POSLUŠAJTE ISTORIJSKI GOVOR ALEKSANDRA VUČIĆA NA DAN POBEDE: Naše je da ne dozvolimo da laž pobedi istinu! (VIDEO)

Novosti onlajn

09. 05. 2021. u 22:04

SVEČANA akademija povodom Dana pobede nad fašizmom održana je večeras u Narodnom pozorištu, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

ПОСЛУШАЈТЕ ИСТОРИЈСКИ ГОВОР АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА НА ДАН ПОБЕДЕ: Наше је да не дозволимо да лаж победи истину! (ВИДЕО)

Foto: Printscreen

Svečanost u Narodnom pozorištu je organizovao vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Vučić je obraćanje počeo stihovima "Krvave bajke" Desanke Maksimović: "Bilo je to u jednoj zemlji seljaka na brdovitom Balkanu, umrla je mučeničkom smrću četa đaka u istom danu. Iste su godine svi bili rođeni..."

Predsednik je upozorio na pokušaje revizije istorije.

- Ovi stihovi najbolje opisuju tragediju srpskog naroda. Sva stradanja u Drugom svetskom ratu. Teško je govoriti na današnji dan... Mnogo je onih koji džalata pretvore u žrtve, a žrtve u dželata. Mnogo je onih koji bi da preokrenu istoriju. Nije ludo što i danas gledamo u regionu prekrajanje istorije i istine. Nikada manje zemalja suštinski nije obeležavalo Dan pobede nad fašizmom. Naše je da ne krijemo istinu i da ne dozvolimo da laž pobedi istinu - rekao je Vučić i podsetio na ruski doprinos pobedi nad fašizmom.

Predsednik Srbije je podsetio na mnoga mesta stradanja srpskog naroda za vreme II svetskog rata, ali je rekao da je nemoguće nabrojati sva i da ne želi da govori o broju ubijenih.

On je podsetio i na pokatoličavanje i proterivanje srpskog naroda.

- Srpske žrtve su svete jer su one kao i Hrist - žrtvena jagnjad - rekao je predsednik.

Predsednik je podsetio i da se radilo o "dugom kretanju između klanja i oranja", podsetivši na delo Milorada Ekmečića.

- Za Srbe Dan pobede znači i kraj stradanja. Srbi su plaćali cenu državotvornog istinkta, i svakom budućem Hitleru naša prestonica će reći ne. Otvoreno se protiviti reviziji je sveta obaveza svih, ne smemo da zaboravimo, jer ćemo na taj način pristati na ono protiv čega smo se borili. Srpski narod je jasno rekao ne fašizmu, i ni jedan drugi narod na prosotru bivše SFRJ nije tako janso i glasno rekao, i predvodio je antifašističku borbu. Reći danas da nije bilo tako isto je reći da smo bezvredni i suvišni, a to ne smemo. Zato danas podsećamo i upozoravamo da pobednici pišu istoriju samo ako je istina - rekao je Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (17)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri