IZIGRALI SRBE, ALI I ARIFIJA: Albanske partije u Preševu formirale vlast bez naših sunarodnika i pobednika

J. Stojković

10. 05. 2021. u 21:00

NA konstitutivnoj sednici, koja je u ponedeljak održana u Preševu, formirana je vlast u kojoj se nisu našla dva odbornika Srpske liste, kao ni partija dosadašnjeg predsednika Opštine Šćiprima Arifija, iako je osvojila najveći broj glasova na lokalnim izborima održanim 28. marta.

ИЗИГРАЛИ СРБЕ, АЛИ И АРИФИЈА: Албанске партије у Прешеву формирале власт без наших сународника и победника

Potpisivanje koalicionog sporazuma / Foto FB

Veče uoči sednice potpisan je koalicioni sporazum albanskih partija koje su se, kako je rečeno, ujedinile protiv Arifija, jer u njemu "vide produženu ruku Aleksandra Vučića". Prema tom dogovoru, na vlasti će biti Partija za demokratsko delovanje (PDD), Demokratska partija Albanaca (DPA), Pokret za reforme - Sami Salihu i Demokratska unija Albanaca.

Ove stranke imaju većinu od 22 odbornika u parlamentu koji broji 38 mesta, dok u vlasti neće biti Alternative za promene dosadašnjeg predsednika opštine Arifija, iako je pojedinačno osvojila najviše mandata - 14. Nastavljena je i praksa prethodnika, koji su posle 18 godina prisustva predstavnika Srba u institucijama, odlučili da u njima treba da budu samo Albanci.

Kako je predviđeno sporazumom, za predsednicu opštine izabrana je Ardita Sinani (PDD), njen zamenik je Ragmi Mustafa, lider DPA, a nakon dve godine oni će zameniti funkcije. Njih dvoje već su ranije obavljali dužnost predsednika opštine Preševo. Na zasedanju u ponedeljak za predsednika parlamenta izabran je Sami Salihu, a za njegovog zamenika Špat Aliju.

Branko Trajković, predsednik Opštinskog odbora SNS, kaže za "Novosti", da nijedna albanska partija nije razgovarala sa njima o eventualnoj koaliciji. On kaže da su napustili sednicu nakon verifikovanja mandata, jer nije obezbeđen simultani prevod sa albanskog na srpski.

Nenad Mitrović, narodni poslanik SNS iz Bujanovca, kaže da nije iznenađen razvojem događaja, ali je siguran da ove albanske partije, koje imaju potpuno različite programe, mogu dugo da opstanu zajedno:

- Albanci u Preševu, kao i u Bujanovcu, i dalje rade po instrukcijama iz Tirane i pričaju o tzv. svealbanskim koalicijama. Izbacivanje stranke Arifija iz vlasti pokazuju da ta svealbanska koalicija gubi smisao i da su u pitanju drugi interesi. Nakon ovoga dovodi se u pitanje i opstanak tzv. svealbanske koalicije u Bujanovcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)