NEMAČKA O "POVRATKU SUKOBA" NA BALKANU: Portparol Merkelove o "crvenim linijama"

Novosti online

30. 04. 2021. u 20:55

NAKON nemačkog ministra spoljnih poslova Haiko Masa, protiv promene granica na Balkanu izjasio se danas i portparol nemačke kancelarke Angele Merkel, Štefan Zajbert, prenosi Dojče vele.

НЕМАЧКА О ПОВРАТКУ СУКОБА НА БАЛКАНУ: Портпарол Меркелове о црвеним линијама

Foto: EPA

Zajbert je danas govorio na redovnoj konferenciji portparola nemačke vlade protiv promene granica po etničkim linijama na Zapadnom Balkanu.

Na pitanje Dojče velea da li je nemačka vlada postavila "crvene linije" koje ne treba kršiti u slučaju sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, Zajbert je rekao:

- Molim vas da shvatite da obično ne komentarišemo nezvanične dokumente, ali u smislu spekulacija koje trenutno kruže u medijima o promeni granica na Zapadnom Balkanu po etničkim linijama, sa pozicije savezne vlade mogu vam reći da to smatramo vrlo opasnim. Takve promene granica povećale bi nestabilnost regiona, stvorile nove tenzije, pa čak i vratile sukobe iz prošlosti. Kao vlada, nastavljamo da promovišemo put evropske i transatlantske integracije zemalja u regionu, zasnovane na demokratiji, u vladavini zakona i multietničnosti - rekao je Zajbert.

On je istakao da nemačka vlada podstiće zemlje Zapadnog Balkana „da slede reformsku agendu i posebno se fokusiraju na pravdu i vladavinu zakona, u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala “.

Izvori iz nemačke vlade su za Dojče vele istakli da Nemačka smatra da bi do sada postignuti sporazumi u Briselu trebalo da posluže kao osnova za dijalog između Beograda i Prištine.

(Kosovo onlajn)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Ognjen

30.04.2021. 21:50

Ne pita se Nemačka vlada , ne samo Nemačka nego ni bilo čija kada se radi o sudbini Srbskog naroda, osim Večnog Vladara Gospoda Isusa Hrista! Amin

Vatro Marx

30.04.2021. 21:53

Srbine dokle de drugi da te vucu za uvo i kazu sta i kako treba da se ponasas. Srbine NE, NE dozvoli da te niko na svijetu NE, izigrava sa Srpskom svijetinjom.

Nikola

01.05.2021. 07:20

nemačka je genocidna i zločinačka država! Odakle njima pravo da se mešaju bilo kome u unutrašnja pitanja? Naravno da će biti novog rata! A šta su oni mislili da mogu da stvore veliku albaniju a da mi samo aplaudiramo?! Ne gospodo! Ima da se ratuje i da bude velika Srbija!

Mišo Peć

01.05.2021. 18:01

Slažem se da nema promena granica na Balkanu kroz obavezno poštovanje Dejtonskog sporazuma i rezolucije 1244 UN gde je Kosovo i Metohija južna srpska pokrajina.

Luka

10.05.2021. 03:03

Licemerno zagovaranje multietičnosti,nakon proterivanja Srba iz Hrvatske,BH federacije i ”prisilnog „menjana nacionalnosti u ostalim ex Republikama

Draga

10.05.2021. 10:08

Zna se da vuk dlaku menja, ali ćud nikada. Sram da ih bude, toliko zla naneli u svetu, nama posebno (tri puta u XX veku), kao i ostali na zapadu.