, kao i nekretnine u Jarkovcu kod Sečnja gde je i nastavljena proizvodnja čuvenih traktora.

Da je u pitanju prodaja samo dela imovine i žiga IMT-a, potvrdila je nakon tendera i premijerka Srbije Ana Brnabić.

- Kupac je, kao što smo se i nadali, indijski "Tafe", konglomerat za proizvodnju traktora i poljoprivredne opreme. Nadam se da ćemo sada kao rezultata ovoga imati ponovo pokrenutu proizvodnju traktora u Srbiji, ne samo za ceo region već i šire od toga - rekla je tada premijerka.

Oživljavanje brenda IMT

Zamenik direktora kompanije "Tafe" za evropsko tržište Kamal Ahuđa rekao je tada novinarima da "Tafe" koristi tehnologiju ferguson, koju ima i IMT od 1957. godine.

"Tafe" je, kaže, kupio samo brend i intelektualna prava i namerava da oživi taj brend uz ferguson tehnologiju i kooperante u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji kako bi što veći deo traktora bio proizveden, a ne samo sklopljen u Srbiji.

Kada je reč o dugoročnim planovima, Ahuđa navodi da, kada se dostigne 50 odsto domaćeg udela u proizvodu, namera je da se "Tafe" širi u Rusiju i druge zemlje sa kojima Srbija ima strateške ugovore.

Dodaje da će trenutno jedan od objekata biti u Jarkovcu, ali da to neće biti jedini izgrađeni objekat u Srbiji.

Prvi traktori

Krajem 2019. godine, isporukom četiri traktora sklopljenih u halama u Jarkovcu krenuo je izvoz kompanije IMT. Ovi traktori otišli su za Republiku Srpsku.

Prvi traktori sa oznakom IMT-a, nakon prekida proizvodnje od nekoliko godina, predstavljeni su na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu iste godine. 

Nekada su naši poljoprivrednici u više od 90 odsto slučajeva koristili traktore IMT i IMR, koji su bili okosnica naše industrije. IMT je u stečaju od 2015, a proizvodnju je trebalo modernizovati i ranije. 

Svetski poznata kompanija

Kompanije "Tafe" je deo "Amalgations Group", koji ima godišnji promet od 2,5 milijardi dolara, i treći je po veličini proizvođač traktora na svetu i bio je povezan sa IMT-om više desetina godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati